Le Fondant: Business Story #1

Time to read
less than
1 minute
Read so far

December 30, 2021 - 11:28
0 comments

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα στήλη Business Stories, στη σελίδα της enateam. Η νέα στήλη, Business Stories, παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα. 

Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.

Η πρώτη Business Story, έχει κάτι από το πνεύμα των εορτών, αφού πρόκειται για την “γλυκιά” ιστορία του Γιάννη και της Σοφίας, ιδιοκτητών της διάσημης πλέον σοκολατερί, Le Fondant!


Σε ένα χώρο που μοσχοβολάει σοκολάτα και φρεσκοκομμένους ξηρούς καρπούς μας υποδέχτηκαν ο Γιάννης και η σύζυγος του Σοφία, οι ιδιοκτήτες της ξεχωριστής σοκολατερί που ακούει στο όνομα Le Fondant. Η επωνυμία της επιχείρησης μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς αν και εδρεύει στη Δράμα, έχει έναν αέρα από την εκλεπτυσμένη γαλλική ζαχαροπλαστική.

Ο Γιάννης Παρασίδης, πτυχιούχος οικονομολόγος, κατάλαβε γρήγορα ότι η δουλειά γραφείου δεν του ταιριάζει και αποφάσισε να δοκιμάσει τις επιδόσεις του σε κάτι εντελώς διαφορετικό συνεχίζοντας τις σπουδές του σε σχολή μαγειρικής. Μετά από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του και κάποιες πρώτες εργασιακές εμπειρίες, βρέθηκε στη Γαλλία, στα πλαίσια της εργασίας του ως μάγειρας σε βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin εστιατόριο κοντά στο Στρασβούργο, ήρθε σε επαφή με την ιδιαίτερη τέχνη της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και της σοκολατοποιίας.

Γιάννης:  Δεν υπάρχει σοκολατερί στο Στρασβούργο που δεν έχω επισκεφτεί

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να φτιάχνει σοκολατάκια για την οικογένεια και τους φίλους τους, εισπράττοντας εγκωμιαστικά σχόλια. Παράλληλα, συνέχισε να εργάζεται ως μάγειρας στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε κοντά σε γνωστό pastry chef και είχε την ευκαιρία να μυηθεί στα μυστικά της παρασκευής τους. Η αγάπη για την σοκολάτα κέρδιζε ολοένα και περισσότερο την πρώτη θέση στην καρδιά του. Έτσι, το 2010 δημιούργησε το Le Fondant, φτιάχνοντας αποκλειστικά χειροποίητα, τα ξεχωριστά σοκολατάκια του, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και τα ιδιαίτερα δημοφιλή στους Γάλλους, macaron.

Γιάννης: Για 1,5 χρόνο έστρωνα την σοκολάτα με το χέρι πάνω στο μάρμαρο μέχρι να φτάσει την ιδανική θερμοκρασία

Σήμερα, ο Γιάννης συνεργάζεται με την επίσης ζαχαροπλάστη σύζυγό του, Σοφία. Όπως μας εξομολογήθηκε η ίδια, παρότι μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Καβάλας και Δράμας, δε χάνει στιγμή τον ενθουσιασμό της για τη δουλειά στο Le Fondant. Όπως μας δήλωσε, πλέον καμαρώνει για τα macaron της, των οποίων την παρασκευή έχει αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά από τότε που πριν από 2 χρόνια αποφάσισε να ενώσει και επαγγελματικά τις δυνάμεις της με το σύζυγο της.

Σοφία: Αισθανόμαστε ότι αυτό που φτιάχνουμε είναι κάτι εξ’ολοκλήρου δικό μας και ως τέτοιο το προσφέρουμε στους πελάτες μας

Ο Γιάννης και η Σοφία έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να διατηρήσει το Le Fondant τον οικογενειακό χαρακτήρα του και την έμφαση στην ποιότητα, κάνοντας επιλεγμένες συνεργασίες με γκουρμέ καταστήματα για την πώληση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και την Κύπρο και προσεκτικά μικρά βήματα για τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων τους. Εκτός από τα σοκολατάκια και τα macaron, το εργαστήριο τους είναι διάσημο για το προφιτερόλ, τις χειροποίητες σοκολάτες και το ξεχωριστό παγωτό 18 γεύσεων. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Le Fondant είναι οι σοκολατένιες μπουκίτσες, dragées, που ευελπιστούν να κατακτήσουν όχι μόνο τις καρδιές του καταναλωτικού κοινού αλλά και διεθνείς διακρίσεις.

Γιάννης: Όνειρο μας είναι οι δημιουργίες του Le Fondant να είναι αντάξιες της ευρωπαϊκής σοκολάτας.

Απ’ την αρχή έως το τέλος οι δημιουργίες Le Fondant έχουν την σφραγίδα του Γιάννη και της Σοφίας και γι αυτό ξεχωρίζουν. Καθημερινά διοχετεύουν όλη την ενέργεια και το πάθος τους για την τέχνη της σοκολάτας, παρασκευάζοντας αυθεντικές γευστικές δημιουργίες που απογειώνουν τις αισθήσεις. Περήφανα μας δηλώνουν ότι επιλέγουν πάντοτε, άριστες πρώτες ύλες από τοπικούς και όχι μόνο παραγωγούς, ενώ δε χρησιμοποιούν έτοιμες σκόνες και μείγματα, καθώς παρασκευάζουν μόνοι τους όλες τις πάστες, πραλίνες και βάσεις για τα γλυκά τους. Αυτός είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που ο κόσμος, έχει αγκαλιάσει τις γλυκές τους δημιουργίες, ενώ πρόσφατα η επιχείρηση έκανε ένα νέο άνοιγμα προς το κοινό, ξεκινώντας τη λειτουργία του ηλεκτρονικού της καταστήματος.

 

Γιάννης: Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παράγει τα ίδια πράγματα, θέλω να δημιουργώ και να εξελίσσομαι

Η αρχή ωστόσο δεν ήταν εύκολη. Η επιχείρηση άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό μέσα στην κρίση και ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν η έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού. Καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έπαιξε η ένταξη της στη δράση του ΕΣΠΑ: “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”, το 2015 που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και την καθοδήγηση της εξειδικευμένης συμβούλου της, Εύης Βοϊβατοπούλου, επικεφαλής του Δευτερογενούς Τομέα, απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πλέον, έχοντας αξιοποιήσει και δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, "Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων", σε συνεργασία με την εταιρεία ena, η επιχείρηση απέκτησε τα βασικά εργαλεία για την αναβάθμιση της παραγωγής της. Έχοντας προμηθευτεί τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την επεξεργασία της σοκολάτας, η επιχείρηση υλοποιεί τους στόχους που έχει θέσει για την επίτευξη υψηλής ποιότητας στις ήδη δημοφιλείς συνταγές της αλλά και για τη δημιουργία νέων εξίσου γευστικών και ποιοτικών προϊόντων. 

Γιάννης: Φιλοσοφία μας είναι η έμφαση στην ποιότητα και η συνεχής εξέλιξη των τεχνικών υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιούμε

 

 


Περισσότερες πληροφορίες για την σοκολατερί Le Fondant του Γιάννη και της Σοφίας μπορείτε να βρείτε:

 

 

Αδριανουπόλεως 26,
66132, Δράμα
Τηλέφωνο: +30 25214 00381
E. [email protected]
W. lefondant.gr 

File:Facebook icon 2013.svg - Wikimedia CommonsFile:Instagram icon.png - Wikimedia Commons