Business Story #29: Ζαχαροπλαστείον Παπαπαρασκευά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Business Story #29: Ζαχαροπλαστείον Παπαπαρασκευά

0 comments

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories. 

Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.

Η 29η Business Story έχει τη γεύση μιας άλλης εποχής και το άρωμα φρέσκου βουτύρου, σοκολάτας και ξηρών καρπών με το οποίο συνεχίζουν να γεμίζουν τις όμορφες στιγμές των Ξανθιωτών και όχι μόνο, στο σήμερα, οι συνεχιστές της παράδοσης του “Ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευά”.


 

Στο κέντρο της Ξάνθης, πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς, ένας νεαρός πρόσφυγας από τις 40 Εκκλησιές της Μικράς Ασίας με το ανήσυχο πνεύμα και την τελειομανία που τον χαρακτήριζε, έβαλε τη μοναδική του σφραγίδα στην ζαχαροπλαστική παράδοση της πόλης.

Είμαστε στο 1926. Σε μια εποχή που τα γλυκά προσφέρονται κυρίως σε καφενεία, εκείνος ανοίγει το δικό του καφέ-ζαχαροπλαστείο, σερβίροντας αποκλειστικά το σαραγλί φτιαγμένο με τη σπιτική συνταγή της μητέρας του, γεμάτο με αρώματα και μνήμες από την πατρίδα του.   

Στο κέντρο της κουλτούρας του βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, η ποιότητα. Οι προσεγμένες πρώτες ύλες και η αγάπη για τη λεπτομέρεια είναι τα χαρακτηριστικά και των επόμενων συνταγών που φτιάχνει αλλά και η κληρονομιά που ο ίδιος έχει περάσει στις επόμενες γενιές. 

Η τρίτη γενιά που λειτουργεί σήμερα το εργαστήριο, αλλά και το κατάστημα της επιχείρησης, κρατάει αναλλοίωτες τις αξίες αυτές μέχρι και σήμερα. Η Νατάσα και η Ελένη Παπαγιαννοπούλου, η Έφη και ο Γιώργος Αρσένης, όλοι παιδιά των άξιων συνεταίρων που ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς επέλεξε το 1973, για να συνεχίσουν να γράφουν την ιστορία του περίφημου ζαχαροπλαστείου του, το επιβεβαιώνουν καθημερινά.  Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, στην παραγωγή έχει ενταχθεί και ο Στέλιος Πολατίδης, γιος της Έφης, που δημιουργεί στο εργαστήριο κοντά στον αρχιμάστορα θείο του, Γιώργο, ως εκπρόσωπος της 4ης γενιάς.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της μακρόχρονης επιτυχίας αυτού του οικογενειακού ζαχαροπλαστείου; Φήμες έχουν διαδοθεί κατά καιρούς για μυστικά συστατικά στις συνταγές που δεν γνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοι της επιχείρησης. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες γελάνε στο άκουσμα τους. 

Γιώργος Αρσένης: Νομίζω το μυστικό τότε και τώρα δεν κρύβεται στις συνταγές, αλλά στις ποιοτικές πρώτες ύλες. Η ποιότητα για μας είναι το Α και το Ω. 

Έχοντας μεγαλώσει και οι ίδιοι μέσα στο περιβάλλον του εργαστηρίου, όπου περίμεναν υπομονετικά τους γονείς τους μετά το σχολείο, ανάμεσα σε κάθε λογής γλυκιά μυρωδιά, έχουν εμποτιστεί με την αφοσίωση στην τήρηση της παράδοσης και της ποιότητας κάθε παρασκευής.

Νατάσα Παπαγιαννοπούλου: Κάποια πράγματα έτσι όπως τα κληρονομήσαμε, έτσι οφείλουμε να τα κρατήσουμε, στον μεγαλύτερο βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Για παράδειγμα, η σοκολάτα είναι από τον ίδιο προμηθευτή από την πρώτη μέρα, οι ξηροί καρποί που επιλέγουμε είναι πρώτης ποιότητας. Το βούτυρο που χρησιμοποιούσε ο Γεώργιος το έφτιαχνε μόνος του, το ίδιο κάνουμε κι εμείς όλα αυτά τα χρόνια. 

Από το ξεκίνημα της μέχρι σήμερα, η επιχείρηση αναπτύσσεται με σταθερά και προσεκτικά βήματα, διατηρώντας την παράδοση και τις αξίες της. Αφουγκραζόμενη τις τάσεις της εποχής και τις σύγχρονες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών, φροντίζει να εκσυγχρονίζεται συνεχώς διατηρώντας την αυθεντικότητα της. Αυτό αποδεικνύεται και από το υπερσύγχρονο εργαστήριο που διατηρεί από το 2007 στο Πετροχώρι Ξάνθης. 

Οι δραστήριοι ιδιοκτήτες της, πειραματίζονται συνεχώς με νέες ιδέες, τις οποίες φροντίζουν να προσαρμόζουν πάντα στα δικά τους δεδομένα. Μένοντας πιστοί στις παραδοσιακές συνταγές, προσθέτουν στον εξοπλισμό τους επιλεγμένα μηχανήματα, ενώ συνεχίζουν να ετοιμάζουν με το χέρι ότι δε μπορεί να φτιαχτεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ανανεώνουν την ποικιλία των γλυκών εδεσμάτων που προσφέρουν μόνο όταν η νέα συνταγή ανταποκρίνεται πλήρως στη φιλοσοφία της επιχείρησης και στο επίπεδο ποιότητας που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους.  

Νατάσα Παπαγιαννοπούλου: Συμμετέχουμε σε εκθέσεις, σεμινάρια, δοκιμάζουμε γλυκά στα ταξίδια μας και συλλέγουμε ιδέες. Πειραματιζόμαστε συνέχεια στο εργαστήριο, προσαρμόζουμε τις συνταγές στα δικά μας δεδομένα, αλλά δεν καταλήγει πάντα η δοκιμή σε νέο κωδικό προϊόντος. Κάποια γλυκά δεν ταιριάζουν στην αγορά της πόλης, άλλα στη δική μας αισθητική κτλ. 

Γιώργος Αρσένης: Δεν προσφέρουμε προϊόντα, επειδή απλώς κάποιος μας τα ζητάει, αν δεν έχουμε βρει τον τρόπο να τα φτιάξουμε όπως ακριβώς θέλουμε και να τα εντάξουμε στη φιλοσοφία της επιχείρησης μας.

Τα τελευταία πάντως χρόνια, στην ήδη μεγάλη γκάμα της, η επιχείρηση έχει προσθέσει το παγωτό, νέες πάστες, cake pops και επίσης έχει προχωρήσει στην παραγωγή τσουρεκιού καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Οι ξακουστές γλυκές γεύσεις Παπαπαρασκευά ταξιδεύουν εδώ και χρόνια, ως δώρο των Ξανθιωτών σε φίλους και συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, πλέον διατίθενται και σε άλλες περιοχές από την ίδια την επιχείρηση. Από το 2014, η επιχείρηση λειτουργεί υποκατάστημα στην Γλυφάδα της Αθήνας. Επιπλέον, έχει προχωρήσει στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω των οποίων εξυπηρετεί παραγγελίες στις γύρω περιοχές και πόλεις εκτός Ξάνθης. 

Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της, αλλά και της προσπάθειας να παραμείνει πιστή στην παράδοση, στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά, προστίθεται ο χρόνος που απαιτείται για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση στο κατάστημα. Συνεπώς κάθε επόμενο βήμα της είναι προϊόν ώριμης σκέψης. 

Μια τόσο παραδοσιακή επιχείρηση οφείλει να είναι περισσότερο προσεκτική όταν καινοτομεί, όμως, το “Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά” τόλμησε τη συμμετοχή του σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποίησε με την υποστήριξη της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και σε συνεργασία με το Στέλιο Κοτόπουλο, Σύμβουλο Ανάπτυξης Δημοσίου Τομέα & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της δράσης “Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ” του ΕΣΠΑ - ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 το “Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά” είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με αντίστοιχες επιχειρήσεις γαστρονομίας και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και να ανταλλάξει πολύτιμες πληροφορίες για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μόνο όφελος αποτελεί για μια επιχείρηση. 

Επιπλέον, από τη συνεργασία τους με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, οι ίδιοι δηλώνουν απόλυτα ευχαριστημένοι.  

Γιώργος Αρσένης: Μας αρέσει που υπάρχει μια τέτοια επιχείρηση στην περιοχή.  Εάν κάποιος χρειάζεται βοήθεια από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο, είμαστε σίγουροι πως η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα μπορέσει να του την παρέχει. Θα χαρούμε να ξανασυνεργαστούμε μαζί σας, αν μας δοθεί η ευκαιρία. 

Γενικά, η επιχείρηση επενδύει στρατηγικά σε σταθερές συνεργασίες. Αυτό ισχύει τόσο για τους επιλεγμένους προμηθευτές, όσο και για το έμπειρο προσωπικό που αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους πόρους της.   

Γιώργος Αρσένης: Υπήρχαν άτομα που πήραν σύνταξη πριν λίγο καιρό και το πρώτο τους ένσημο μέχρι το τελευταίο ήταν από την επιχείρηση μας. Οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μας είναι χρόνια συνεργάτες και διαθέτουν εμπειρία. Υπάρχουν άτομα αυτή την στιγμή στην παραγωγή που δουλεύουν 38, 35 και 32 χρόνια κοντά μας.

Γενικότερα, μία από τις βασικές επιδιώξεις της επιχείρησης είναι να φροντίζει ώστε το προσωπικό της να εργάζεται σε ένα περιβάλλον κατάλληλο, ευχάριστο και ασφαλές. 

Εμείς επισκεφτήκαμε το πολύβουο κατάστημα-στολίδι της Ξάνθης σε μια από τις πιο γλυκές περιόδους του χρόνου, λίγες μόλις ημέρες πριν το Πάσχα και ρωτήσαμε τη Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου, τι ξεχωριστό προσφέρει το ζαχαροπλαστείο για αυτή την περίοδο. 

Νατάσα Παπαγιαννοπούλου: Για το Πάσχα, όπως αντίστοιχα και για τα Χριστούγεννα προσφέρουμε στους πελάτες μας κάποιες επιλογές, π.χ. πιατέλες σαν μια ολοκληρωμένη πρόταση για δώρο. Η ζήτηση για τέτοια πράγματα έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο, προτιμώνται κυρίως το τσουρέκι και τα πασχαλινά αυγά που φτιάχνουμε με τη ξεχωριστή μας σοκολάτα και τα χειροποίητα καλούπια και στολίδια μας. 

Σε κάθε εποχή του χρόνου, οι γεύσεις και τα αρώματα που συνοδεύουν μέχρι σήμερα τα γλυκά “Παπαπαρασκευά” αποτελούν το αποτέλεσμα μιας μακράς και πλούσιας παράδοσης, με αξίες που διατηρούνται αναλλοίωτες μέσα από τις γενιές.

Γιώργος Αρσένης: Είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους ανθρώπους που μας προτιμούν και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε πάντα την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή.  

Και πώς διασφαλίζεται η συνέχιση αυτής της αυθεντικής προσέγγισης στο μέλλον; Μέσω της συμμετοχής και της εκπαίδευσης των επόμενων γενεών, που θα εργαστούν δίπλα στους σημερινούς κατασκευαστές, οι οποίοι τους συστήνουν την επιχείρηση “από μέσα” και τους μυούν στις αξίες που τη χαρακτηρίζουν από την εποχή του ιδρυτή της.

*Στη δημιουργία της 29ης Business Story συμμετείχαν από την ομάδα Marketing της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, οι Χρήστος Πιτιακούδης και Σοφία Αργυριάδου.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς

Κεντρικό Κατάστημα: 28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη

Τ.: 25410 22677

E.:[email protected]

Site

Facebook

Instagram