Business Story #11: Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Business Story #11: Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.

0 comments
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.
 
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό τους όραμα, πραγματικότητα. 
 
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
 
Η 11η Business Story έχει κάτι από τον αέρα ανάπτυξης που πνέει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης επενδύει στο μέλλον και σε συνέργειες με διεθνείς εταίρους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
 

 

Στη συνάντηση του κ. Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με τον κ. Σταύρο ΑμοιράΔιευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί το Τμήμα Marketing της ena και να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες στο πλαίσιο της δημιουργίας του 11ου Business Story. 

Λίγα λόγια για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.

Η εταιρεία “Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.” (Ο.Λ.Α. Α.Ε.) διαχειρίζεται αποκλειστικά τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και του μικρότερου Λιμένα της Μάκρης, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δυνάμει Σύμβασης Παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ασκεί επίσης διοικητικές αρμοδιότητες στον Λιμένα Καμαριώτισσας και στο αλιευτικό καταφύγιο Θέρμες, στη Σαμοθράκη

Οι κύριες δραστηριότητες της Ο.Λ.Α. Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων και αποθήκευση αυτών, καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κυρίως εμπορικό λιμάνι που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο. Ως εμπορικός κόμβος, το λιμάνι δέχεται αγροτικά προϊόντα, οικοδομικά υλικά καθώς και ειδικό εξοπλισμό για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην περιοχή. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει και τις κινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ.

Ο Ο.Λ.Α. Α.Ε. με στόχο την διαρκή ανάπτυξη και αξιοποιώντας προγράμματα χρηματοδότησης, συνέργειες και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, επενδύει σε έργα, για τη βελτίωση του εμπορικού και τουριστικού τμήματος του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε προωθητικές ενέργειες και σε άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. 

Ταυτόχρονα εμπλουτίζει τις δραστηριότητες του, βελτιώνει την αποδοτικότητα του και αυξάνει εντυπωσιακά τον όγκο των φορτίων που διακινεί, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή ισορροπία στην ανάπτυξη του συνόλου των παραμέτρων του λιμένα! 
 
Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, με τα αναβαθμισμένα γεωπολιτικά του χαρακτηριστικά,  μεγαλώνει, αναπτύσσεται  και εξελίσσεται σε σημαντικό εμπορικό λιμένα και διεθνές κόμβο logistics, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του βορειοανατολικού άκρου της Ελλάδος

Η συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Η υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του έργου SaBS ήταν μια ομαδική εργασία για την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, καθώς στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης συμμετείχαν αρκετά στελέχη της #enateam. Καθοριστική για την υλοποίηση του έργου ήταν η συμβολή του Νίκου ΧαραλαμπογιάννηΣυντονιστή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αναπτυξιακού Νόμου και της Στέλλας Μπαζδάνη, Συμβούλου Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του συγκεκριμένου έργου απέσπασε μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και μία εξαιρετικά υψηλή χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 1,24εκ €, περίπου.

Αφού μας ευχαρίστησαν ακόμα μια φορά για την άψογη συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού δήλωσαν: 

Η εμπειρία, η αξιοπιστία και η άψογη επικοινωνία με τους εξειδικευμένους ανθρώπους της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης είναι τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην υλοποίηση του οράματος του Ο.Λ.Α. για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης και την επιτυχημένη συνεργασία μας. 

Το project Sailing Across the Black Sea (SaBS) 

Το πρόγραμμα Sailing Across the Black Sea (SaBS) αποτελεί μέρος του Κοινού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Basin), του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ENPI/ENI (European Neighbourhood and Partnership Instrument/European Neighbourhood Instrumentπου χρηματοδοτεί έργα διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.

Το έργο, στο οποίο Επικεφαλής εταίρος ήταν ο Ο.Λ.Α. Α.Ε., ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021. Οι βασικοί του στόχοι ήταν η ενίσχυση της ικανότητας φιλοξενίας τουριστικών σκαφών και των δεσμών συνεργασίας με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας καθώς και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Εταίροι του έργου, εκτός από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ήταν ο Ναυτικός Αλιευτικός Όμιλος «Glarous», με έδρα το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και το Διεθνές Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Πολιτικής Ανάλυσης, με έδρα το Μπατούμι της Γεωργίας.

Τα οφέλη από την συμμετοχή του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στο έργο SABS:

Πλωτές εξέδρες

Δημιουργήθηκαν 2 νέες πλωτές προβλήτες από μπετόν με συνολικό μήκος 60 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και ειδική σχεδίαση για μείωση της ενέργειας των κυμάτων (που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι προβλήτες συνοδεύονται από 2 ειδκής κατασκευής μεταλλικές γέφυρες πρόσβασης και όλα το ειδικά σχεδιασμένα υλικά αγκύρωσής τους.  

Αυτόματοι διανομείς ρεύματος - νερού

Ο Οργανισμός προμηθεύτηκε 8 σύγχρονους, πλήρως αυτόματους διανομείς (pillars), που εξόπλισαν τις νέες πλωτές προβλήτες, για χρήση από σκάφη αναψυχής, με συνολικά 32 τροφοδοτικά ρεύματος και 32 παροχές νερού

Υδραυλικό Ρυμουλκούμενο (trailer) 

Ο Οργανισμός προμηθεύτηκε ειδικό υδραυλικό ρυμουλκούμενο όχημα (trailer) για ανέλυση, καθέλκυση και μεταφορά σκαφών αναψυχής, με ικανότητα ανύψωσης και μεταφοράς σκαφών βάρους έως 25 τόνους και μήκους έως 15μ.

Μετεωρολογικός σταθμός

Εγκαταστάθηκε μετεωρολογικός σταθμός και δύο κάμερες web για δεδομένα καιρού σε πραγματικό χρόνο, στατιστικά, γραφήματα και μοντέλα πρόγνωσης και ζωντανή προβολή των νέων πλωτών αποβάθρων 24/7.

Τουριστικοί οδηγοί & Ψηφιακοί χάρτες

Αναπτύχθηκαν δίγλωσσοι τουριστικοί οδηγοί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για 2 τουριστικές διαδρομές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ένας ψηφιακός χάρτης του Θρακικού πελάγους, κατάλληλος για χρήση από κινητά τηλέφωνα.

Ελληνικές διαδρομές:

i) Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη

ii) Αλεξανδρούπολη – Θρακικές ακτές – Θάσος

Αναπτύχθηκαν επίσης οδηγοί πλοήγησης σε 4 γλώσσες (ελληνικά, βουλγαρικά, γεωργιανά και αγγλικά) για σκάφη αναψυχής, καθώς και ψηφιακοί χάρτες για 9 λιμάνια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κατάλληλοι και αυτοί για χρήση από κινητά τηλέφωνα. 

Τουριστικό γραφείο 

Δημιουργήθηκε τουριστικό γραφείο στις εγκαταστάσεις του Λιμένα Αλεξανδρούπολης για την ενημέρωση των τουριστών και τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου

Κινητό info point

Αναπτύχθηκε και τοποθετήθηκε κινητό σημείο πληροφοριών για ανοιχτή πρόσβαση και μεγιστοποίηση της δημοσιότητας των αποτελεσμάτων του έργου, μέσω της νέας διαδραστικής πλατφόρμας, του ιστότοπου (www.sabsproject.com) και του προφίλ του έργου στο Facebook (www.facebook.com/SaBS.GR ). 

Τα οφέλη για την τοπική κοινότητα από την ανάπτυξη των τουριστικών ροών και στην ενίσχυση της ικανότητας φιλοξενίας τουριστικών σκαφών:

Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά για το πως το πρόγραμμα συντέλεσε στην ανάπτυξη των τουριστικών ροών και στην ενίσχυση της ικανότητας φιλοξενίας τουριστικών σκαφών:

1.575 επισκέπτες της ιστοσελίδας του προγράμματος αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το project SABS και τις δυνατότητες που προσφέρει από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

8.835 φορές έγινε λήψη των τουριστικών χαρτών και των οδηγών από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2022.

Η επισκεψιμότητα του info-kiosk μας δίνει πληροφορίες για τη χρήση και την αναζήτηση πληροφοριών από τουριστές και ανέρχεται σε 6.964 λεπτά ή 116 ώρες συνολικής λειτουργίας. Αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου για το πρόγραμμα Sailing Across the Black Sea (SaBS).

Επιβεβαίωνοντας την αναπτυξιακή πρωτοβουλία του Όργανισμού και την αυξητική τάση στη φιλοξενία σκαφών στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, οι κάρτες Ρευματοδότησης και Υδροληψίας στους 8 αυτόματους διανομείς, αυξήθηκαν από 3 κάρτες το 2020 σε 54 κάρτες το 2022 (ήτοι: 1700%).

Η εγκατάσταση των νέων πλωτών προβλητών έχει αποδεδειγμένα πλέον συμβάλει:
  • στην απομείωση της κυματικής διαταραχής και στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών και αυξημένης διάρκειας ελλιμενισμού για τα εξυπηρετούμενα σκάφη,
  • στη βέλτιστη χωροθέτηση και στην ασφαλή αγκυροβολία των διαφόρων τύπου και μεγέθους εξυπηρετούμενων σκάφών (μικρά ερασιτεχνικά  αλιευτικά σκάφη, μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής, επαγγελματικά – ναυταθλητικά σκάφη κλπ) και
  • στην πλήρη εξασφάλιση του αριθμού των προϋφιστάμενων θέσεων ελλιμενισμού, που κατά βάση εξυπηρετούν τις ανάγκες μελών τοπικών συλλόγων και στην ταυτόχρονη δημιουργία περίπου 10-15 νέων θέσεων πρυμνιοδέτησης σκαφών μήκους έως και 15μ., οι οποίες διατίθενται από τον Οργανισμό και χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλοντας στη βέλτιστη εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου και την αύξηση των εσόδων ελλιμενισμού σκαφών.   

Η διάχυση της πληροφορίας

Με την υποστήριξη της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και κυρίως της ομάδας διοργάνωσης εκδηλώσεων της εταιρείας, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε επίσης εκδηλώσεις στις 24-25 Ιουλίου 2019 σχετικές με τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου SaBS, συνδυάζοντάς τις με την 11η διεθνή Regatta που διοργάνωσε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης.
 
 
 
Τέλος, προκειμένου να αναδειχθεί η κοινωνική διάσταση του έργου και η διάχυση της πληροφορίας, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Sailing Across the Black Sea (SaBS), προσεγγίστηκαν ομάδες - στόχοι, και από τους 3 εταίρους (σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Γεωργία), με ενημερωτικό υλικό και συμμετοχή σε δράσεις, οι οποίες είναι: 
  • 19 Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 
  • 9 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
  • 13 Οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων
  • 7 Περιφερειακές Δημόσιες Αρχές
  • 110 Επιχειρήσεις
  • 3 Κλαδικοί Οργανισμοί
  • εκατοντάδες ίδιωτες - πολίτες
H ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης πιστή στην αποστολή να συμβάλει στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, είναι υπερήφανος αρωγός της προσπάθειας του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για την υλοποίηση του οράματος του και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης.
 
Το Τμήμα Marketing της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, Πρόεδρο, του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, Δ/νων Σύμβουλο του Οργανισμού και τον κ. Χρήστο Γκαζέπη, Project Manager του SaBS, για την συμβολή τους στη δημιουργία της 11ης ιστορίας της στήλης Business Stories.
 

Για περισσότερες πληροφορίες: 

 

 

 

Site 

Facebook Ο.Λ.Α. Α.Ε.

Facebook SaBS