To #DigiAgriFood και το EIT Food στην Διημερίδα «Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Κλιματική Ανθεκτικότητα στην Αγροδιατροφή» & «Καινοτόμος Φυτοπροστασία & περιβάλλον

maria's picture
Submitted by maria on Wed, 06/04/2025 - 11:53
Ημερομηνία Εκδήλωσης: 
Thursday, June 5, 2025
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διοργανώνει μια σημαντική διημερίδα στην Ξάνθη, με κεντρικό άξονα τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με τις ανάγκες της παραγωγής και της κοινωνίας. Με τίτλο «Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Κλιματική Ανθεκτικότητα στην Αγροδιατροφή» και «Καινοτόμος Φυτοπροστασία και Περιβάλλον», η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου 2025 στο Αμφιθέατρο Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη.
 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επικεφαλής εταίρος του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής – DigiAgriFood,  το οποίο συνδιοργανώνεται από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΑΜΘ, το έργο Καινοτόμος Φυτοπροστασία, στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης InnoPP καθώς και το ΕΙΤ Food Hub Greece.
 
Η διημερίδα επιδιώκει να λειτουργήσει ως τόπος διαλόγου μεταξύ ερευνητικών φορέων, στελεχών της πολιτείας, επιχειρήσεων και ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Καθηγητές και ερευνητές από το Δ.Π.Θ., το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μπενάκειο Ινστιτούτο, τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, το ΙΤΕ και άλλους οργανισμούς, θα παρουσιάσουν λύσεις για την αγροδιατροφή του αύριο: από την έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων μέχρι τη βιολογική φυτοπροστασία και τις ψηφιακές τεχνολογίες στη γεωργία.
 
Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχει η παρουσίαση των νέων Τμημάτων του Δ.Π.Θ. στη Δράμα: το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας, αναδεικνύοντας την επένδυση του πανεπιστημίου σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Παράλληλα, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου θα λειτουργεί χώρος παρουσίασης επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, δίνοντας την ευκαιρία σε γεωργικούς συμβούλους, γεωπόνους και συνεταιρισμούς να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Δομή της εκδήλωσης

Πέμπτη 5 Ιουνίου
Ημέρα αφιερωμένη στο νερό, το κλίμα και τη γεωργία του μέλλοντος. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για:
 
  • τη διαχείριση των υδατικών πόρων
  • την ανθεκτικότητα της αγροδιατροφής στην κλιματική κρίση
  • την αναγεννητική γεωργία (σε συνεργασία με το EIT Food)
 
Μετά το μεσημέρι, πραγματοποιούνται δύο πρακτικά εργαστήρια:
  • αξιοποίηση αγροτικών αποβλήτων για ενέργεια και ανάκτηση νερού/θρεπτικών
  • εξοικονόμηση νερού στην αλυσίδα «Νερό-Ενέργεια-Τροφή»
Παρασκευή 6 Ιουνίου
Εστίαση στην καινοτόμο φυτοπροστασία, τη βιοποικιλότητα και τις τεχνολογικές εφαρμογές:
  • παρουσίαση νέων εργαλείων φυτοπροστασίας και έξυπνων λύσεων
  • προβολή ερευνητικών έργων (όπως το Thrips)
  • συμβολή του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του Μπενάκειου και του ΑΠΘ στην καταπολέμηση απειλών για τις καλλιέργειες
 
Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώνεται με παρουσιάσεις από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΑΜΘ, το DigiAgriFood και το EIT Food Hub Greece.

Γιατί να συμμετάσχεις;

Γιατί η μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό αγροδιατροφικό σύστημα δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών. Αφορά κάθε αγρότη, κάθε σύμβουλο, κάθε νέα ή υφιστάμενη επιχείρηση του τόπου μας. Και κυρίως, αφορά το περιβάλλον και το μέλλον όλων μας.
 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν με προεγγραφή.
Δηλώστε συμμετοχή για τα workshops εδώ.
Δες το πλήρες πρόγραμμα στο παρακάτω συνημμένο, συνδέσου με ανθρώπους και λύσεις, και γίνε μέρος της αλλαγής.