Business Story #20: Κτήμα Παυλίδης - Pavlidis_Terroir
Mε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό τους όραμα πραγματικότητα. Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
Η 20η Business Story μας ταξιδεύει στο φιλόξενο “Κτήμα Παυλίδη”, στα Κοκκινόγεια Δράμας, όπου στους υψηλής ποιότητας παραγόμενους οίνους της εταιρείας συνυπάρχουν αρμονικά η φύση και η παράδοση με τον πειραματισμό, την έρευνα και την καινοτομία.
Κρυμμένο στην αγκαλιά τριών μεγάλων βουνών, του Φαλακρού, του Μενοίκιου και του Παγγαίου, βρίσκεται το “Κτήμα Παυλίδη” στην περιοχή των Κοκκινογείων της Δράμας. Η γεωγραφική διαμόρφωση του Κτήματος, συνθέτει ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα για τους αμπελώνες του, με δροσερούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύχτας που χαρίζουν μια παρατεταμένη περίοδο ωρίμανσης στα σταφύλια και υψηλά αρωματικά χαρακτηριστικά σε κάθε σταγόνα παραγόμενου οίνου της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξάρχου, οινολόγο στο “Κτήμα Παυλίδη”, ο οποίος μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στους υψηλής αισθητικής χώρους του οινοποιείου, πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης ήταν από την ίδρυση της το 1998 έως και σήμερα, η παραγωγή εκλεκτών οίνων υψηλής ποιότητας.
Η επιχείρηση διαθέτει παρουσία στην εγχώρια αγορά και παράλληλα εξάγει σήμερα σε περισσότερες από 15 χώρες τις 9 διαφορετικές ετικέτες κρασιού που παράγει. Στους αποκλειστικά ιδιόκτητους αμπελώνες της καλλιεργούνται τόσο ελληνικές, όσο και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών, με στόχο πάντα να αναδεικνύεται στα κρασιά της ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των εδαφών (terroir) της περιοχής της Δράμας, η οποία είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τους αμπελώνες της. Η παραγωγή της επιχείρησης φτάνει τις 500.000 φιάλες ετησίως, από τα 850 στρέμματα που διαθέτει στην περιοχή των Κοκκινογείων και της Περιχώρας, κάτι που αποδεικνύει την προσήλωση της στην ποιότητα.
Η παγκόσμια αγορά οίνου είναι μία από τις πλέον ανταγωνιστικές και γι' αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό οι οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις όχι μόνο να διατηρούν αλλά και να βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των κρασιών που παράγουν, θα μοιραστεί μαζί μας ο κ. Εξάρχου. Στην προσπάθεια αυτή, μονόδρομο φαίνεται να αποτελεί η επένδυση των επιχειρήσεων αυτών στην έρευνα και την καινοτομία.
Η φιλοσοφία της ομάδας του “Κτήματος Παυλίδη”, η οποία βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση νέων τρόπων για να βελτιώσει την ποιότητα των κρασιών της επιχείρησης και να ανταποκριθεί στα ολοένα και περισσότερο ανεπτυγμένα αισθητηριακά κριτήρια των καταναλωτών, ενσωματώνει την παραπάνω αποδοχή.
Εξάρχου: Για κάθε νέα σοδειά πειραματιζόμαστε στο αμπέλι με διαφορετικές ποικιλίες, χαμηλότερα φορτία κ.α. αλλά και στο οινοποιείο με διαφορετικές θερμοκρασίες, διαφορετικούς μύκητες στις ζυμώσεις κτλ.
Στην κατεύθυνση αυτή, ήρθε να συμβάλλει το έργο “Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας Κτήμα Παυλίδη για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων - Pavlidis_Terroir”, που εντάχθηκε στη δράση “Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, στους κλάδους της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014 – 2020»”.
Σκοπός της Δράσης ήταν η ενίσχυση έργων ερευνητικής ανάπτυξης προϊόντων ή και υπηρεσιών, που έχουν προκύψει μετά και από τη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, μέσω της υποστήριξης υφιστάμενων επιχειρήσεων, που επενδύουν στην Καινοτομία ή/και στην Έρευνα και Ανάπτυξη, στους κλάδους της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), και συγκεκριμένα στους τομείς της Αγροδιατροφής, του Τουρισμού & Πολιτισμού, των Υλικών και Καινοτόμων Υλικών, των Χημικών, των Φαρμάκων και της Υγείας, του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και των Υβριδικών Τεχνολογιών, του Ηλεκτρονικού/Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού και των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Το έργο “Pavlidis_Terroir” υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και είχε ως στόχο την αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της επιχείρησης για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα τη βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του κλάδου για νέα προϊόντα με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν τα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας Ανάπτυξης & Μοριακής Νευροβιολογίας, Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ρύθμισης και Ανάπτυξης Διαγνωστικής Τεχνολογίας.
Εξάρχου: Προγράμματα όπως τα “Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας” αναδεικνύουν την αναγκαιότητα επαφής μεταξύ των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και βοηθάνε να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο.
Μια ιδιαίτερα σημαντική τάση στο χώρο, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου είναι τα κρασιά που δίνουν σε όποιον τα δοκιμάζει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την προέλευση τους από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τα προϊόντα με αυτή την ιδιότητα γοητεύουν τους οινόφιλους ανα τον κόσμο, ανεβάζοντας παράλληλα την αξία τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα τελευταία χρόνια σε χώρες με σημαντική παραγωγή κρασιού, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτόχθονων μικροοργανισμών του σταφυλιού με στόχο να ενδυναμωθεί η μοναδικότητα των τοπικών κρασιών.
Στο πλαίσιο του έργου “Pavlidis_Terroir” η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου συγκέντρωσε δείγματα των ποικιλιών Ασύρτικου και Αγιωργίτικου από τα αμπελοτόπια της εταιρείας Κτήμα Παυλίδη. Στη συνέχεια, απομόνωσε και μελέτησε αυτόχθονα στελέχη μυκήτων, καταφέρνοντας να εντοπίσει τρεις νέους ζυμομύκητες που χρησιμοποιήθηκαν, μεμονωμένοι και συνδυαστικά, σε πειραματικές οινοποιήσεις μικρής κλίμακας μετά από τις οποίες έγιναν οργανοληπτικές αναλύσεις στο κρασί και γευστική δοκιμή από το κοινό. Τελικώς, επιλέχθηκαν δύο στελέχη για τα οποία πραγματοποιήθηκε οινοποίηση σε ημι-βιομηχανική κλίμακα με γλεύκος Ασύρτικου.
Τα πρώτα δείγματα του κρασιού αυτού που παρασκευάστηκε με την αξιοποίηση των μοναδικών στελεχών μυκήτων που βρέθηκαν στους αμπελώνες του “Κτήματος Παυλίδη” είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε και να αξιολογήσουμε ως υποψήφιοι καταναλωτές, στις δύο εκδηλώσεις παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου “Pavlidis_Terroir”, που διοργανώθηκαν από την #enaevents.
Η επιτυχημένη “ζύμωση” των ερευνητών του ΔΠΘ με τα εξειδικευμένα στελέχη της επιχείρησης “Κτήμα Παυλίδη” είχε ως τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος με ιδιαίτερα, τοπικά χαρακτηριστικά, καθώς τόσο η πρώτη ύλη όσο και οι ζυμομύκητες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το αμπελοτόπι της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδη”.
Εξάρχου: Παρουσιάζοντας έναν μύκητα ο οποίος μπορεί να προσφέρει στο οργανωτικό προφίλ των κρασιών μας, δίνοντας μια ιδιαίτερη ένταση και μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα , μπορούμε να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα τους.
Η επιχείρηση “Κτήμα Παυλίδης” συνεργάστηκε με τα εξειδικευμένα στελέχη της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης για την υποβολή και την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της στο πλαίσιο της δράσης “Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας,Έρευνας & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων” και με την ομάδα της #enaevents για το σχεδιασμό και τη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2022, στο οινοποιείο της επιχείρησης στα Κοκκινόγεια Δράμας και το Μάρτιο του 2023, στο Νομαρχείο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του έργου “Pavlidis_Terroir”, το “Κτήμα Παυλίδη” μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση των στελεχών που εντοπίστηκαν για την παραγωγή κρασιών με μοναδικό τοπικό χαρακτήρα και υψηλή προστιθέμενη αξία, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του.
Καθώς μάλιστα και οι καλές συνεργασίες φαίνεται πως ωριμάζουν με τον καιρό σαν το καλό κρασί, η εταιρεία προετοιμάζεται παράλληλα για την επόμενη συνεργασία της με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο πλαίσιο της νέας δράσης “Ερευνώ - Καινοτομώ” που αναμένεται να προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα.
Άλλωστε, η επιτυχία έργων όπως το "Pavlidis_Terroir" αποδεικνύει περίτρανα πως η συνεργασία ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο μπορεί να γεννήσει νέα ποιοτικά προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας που προωθούν την καινοτομία και την ανάπτυξη και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Στη δημιουργία της 20ης Business story συμμετείχαν οι Σοφία Αργυριάδου, Μαρία Καρυοφυλάκη και Χρήστος Πιτιακούδης από την ομάδα Marketing και η Σίσσυ Μπαζιάνα, Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.
Ευχαριστούμε θερμά το “Κτήμα Παυλίδη” και τον κ. Εξάρχου προσωπικά για τη φιλοξενία, την ξενάγηση και την όμορφη συζήτηση στο πλαίσιο της επίσκεψης μας. Ευχαριστούμε την ομάδα του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ιδιαιτέρως την κα. Γρηγορίου Μαρία, καθηγήτρια Μοριακής Ανάπτυξης και Βιολογίας, για την άψογη συνεργασία και το διαμοιρασμό όλης της απαραίτητης πληροφορίας για το έργο “Pavlidis_Terroir”.
Δ. Κοκκινόγεια Δράμας
Τ. 2521058300
W. http://www.ktima-pavlidis.gr/
Θυμηθείτε την Business Story #19: Φαρμακείο Ηλιάδου Ολίνα
Θυμηθείτε την Business Story #18: YAKA IKE