#enaagroΟΣΔΕ: Business Story #6

Time to read
less than
1 minute
Read so far

#enaagroΟΣΔΕ: Business Story #6

0 comments
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.
 
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα. 
 
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
 
Η έκτη Business Story διαφέρει από τις προηγούμενες καθώς δεν αφορά μια εταιρεία που εμπιστεύθηκε την ena κάνοντας το επιχειρηματικό της όραμα πραγματικότητα. Η νέα Business Story αφορά την ίδια την ena με την υπηρεσία #enaagroΟΣΔΕ και όλους εσάς που από το 2014 έως και σήμερα συνεχίζετε να εμπιστεύεστε την εταιρεία μας για να δηλώσετε τις καλλιέργειες και τις εκμεταλλεύσεις σας.
 

 

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Στη χώρα μας μέχρι το 2014 οι δηλώσεις για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) ή η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) όπως σωστότερα λέγεται, εξυπηρετούνταν αποκλειστικά από τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Και μπορεί ο αγροτικός κόσμος να είναι πλήρως εξοικειωμένος με τη έννοια και τη σημασία του Ο.Σ.Δ.Ε., όμως το ίδιο δεν ισχύει και για τους υπόλοιπους αναγνώστες μας.

Τί είναι το Ο.Σ.Δ.Ε. λοιπόν;

Ο.Σ.Δ.Ε. είναι το σύστημα λεπτομερούς αποτύπωσης και καταγραφής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε η διανομή των ενισχύσεων προς τους αγρότες να είναι διαφανής και δίκαιη.

Πότε γίνονται οι δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε.;

Οι δηλώσεις γίνονται μια φορά κάθε χρόνο όταν ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), συνήθως στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνονται περίπου στις 15 Ιουλίου.

Ποιοι κάνουν δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε.;

Δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. κάνουν όχι μόνο οι επαγγελματίες αγρότες αλλά και οποιοσδήποτε διαθέτει κάποια αγροτική εκμετάλλευση στο όνομα του.

Τι δηλώνουν όσοι κάνουν δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε.;

Με τη δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε., δηλώνεται η καλλιεργούμενη έκταση ή το είδος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχεται νόμιμα από την εκμετάλλευση κατά το τρέχον έτος.

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε μερικά βασικά πράγματα μπορούμε να συνεχίσουμε την Business Story που αφορά την υπηρεσία #enaagroΟΣΔΕ. Η ανάγκη να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον αγρότη οδήγησε το 2014 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Π.Α.Α.Τ.) να διευρύνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και εξετάσεων τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων Ο.Σ.Δ.Ε.

Τον Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με την απόφαση του Υ.Π.Α.Α.Τ., η ena πιστοποιήθηκε ως ένας από τους μόλις 128 πιστοποιημένους φορείς Ο.Σ.Δ.Ε. σε όλη την επικράτεια και ο πρώτος ιδιωτικός φορέας στη Ξάνθη.

Η πιστοποίηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορία από μόνη της… όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι η ena ανήκει στις 2 με 3 εταιρείες σε όλη τη χώρα που έχουν καταφέρει να πιστοποιήσουν και δεύτερο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων και πλέον εξυπηρετεί 2 περιφερειακές ενότητες, Ξάνθη και Καβάλα

Με εφόδια την άριστη τεχνογνωσία και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η ena αφουγκράστηκε εγκαίρως τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών για υπεύθυνη συμβουλευτική υποστήριξη, σε μια χρονιά έντονων αλλαγών λόγω εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.).

Η ena ενσωματώνοντας ένα νέο τομέα στο οργανόγραμμα της, τον Τομέα Ο.Σ.Δ.Ε κατάφερε:

  • να μειώσει το κόστος της υποβολής δηλώσεων για τους παραγωγούς αυξάνοντας το όφελος τους
  • να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα της Νέας Κ.Α.Π.
  • να υλοποιήσει εξατομικευμένη συμβουλευτική υπολογίζοντας τα προσδοκώμενα δικαιώματα εξαετίας εκάστου παραγωγού
  • να αναπτύξει ένα πολύπλοκο σύστημα μαθηματικών υπολογισμών αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της νέας Κ.Α.Π.
  • να καθοδηγήσει μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε απορρόφηση ενισχύσεων πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ

Για να ανταποκριθεί με τον βέλτιστο τρόπο στις νέες ανάγκες σε υποδομές που δημιούργησε η εν λόγω πιστοποίηση, η ena τον Νοέμβριο του 2014 μετέφερε τα γραφεία της από το κέντρο της Ξάνθης σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο 3ο χλμ Ε.Ο. Ξάνθης Καβάλας, παρά τις αντιξοότητες και την κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας την περίοδο εκείνη. Η βαθμιαία αυξανόμενη ανάγκη των παραγωγών για ποιοτική εξυπηρέτηση, η εύκολη πρόσβαση, η στάθμευση, οι χώροι υποδοχής, τα meeting points και η ενίσχυση της ομάδας με γεωτεχνικούς και έμπειρα στελέχη στις δηλώσεις καλλιέργειας εξασφάλισαν την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών #enaagroΟΣΔΕ.

Ήδη από το πρώτο χρόνο έναρξης (2014) της υπηρεσίας #enaagroΟΣΔΕ, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης εξυπηρέτησε αρκετές εκατοντάδες δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. ενώ το 2015 ο αριθμός των εξυπηρετούμενων αγροτών σχεδόν διπλασιάστηκε (+78%).

Αποδείχθηκε λοιπόν στην πράξη, ότι η στρατηγική απόφαση των συνιδρυτών της εταιρείας να προσθέσουν στις παρεχόμενες υπηρεσίες της ena, την #enaagroΟΣΔΕ, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και δικαίωσε τον αγώνα τους για την πιστοποίηση της εταιρείας ως Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να διαπιστώσετε τις αιτήσεις ανά έτος που έχει εξυπηρετήσει η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με την υπηρεσία #enaagroΟΣΔΕ για τους Νομούς Ξάνθης και Καβάλας:

Ξάνθη - Πλήθος υποβεβλημένων

αιτήσεων ανά έτος

Καβάλα - Πλήθος υποβεβλημένων

αιτήσεων ανά έτος

Αιτήσεις κατά το έτος 2014

740

-

-

Αιτήσεις κατά το έτος 2015

1.316

Αιτήσεις κατά το έτος 2015

482

Αιτήσεις κατά το έτος 2016

1.802

Αιτήσεις κατά το έτος 2016

783

Αιτήσεις κατά το έτος 2017

1.436

Αιτήσεις κατά το έτος 2017

765

Αιτήσεις κατά το έτος 2018

1.421

Αιτήσεις κατά το έτος 2018

901

Αιτήσεις κατά το έτος 2019

1.410

Αιτήσεις κατά το έτος 2019

892

Αιτήσεις κατά το έτος 2020

1.398

Αιτήσεις κατά το έτος 2020

902

Αιτήσεις κατά το έτος 2021

1.508

Αιτήσεις κατά το έτος 2021

932

Συνολικά, μέχρι σήμερα η υπηρεσία #enaagroΟΣΔΕ έχει υποβάλει 16.688 δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. από τις οποίες οι 11.031 αφορούν το νομό Ξάνθης και οι 5.657 το νομό Καβάλας.
 

Και μπορεί οι παραπάνω αριθμοί, να είναι απλά νούμερα για κάποιον που διαβάζει αυτό το άρθρο, όμως για την ena οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 16.688 φορές που οι αγρότες της περιοχής, εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης κάνοντας το επιχειρηματικό τους όραμα πραγματικότητα.  Αυτός είναι και ο λόγος που η ιστορία της #enaagroΟΣΔΕ, αποτελεί την 6η Business Story στη στήλη μας.

Το 2021 για την περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης δηλώθηκαν μέσω της υπηρεσίας #enaagroΟΣΔΕ, 16.086 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 175.920 στρεμμάτων. Αντίστοιχα το 2021, για την περιφερειακή ενότητα της Καβάλας δηλώθηκαν μέσω της υπηρεσίας #enaagroΟΣΔΕ, 7.344 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 67.098 στρεμμάτων.

 

Ξάνθη

Καβάλα

 

Πλήθος τεμαχίων

Δηλωθείσα έκταση σε στρέμματα

Πλήθος τεμαχίων

Δηλωθείσα έκταση σε στρέμματα

Βοσκοτόπια

1.117

39.357

211

7.948

Καλλιέργειες

13.305

126.761

5.483

47.482

Δενδροκαλλιέργειες

1.664

9.802

1.650

11.668

Σύνολα

16.086

175.920

7.344

67.098

Τι ξεχωρίζει την υπηρεσία της #enaagroΟΣΔΕ από αντίστοιχες υπηρεσίες.

1. Η πρώτη και σημαντικότερη διαφορά είναι οι άνθρωποι, η ομάδα!

Η ομάδα έργου Ο.Σ.Δ.Ε., αποτελείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα υλοποίησης του έργου.

Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Τοπογράφοι, απόφοιτοι Πληροφορικής αλλά και ειδικότητες από άλλους τομείς με πλούσια εμπειρία στις δηλώσεις καλλιέργειας αποτελούν τους εξειδικευμένους συνεργάτες των παραγωγών που εμπιστεύονται την ena από το 2014 έως και σήμερα. Τα κεντρικά γραφεία της ena είναι στελεχωμένα με 7 έμπειρους συμβούλους ενώ το υποκατάστημα της Χρυσούπολης διαθέτει 5 συμβούλους προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες των παραγωγών.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να σημειωθεί για τις δύο ομάδες διοικητικής υποστήριξης που σε κάποιες αρμοδιότητες ταυτίζονται και σε κάποιες διαφέρουν ανάλογα με το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (Ξάνθη ή Χρυσούπολη). Το τμήμα οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών αλλά και τα εξαιρετικά στελέχη υποδοχής της εταιρείας μας, έχουν αναλάβει να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την ομάδα έργου Ο.Σ.Δ.Ε., παρέχοντας της όλα τα εχέγγυα ώστε τα μέλη της ομάδας να αφοσιωθούν απερίσπαστα στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των παραγωγών.

2. Η δεύτερη ειδοποιός διαφορά που έχει οδηγήσει τόσους ανθρώπους να εμπιστεύονται την ena και την υπηρεσία της #enaagroΟΣΔΕ είναι το ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών προς τον παραγωγικό τομέα.

Η παραγόμενη προστιθέμενη αξία στις δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και ενημέρωσης για χρηματοδοτικές δράσειςενισχύουν την εκμετάλλευση των παραγωγών δημιουργώντας επιπρόσθετα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους ίδιους.

Οι καινοτομίες στις διαδικασίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών που εισήγαγε ήδη από το 2014 στις δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. η ena, συνοψίζονται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • το πριν,
  • το κατά τη διάρκεια και 
  • το μετά την

περίοδο υποβολών των δηλώσεων των παραγωγών.

Το πριν

Με επίκεντρο πάντοτε τον παραγωγό και τη καλύτερη εξυπηρέτηση του η ena εισήγαγε το μοντέλο «ένας παραγωγός – ένας σύμβουλος» και τα εξατομικευμένα ραντεβού. Κάθε παραγωγός που υποβάλει δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε. στην ena, έχει το δικό του σύμβουλο, δημιουργώντας έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης, βαθιάς γνώσης και κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων και των προσωποιημένων αναγκών του με αποτέλεσμα την άμεση εξυπηρέτηση του. Επιπρόσθετα με την εισαγωγή των ραντεβού, αποφεύχθηκαν σημαντικές αναμονές και καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στο παρελθόν (πριν το 2014). Η εξατομίκευση των ραντεβού για την ena έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό όπου κάθε παραγωγός, έχει συγκεκριμένη ώρα και ημέρα για τη δήλωση σου, συγκεκριμένο σύμβουλο, ακόμα και συγκεκριμένη διάρκεια στο ραντεβού του. Η ορθή μηχανογράφηση των αναγκών κάθε παραγωγού, έχει επιτρέψει στην ena να αναγνωρίζει εκ των προτέρων τις δυνητικές ανάγκες του, επιτυγχάνοντας την ομαλή εξέλιξη των ραντεβού και την αποφυγή καθυστερήσεων.

Κατά τη διάρκεια

Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ena ως Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων, καθιερώθηκε η χρήση του χάρτη για τον σωστό εντοπισμό και την ορθή ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων. Επιπρόσθετα η όλη διαδικασία της δήλωσης γίνεται παρουσία του παραγωγού και όχι με σημειώσεις που σε δεύτερο χρόνο θα οδηγούσαν σε σφάλματα.

Το μετά

Η διαρκής επικοινωνία και η ενημέρωση για κάθε στάδιο (υποβολή – αποσφαλμάτωση – οριστικοποίηση) και εξέλιξης της δήλωσης καθώς και η συνεχής παρουσία των μελών της ομάδας έργου Ο.Σ.Δ.Ε. δίπλα στον παραγωγό, εξασφαλίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και επιτυχίας της υπηρεσίας.

Ο ενωτικός παράγοντας που διέπει όλα τα στάδια και τη διαδικασία των υποβολών δηλώσεων Ο.Σ.Δ.Ε. είναι η αδιάλειπτη ενημέρωση και η συμβουλευτική που παρέχεται από τους συμβούλους προς τους παραγωγούς και είναι πλήρως εναρμονισμένη τόσο με την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) όσο και με τη νέα Κ.Α.Π. 2023 – 2027. Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα δικαιώματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν τους παραγωγούς, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα ο οποίος θα μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε ένα σταθερό οικονομικό μέλλον τόσο για τους γεωργούς όσο και για τη χώρα.

Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης αποδεικνύει έμπρακτα με όλα τα παραπάνω ότι αποστολή της παραμένει η συμβολή στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην οποία δραστηριοποιείται.

Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε και μέσω της 6ης Business Story, ότι η εταιρεία μας, πιστοποιημένο Κ.Υ.Δ. από το 2014 για το νομό Ξάνθης και από το 2015 για το νομό Καβάλας, έλαβε εκ νέου πιστοποίηση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για τα έτη 2022-2027 για τους νομούς Ξάνθης και Καβάλας.

Σε αναμονή της νέας περιόδου των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης, σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και τη συνεργασία όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να σας εξυπηρετούμε με την ίδια ενέργεια και αφοσίωση καθώς και να σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις αλλαγές που έρχονται στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων την περίοδο 2022-2027.

 
 
 
Θυμηθείτε την Business Story #1: Le Fondant!!
 
Θυμηθείτε την Business Story #2: Meat Company Παπαδόπουλος!!
 
Θυμηθείτε την Business Story #3: 1905 Boutique Hotel!!
 
Θυμηθείτε την Business Story #4: Hellenic Medical Supplies - masks.gr
 
Insert more: