Κοκκύμελον: Business Story #7

Time to read
less than
1 minute
Read so far

June 30, 2022 - 16:14
0 comments
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.
 
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό τους όραμα πραγματικότητα. 
 
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
 
 Η έβδομη Business Story έχει κάτι από την ανθισμένη άνοιξη στις όχθες του Νέστου, όπου η κα Ελένη Πετροπούλου έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο και συνάμα παραδοσιακό ξενώνα, το «Κοκκύμελον»!
 

 

Η περιοχή - Το χωριό

Στις παρυφές της Ροδόπης και στο σημείο όπου ο Νέστος, ο μεγάλος ζωοδότης ποταμός ξεχύνεται από τα στενά μονοπάτια των μαιάνδρων του στον κάμπο για να δροσίσει το θρακικό πέλαγος, στέκεται το χωριό, Τοξότες.

Σε αυτόν τον όμορφο τόπο, σ’ ένα ανάγλυφο τοπίο από πευκοφυτεμένους λόφους, ελαιώνες, λεύκες, αγριοσυκιές, βάτα και αγριοτριανταφυλλιές, 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης, βρίσκεται ο παραδοσιακός ξενώνας «Κοκκύμελον».

Η ονομασία Κοκκύμελον

Μπορεί στην Ελλάδα να το λέμε δαμασκηνιά (καθώς το δέντρο εισήχθη από τη Δαμασκό της Συρίας), στον Πόντο όμως διατήρησε το αρχαϊκό του όνομα κοκκύμελον, με την αρχαιότερη μαρτυρία να προέρχεται από τον Αρχίλοχο: «Στέφανον είχον κοκκυμήλων και μίνθης». Όπως και να έχει, μόλις η άνοιξη κάνει το ποδαρικό της, μαζί με τα άλλα δέντρα ανθίζουν και τα κοκκύμελα – για να μας δώσουν περίπου στα μέσα ή τα τέλη καλοκαιριού τον καρπό τους, και να γίνουν λίγο αργότερα… κεμεντζέδες (ποντιακές λύρες)! Αυτή θα λέγαμε χαριτολογώντας πως είναι η φυσική εξέλιξη του συγκεκριμένου δέντρου. Και αυτό γιατί;

Το κοκκύμελο θεωρείται το καταλληλότερο ξύλο για την κατασκευή της ποντιακής λύρας αφού είναι σκληρό, και βγάζει δυνατό και γλυκό ήχο.

Ο ξενώνας

Ο σύγχρονος και ταυτόχρονα παραδοσιακός ξενώνας «Κοκκύμελον» άνοιξε τις πόρτες του στους επισκέπτες το 2008, στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο παραδοσιακό κτίριο, πλήρως ανακαινισμένο με σύγχρονες τεχνοτροπίες, που δεσπόζει στην περιοχή και προσφέρει μια ευχάριστη και άνετη διαμονή μέσα στην «καρδιά» της φύσης.

Ο ξενώνας “Κοκκύμελον” αποτελείται από ένα κτήμα που τα τελευταία χρόνια απέκτησε νέα πνοή και ένα συγκρότημα 3 πετρόκτιστων κτιρίων κατασκευασμένων από ποταμόπετρα και αρμολογημένων με ασβεστοκονίαμα από Καστοριανούς μάστορες.

Το κτίριο ανήκε στον Τοπάτς Αλή, ο οποίος είχε μεγάλη παραγωγή καπνού, απασχολούσε 40 εργάτες και χρησιμοποίησε τα κτίσματα για τις ανάγκες της καλλιέργειας που εκτείνονταν σε όλο το κτήμα μέχρι τους απέναντι λόφους, την εποχή της ευφορίας, που μια οκά καπνός άξιζε μια χρυσή λίρα.

Σήμερα η ιδιοκτήτρια, κα. Ελένη Πετροπούλου, από αγάπη για τα παλιά κτίρια, έχει ανακαινίσει το διώροφο κτίριο στο βόρειο μέρος, διατηρώντας την εξωτερική του όψη, καθώς και τη βασική εσωτερική διαρρύθμιση. Στοιχεία όπως η ξύλινη σκάλα, καθώς και οι σιδεριές στα παράθυρα ανήκουν στην αρχική κατασκευή.

Ο ξενώνας αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης καθώς δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να συνδυάσουν τη διαμονή τους με μία πληθώρα δραστηριοτήτων στην γύρω περιοχή.

Τα 6 άνετα δωμάτια που διαθέτει είναι κατασκευασμένα από ξύλο και πέτρα και είναι παραδοσιακά διακοσμημένα με έπιπλα της εποχής και χρωματιστά παντζούρια που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

Οι προκλήσεις

Ο ξενώνας έχει πλέον αποκτήσει μια ξεχωριστή ταυτότητα και το δικό του φανατικό κοινό ταξιδιωτών που το επιλέγουν κάθε φορά που επισκέπτονται την περιοχή για τη διαμονή τους.  

Το επόμενο βήμα για την κα. Πετροπούλου ήταν ξεκάθαρο. Επιθυμώντας να παρέχει στους καλεσμένους της μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής, αλλά και να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης ταξιδιωτών που επισκέπτονται τον τόπο και κατοίκων των γύρω περιοχών όπως οικογένειες που επιλέγουν τα στενά του Νέστου για τις σύντομες αποδράσεις τους από τον αστικό ιστό, αποφάσισε να δημιουργήσει στο φιλόξενο κήπο του ξενώνα ανάμεσα σε δέντρα και λουλούδια, ένα αναψυκτήριο, το οποίο προσφέρει στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης καθώς και παραδοσιακά εδέσματα από τοπικά προϊόντα τα Σαββατοκύριακα.

Με την προσθήκη της δραστηριότητας του αναψυκτηρίου, η επιχείρηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες που ήδη παρέχει στους διαμένοντες επισκέπτες του ξενώνα και θα προσφέρει μία επιπλέον επιλογή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να απολαύσουν γεύσεις του τόπου.

Το αναψυκτήριο θα παρέχει όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό) σε διαμένοντες και μη διαμένοντες στον ξενώνα και η ιδιοκτήτρια του ήταν από την αρχή του εγχειρήματος περισσότερο από ενθουσιασμένη με την ιδέα του να προσφέρει τη φημισμένη φιλοξενία της σε περισσότερους επισκέπτες.

Τα γεύματα που θα διατίθενται στους πελάτες της επιχείρησης μάλιστα, δεν είναι ένα κλασικό μενού οικογενειακής ταβέρνας, αλλά γεύματα από παραδοσιακές συνταγές, ιδίως ποντιακές, που συνάδουν με την καταγωγή των κατοίκων του τόπου, οι οποίοι από γενιά σε γενιά τις αξιοποιούν. 

Η εύρεση των απαραίτητων πόρων όμως, για τη χρηματοδότηση ενός αντίστοιχου εγχειρήματος την εποχή που ζούμε με τις οικονομικές δυσπραγίες και την αβεβαιότητα, αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επιλογής του κατάλληλου εξειδικευμένου συνεργάτη,  η κα. Πετροπούλου εμπιστεύτηκε την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης για την εύρεση του βέλτιστου χρηματοδοτικού προγράμματος για την υλοποίηση της επιχειρηματικής της ιδέας. 

Η λύση / Η συμβολή της ena

Το επιχειρηματικό όραμα της κας. Πετροπούλου μετουσιώθηκε από τους καταξιωμένους συμβούλους της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης σε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο με 55% επιδότηση και έχει ήδη εγκριθεί για την υλοποίηση του στο πλαίσιο της δράσης Μέτρο 19 LEADER/CLLD του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 για Ροδόπη & Ξάνθη.

Προς χρηματοδότηση στη δράση έχουν ενταχθεί δαπάνες που αφορούν ένα ευρύ φάσμα των αναγκών της νέας επένδυσης, όπως κατασκευαστικές εργασίες και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, σταθερός και κινητός εξοπλισμός κουζίνας, τραπεζοκαθίσματα, συστήματα ασφαλείας του χώρου κτλ.

Την υποβολή του φακέλου προς ένταξη στη δράση επιμελήθηκε ο Λάμπρος Εξίογλου, εξειδικευμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή και υλοποίηση έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το μέλλον

Τα μελλοντικά σχέδια της ιδιοκτήτριας για το νέο αναψυκτήριο της είναι πολλά και βασικός στόχος της είναι να παρέχει στους επισκέπτες της, διαμένοντες και μη στον ξενώνα, ποιοτικά, λαχταριστά και υγιεινά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Το επόμενο διάστημα, η κα. Πετροπούλου επιθυμεί να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό των διανυκτερεύσεων του ξενώνα με παροχή πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος. Στοχεύει επίσης να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών, που δε διαμένουν στον ξενώνα για να δοκιμάσουν τις εκλεκτές παραδοσιακές γεύσεις του αναψυκτηρίου και τα τοπικά προϊόντα.

Επιπλέον, η επιχείρηση και η νέα επιχειρηματική μονάδα της (το αναψυκτήριο) αναμένεται να προωθηθούν μέσα από το νέο site του “Κοκκύμελον”, το οποίο βρίσκεται επίσης στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της ιδιοκτήτριας και θα υλοποιηθεί από την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Η κα. Πετροπούλου εγκαινίασε πρόσφατα τον όμορφο νέο της χώρο, προσκαλώντας την ομάδα της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης σε ένα υπέροχο brunch γεύμα με εκλεκτά, χειροποίητα, παραδοσιακά ροφήματα, εδέσματα και γλυκίσματα.

Το τμήμα Marketing της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, εκ μέρους όλων των ανθρώπων της ena, θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την κα Πετροπούλου, για την μοναδική εμπειρία, τις υπέροχες γεύσεις και τη γλυκιά φιλοξενία που τόσο απλόχερα μας πρόσφερε. Της ευχόμαστε καλές δουλειές και θα είμαστε πάντα δίπλα της, υποστηρικτές, σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών της στόχων.

Η επένδυση αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται καθώς θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και η κα. Πετροπούλου έχει κάθε λόγο να κοιτάζει μπροστά με αισιοδοξία.

 

Κοκκύμελον

Τοξότες, Ξάνθης

Τ.Κ. 67100

Τηλ: 25410 93551

Κιν: 693.7377.250

Φαξ: 25410 70281

Email: [email protected]

Facebook

Instagram

Pinterest

Booking

Tripadvisor

Θυμηθείτε την Business Story #1: Le Fondant!!
 
Θυμηθείτε την Business Story #2: Meat Company Παπαδόπουλος!!
 
Θυμηθείτε την Business Story #3: 1905 Boutique Hotel!!
 
Θυμηθείτε την Business Story #4: Hellenic Medical Supplies - masks.gr
 
 
Θυμηθείτε την Business Story #6: #enaagroΟΣΔΕ