1905 Boutique Hotel: Business Story #3

Time to read
less than
1 minute
Read so far

February 21, 2022 - 16:03
0 comments
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.
 
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα. 
 
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
 
Η τρίτη Business Story έχει τις ρίζες της στις αρχές του περασμένου αιώνα και αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση ενός μοναδικού ιστορικού διατηρητέου κτηρίου, σε ξενοδοχείο κλασικού τύπου Α΄ κατηγορίας στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Φυσικά αναφερόμαστε στο ξεχωριστό 1905 Boutique Hotel!
 

 

«Τοποθετημένο στην αρχή της παλιάς πόλης της Ξάνθης, το 1905 Boutique Hotel, δεν είναι ένα τυπικό ξενοδοχείο»

Ιστορία

Η ιστορία του κτηρίου ξεκινά στις αρχές του περασμένου αιώνα, κατά την τελευταία φάση της Οθωμανοκρατίας, όπου στη Ξάνθη σημειώνεται μεγάλη οικονομική άνθηση από το εμπόριο του καπνού, με αποτέλεσμα την έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η κατασκευή του κτηρίου ολοκληρώθηκε το 1905, με σκοπό να στεγάσει τον Οθωμανό τοποτηρητή Χιλμή Πασά και έτσι λειτούργησε έως το 1919. Το 1922 το οίκημα μεταπωλήθηκε στην οικογένεια του δικηγόρου Εμμανουήλ Καρυωτάκη, ενώ κατά την διάρκεια της κατοχής στο οίκημα στεγάζονταν το διοικητήριο των Βουλγαρικών δυνάμεων για να επιστρέψει το 1954 στους προηγουμένους ιδιοκτήτες του. Φτάνοντας στο σήμερα, το 2006, η οικογένεια του Αχμέτ Αδέμ, αποκτάει το οίκημα και σταδιακά ξεκινούν οι ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση του.

Ξενοδοχείο

Στο 1905 Boutique Hotel τα πάντα παραπέμπουν στην εποχή της belle époque της Ξάνθης των αρχών του 20ου αιώνα. Από τις τοιχογραφίες, τις οροφογραφίες και την εσωτερική διακόσμηση του κτηρίου, μέχρι τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια με τα σκαλοπάτια τους, είναι όλα εδώ!

Η ιδιαίτερη ταυτότητα και η προσοχή στη παραμικρή λεπτομέρεια, η ποιότητα και η άνεση είναι αυτά που κάνουν την διαφορά σε ένα ξενοδοχείο και αυτές είναι οι αρχές, που αδιαμφισβήτητα γνωρίζουν καλά οι ιδιοκτήτες του 1905 Boutique Hotel.

Το ξενοδοχείο διαθέτει έξι (6) δωμάτια φιλοξενίας τα οποία διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες. Τα Deluxe δωμάτια, τη Medium σουίτα και τις Grand σουίτες. Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου έχουν διαφορετική διακόσμηση και χρώματα, αναδεικνύοντας τον boutique χαρακτήρα του 1905!

Κάθε δωμάτιο του 1905 Boutique Hotel έχει την δική του ιδιαίτερη ταυτότητα, και διαφέρει αισθητικά από τα υπόλοιπα, κάτι που τα κάνει να ξεχωρίζουν, αφού στην πραγματικότητα αποτελούν ένα ταξίδι προς το παρελθόν, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα με αφηγηματικό περιεχόμενο στο κέντρο του οποίου πάντα βρίσκεται ο επισκέπτης.

Τα Deluxe rooms και η Medium σουίτα του 1905 Boutique Hotel αποτελούν καταφύγια γαλήνης και διακριτικής πολυτέλειας, ενώ στις Grand Suites του ξενοδοχείου ο επισκέπτης θα βιώσει την εμπειρία της belle époque. Στην οροφή των Grand σουιτών του δεύτερου ορόφου έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική του chiaroscuro που ανάγεται στην Αναγέννηση και προσθέτει την τρίτη διάσταση και την αναγλυφότητα σε σχέση με την πηγή του φυσικού φωτισμού του δωματίου. 

Όλα τα δωμάτια του 1905 Boutique Hotel είναι εξοπλισμένα με τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες και παροχές, ενώ διαθέτουν μαρμάρινα μπάνια με καμπίνες και ντους οροφής, που συμπληρώνονται με βιολογικά προϊόντα περιποίησης μπάνιου.

Οι άνθρωποι

Ο επισκέπτης από τη στιγμή, που θα μπει στο χώρο ενός ξενοδοχείου, πρέπει να νιώσει ευπρόσδεκτος και σε αυτό συνεισφέρει αδιαμφισβήτητα εκτός της αισθητικής και της πολυτέλειας του ξενοδοχείου, η ευγένεια, η φιλοξενία και τα χαμόγελα του Σινάν και της οικογενείας του. Άλλωστε μια και μόνο επίσκεψη στον ιστότοπο του TripAdvisor, η του Booking.com θα σας πείσει, καθώς τα θετικά σχόλια των επισκεπτών είναι εκατοντάδες, αφού το 1905 πετυχαίνει εξαιρετικές βαθμολογίες 5/5 και 9.7/10 αντίστοιχα!

Αν ακόμα διατηρείτε ορισμένες αμφιβολίες, δεν έχετε παρά να κλείσετε ένα δωμάτιο, να γνωρίσετε από κοντά τους ιδιοκτήτες και να βιώσετε μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας!

Το 1905 Boutique Hotel δεν είναι απλά ένα ωραίο και απρόσωπο ξενοδοχείο, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση όπου με τους πελάτες μας γινόμαστε φίλοι!»  Μας δήλωσε περήφανα ο σημερινός ιδιοκτήτης Σινάν Αδέμ!

Ο Αχμέτ Αδέμ πατέρας του Σινάν, ξεκίνησε από την Ξάνθη και αφού δούλεψε για αρκετά χρόνια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, επέστρεψε στη Ξάνθη και ξεκίνησε να επιχειρεί στο κλάδο της εστίασης. Έτσι η οικογένεια Αδέμ ήρθε σε πρώτη επαφή με το ιστορικό διατηρητέο κτήριο αφού στο ισόγειο του στεγάστηκε το φημισμένο τους εστιατόριο, Δρομάκι, το 2008.

Η δεύτερη γενιά, ο Σινάν και οι 2 αδερφές του, συνεχίζουν στα βήματα του κ. Αχμέτ και της συζύγου του έχοντας αναλάβει τη διαχείριση του εστιατορίου, την αποκατάσταση και την λειτουργία του 1905 Boutique Hotel.

Η ena και το 1905 Boutique Hotel

Ο κ. Αχμέτ Αδέμ επισκέφτηκε τα γραφεία της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με ένα όνειρο. Αφού απέκτησε το διατηρητέο κτήσμα, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τους δύο (2) ορόφους του κτηρίου και να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο κόσμημα για την πόλη. Έτσι, δύο από τους πιο έμπειρους συμβούλους της ena, η Κατερίνα Βασιλείου, με εμπειρία σε περισσότερα από 150 επενδυτικά σχέδια, σε συνεργασία με την Εύη Βοϊβατοπούλου ανέλαβαν να αναζητήσουν το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου το όνειρο του κ. Αδέμ να γίνει πραγματικότητα.

Οι δυσκολίες και το οικονομικό εγχείρημα ήταν αρκετά ιδιαίτερα, καθότι το υφιστάμενο κτήσμα αποτελεί ιστορικό μνημείο και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο κατηγορίας Α ́. Το πρόγραμμα που επιλέγει ήταν η «Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου - υπηρεσιών» στο πλαίσιο των Περιφερειών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ena και η Κατερίνα Βασιλείου, ανέλαβαν την ένταξη, τη διαχείριση, το συντονισμό και την υλοποίηση του όλο εγχειρήματος και ύστερα από τρία (3) χρόνια και δύο (2) τροποποιήσεις, το 1905 Boutique Hotel ήταν πλέον έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες!

Οι δαπάνες που προβλέφθηκαν και διαχειρίστηκε η ena, συνοψίζονται σε δύο κύριους άξονες, αυτόν της διαμόρφωσης των χώρων (κτηριακές εργασίες) και αυτές του εξοπλισμού της επιχείρησης. Ιδιαιτέρως ξεχωριστή ανάμεσα στις δαπάνες, ήταν η αποκατάσταση και η αναπαραγωγή των τοιχογραφιών και οροφογραφιών καθώς απαιτούσε ειδικό συνεργείο από ζωγράφους και συντηρητές!

Η αποκατάσταση

Καθώς το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, κάθε εργασία προϋποθέτει την ύπαρξη αντίστοιχης μελέτης. Ο κ. Πέτρος Κονταρίδης, Πολιτικός Μηχανικός και Μελετητής Αρχιτέκτων, ανέλαβε την τεχνική περιγραφή και μελέτη των εργασιών αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψιν του την ανάγκη διατήρησης της μορφολογίας του υφιστάμενου κτήσματος και την ανάδειξη του, με εργασίες που θα σεβαστούν την ιδιαίτερη φύση τέτοιων επεμβάσεων σε διατηρητέα κτήσματα, αλλά και με σεβασμό προς το ίδιο το κτήριο.

Στο κτήριο αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα δάπεδα και επιδιορθώθηκαν οι ξύλινες ψευδοροφές στο ισόγειο και στον 1ο όροφο, έγινε η επιδιόρθωση της στέγης στα προβληματικά σημεία, η διαμερισματοποίηση των εσωτερικών χώρων και η ηχομόνωση τους, διαμορφώθηκαν τα μπάνια και υγρομονώθηκαν, επιλέχθηκε η κατάλληλη επίπλωση και υλοποιήθηκαν πολλές, πολλές ακόμα εργασίες.

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στις εργασίες, κατέχει η αποκατάσταση και η αναπαραγωγή των τοιχογραφιών και των οροφογραφιών.

«Κατά την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής επικαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες και ο ζωγραφικός διάκοσμος του κτηρίου.»

Σε πρώτο στάδιο, ειδικό συνεργείο με κατάλληλα εργαλεία πραγματοποίησαν τμηματική αποκάλυψη των μοτίβων που επρόκειτο να αναπαραχθούν ή να αποκατασταθούν. Αφαιρέθηκαν τα στρώματα των χρωματισμών που επικάλυπταν τις τοιχογραφίες και τις ορθογραφίες και κρατήθηκαν «μάρτυρες» που φανέρωναν την κατάσταση που υπήρχε στο κτήριο όταν κατασκευάστηκε.

Αποκαλύφθηκε έτσι ο αξιόλογος εσωτερικός ζωγραφικός διάκοσμος που αναπτύσσονταν σε όλα σχεδόν τα δωμάτια του 1ου ορόφου, ενώ στο 2ο όροφο υπήρχαν δείγματα τόσο στους τοίχους όσο και στις οροφές των σημαντικότερων χώρων. Τα διακοσμητικά μοτίβα της εσωτερικής διακόσμησης υπακούουν στην ίδια λογική που διαπνέει το κτήριο κατασκευαστικά. Με θέματα κυρίως φυτικά και γεωμετρικά διακρίνεται σε κάθε όροφο το βασικό μοτίβο, με εναλλαγή των χρωματικών αποχρώσεων από δωμάτιο σε δωμάτιο, ενώ στις οροφές των δωματίων του 2ου ορόφου τα μοτίβα ήταν εμφανώς πιο περίπλοκα και εντυπωσιακά

Οι εργασίες απαίτησαν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και εξειδίκευση από το προσωπικό που τις εκτέλεσε και από την ιδιαιτερότητα των υλικών. Σε δεύτερο στάδιο, οι ζωγράφοι και οι συντηρητές με τη βοήθεια της ζωγραφικής μελέτης του κτηρίου, ανέλυσαν, επεξεργάστηκαν και αναπαρήγαγαν την τελική μορφή των μοτίβων στους τοίχους και τις οροφές του, επαναφέροντας την εποχή της belle époque στο 1905 Boutique Hotel!

Οι εργασίες αποκατάστασης σε ένα διατηρητέο κτήσμα, συνοδεύονται από το ανάλογο υψηλό κόστος και για το λόγο αυτό, η αναζήτηση και η ένταξη στο κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ήταν αναμφίβολα μια αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος. Και μπορεί ο κ. Σινάν να δηλώνει ότι είχε "μια πάρα πολυ καλή συνεργασία και νίωθει ευγνώμων απέναντι στην ena για τη βοήθεια που του προσέφερε", όμως και οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης νιώθουμε περήφανοι για την εμπιστοσύνη του κ. Σινάν και της οικογενείας του και θα στεκόμαστε πάντοτε αρωγοί και υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των συνεργατών μας. Ο κ. Σινάν ήδη εξερευνεί με την εξειδικευμένη Σύμβουλο του Β' Γενή τομέα της ena, Έυη Βοϊβατοπούλου, τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τα επόμενα επιχειρηματικά του σχέδια! 
 
 
Χασιρτζόγλου 5,
Τ.Κ. 67132, παλιά πόλη Ξάνθης
Τηλ. +30 2541 077362
File:Facebook icon 2013.svg - Wikimedia Commons

 

 

 

Θυμηθείτε την Business Story #1: Le Fondant!!