Business Story #37: Oenops Wines
0 comments
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
Εισαγωγή
Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από την ena, παίρνοντας τον δρόμο για την Προσοτσάνη Δράμας, έναν τόπο που συνδυάζει την ομορφιά του ελληνικού τοπίου με την οινοποιητική παράδοση.

Φτάνοντας στον προορισμό μας, ο κ. Νίκος Καρατζάς, ιδρυτής της Oenops Wines, μας υποδέχτηκε με ένα θερμό χαμόγελο στον φιλόξενο χώρο του οινοποιείου Oenops Wines. Ο χώρος, διακοσμημένος με λιτές γραμμές που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική, μας προϊδέαζε για τη μοναδικότητα των κρασιών που πρόκειται να δοκιμάσουμε.
Με ένα ποτήρι από το ερυθρό της σειράς Apla – ένα υπέροχο blend από Ξινόμαυρο, Λημνιώνα και Μαυρούδι – στο χέρι, ξεκίνησε η αφήγηση της ιστορίας του οινοποιείου. Ο κ. Καρατζάς μας μίλησε για το όραμά του να δημιουργήσει ένα εγχείρημα που βασίζεται στη συνεργασία με Έλληνες αμπελουργούς, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των ελληνικών ποικιλιών και την αυθεντικότητα του ελληνικού terroir.

Η ζεστή ατμόσφαιρα, οι αρωματικές νότες του κρασιού και η αγάπη με την οποία περιέγραφε ο κ. Καρατζάς τη διαδρομή του, κατέστησαν την επίσκεψη μας μια αξέχαστη εμπειρία.
Η αφετηρία μιας ιδέας
Ο Νίκος Καρατζάς, ξεκίνησε την πορεία του ως χημικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αν και η χημεία είχε πάντα μια θέση στη ζωή του, η οινολογία εμφανίστηκε σχεδόν αιφνιδιαστικά. Στην αρχή δίστασε, πιστεύοντας πως η στροφή προς την οινοποίηση θα τον απομάκρυνε από τις βασικές σπουδές του. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της δημιουργίας του κρασιού και οι αναρίθμητες μεταβλητές που απαιτούν έλεγχο, τον έπεισαν πως η οινολογία δεν ήταν απλώς συνδεδεμένη με τη χημεία, αλλά μπορούσε να του προσφέρει την έμπνευση που αναζητούσε.
Ακολούθησαν σπουδές οινολογίας στο Μπορντό της Γαλλίας, τη «Μέκκα» του κρασιού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως οινοποιός, διευθυντής παραγωγής και αργότερα ως διευθύνων σύμβουλος σε ένα μεγάλο οινοποιείο.
Στη συνέχεια, ανέλαβε τον ρόλο του συμβούλου σε επιλεγμένα οινοποιεία, όπου εστίασε στη βελτίωση της παραγωγής και στην αξιοποίηση της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας. Παρά την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, άρχισε να του λείπει η δράση, το «ζωντανό» κομμάτι της παραγωγής. Εκείνη ήταν και η στιγμή που αποφάσισε να ιδρύσει την Oenops Wines, το 2015, ένα από τα νεότερα οινοποιεία της Δράμας.
Οι δυσκολίες
Η ιδέα της Oenops γεννήθηκε το 2015, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με τα capital controls να δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, ο Νίκος Καρατζάς έπρεπε να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια, όπως η εξασφάλιση εξοπλισμού και πρώτων υλών. Με υπομονή, επιμονή και μια σαφή στρατηγική, κατάφερε να βάλει γερά θεμέλια για την επιχείρησή του.

Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγο μετά το τέλος των capital controls, η πανδημία του Covid-19 έφερε νέες προκλήσεις, επηρεάζοντας άμεσα την εταιρεία, καθώς το κρασί είναι ένα προϊόν που συνδέεται στενά με την παρέα και την εστίαση.
“Το κρασί δεν είναι Ζην, είναι Ευ ζην. Όταν βγαίνεις με την παρέα σου και συνοδεύεις με κρασί τη στιγμή, βιώνεις το ευ ζην – ένα κομμάτι που συμπληρώνει και δίνει αξία στο ίδιο το ζην”.

Παρά τις αντιξοότητες, ο κ. Καρατζάς και οι συνεργάτες του προσαρμόστηκαν στις συνθήκες, παραμένοντας προσηλωμένοι στην ποιότητα και την καινοτομία. Σήμερα, η Oenops Wines αποτελεί ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης, το πάθος, η σωστή στρατηγική και η συνεργασία, μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδαία αποτελέσματα.
Το όραμα της Oenops
Η λέξη “Οίνωψ - Oenops” σημαίνει «αυτός που έχει την όψη του οίνου», μια αρχαία ελληνική λέξη που αποτυπώνει την ουσία και την παράδοση του κρασιού. Ο Νίκος Καρατζάς εμπνεύστηκε από την ιστορία του ελληνικού κρασιού και έθεσε ως θεμέλιο της Oenops τη συνεργασία με Έλληνες αμπελουργούς. Τα σταφύλια από τα οποία παράγονται τα προϊόντα της εταιρείας προέρχονται αποκλειστικά από επιλεγμένα αμπελοτόπια από όλη την Ελλάδα, τα οποία καλλιεργούνται με φροντίδα και σεβασμό στη γη, από ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα για ποιότητα και τη βιολογική συνείδηση για ελάχιστη παρέμβαση.
Στη διάρκεια της συζήτησής μας, ο κ. Καρατζάς μοιράστηκε τη φιλοσοφία πίσω από την Oenops Wines, εξηγώντας πως το όνομα αποτυπώνει τη δέσμευση της εταιρείας για αυθεντικά κρασιά που αναδεικνύουν τον ελληνικό χαρακτήρα. Μας μίλησε για την έμφαση που δίνει στη φρεσκάδα και τον ζωντανό χαρακτήρα των κρασιών, στοιχεία που συχνά περιγράφονται από τους επισκέπτες του εξωτερικού ως «Aegean breeze».
Οι σειρές κρασιών της Oenops WInes
Η Oenops Wines έχει αναπτύξει τρεις μοναδικές οικογένειες κρασιών:
- Η οικογένεια Apla: Συνδυάζει απλότητα και φινέτσα, προτείνοντας κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά τις στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Βασίζεται σε μια μίξη ελληνικών ποικιλιών όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το Βιδιανό, εκφράζοντας τον ελληνικό χαρακτήρα.
- Η οικογένεια Dots: Εμπεριέχει μονοποικιλιακούς οίνους από ελληνικές ποικιλίες. Ο σχεδιασμός της σειράς είναι εμπνευσμένος από την ψευδαίσθηση τελειών (dots), που υποδηλώνουν την ποικιλία του κάθε κρασιού. Μέσω ελάχιστης παρέμβασης, αναδεικνύεται με καθαρότητα ο χαρακτήρας της κάθε ποικιλίας.
- Η οικογένεια Raw: Αποτελείται από μονοποικιλιακά κρασιά βασισμένα σε διάσημες ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας, όπως το Ξινόμαυρο και ο Ροδίτης. Με μηδενικές παρεμβάσεις, αυτά τα κρασιά εστιάζουν στο terroir, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα του κάθε αμπελώνα.
- Διεθνής αναγνώριση και βραβεύσεις
Η Oenops έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών της, κατακτώντας κορυφαίες διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Μεταξύ αυτών, Gold Medal στο Berliner Wein Trophy (2024, 2021, 2019), Grand Gold Medal από τον διαγωνισμό Mundus Vini (2024, 2023), καθώς και υψηλές βαθμολογίες από κριτικούς όπως ο James Suckling (92+ βαθμοί), η Jancis Robinson (17 βαθμοί) και το Decanter (90-96 βαθμοί). Επιπλέον, έχει τιμηθεί με Χρυσό Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, με βαθμολογία έως 95 πόντους.
Αυτές οι διακρίσεις δείχνουν πως η Oenops καταφέρνει να ξεχωρίζει, φέρνοντας την ελληνική οινοποιία στο προσκήνιο. Με σκληρή δουλειά και αφοσίωση, η ομάδα της αποδεικνύει ότι τα ελληνικά κρασιά μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα καλύτερα του κόσμου.

Η συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης
Για την Oenops Wines, ο ρόλος του συμβούλου είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επαγγελματική συνεργασία – είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, καθοδήγησης και υποστήριξης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νίκος Καρατζάς:
«Η λέξη "σύμβουλος" για εμάς είναι πολύ μεγάλη. Χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας καθοδηγήσει, θα μας κατευθύνει και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά. Σε ό,τι έχουμε κάνει μαζί, υπήρξε άμεση δράση και αντίδραση. Οι σχέσεις συχνά δοκιμάζονται σε δύσκολες στιγμές και η αντίδραση της ena ήταν εξαιρετική, ακόμα και στις πιο απαιτητικές περιστάσεις.»
Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους συμβούλους της ena, ο κ. Καρατζάς και η ομάδα του αισθάνονται ότι έχουν έναν πολύτιμο συνεργάτη δίπλα τους:
«Είμαστε μια εταιρεία που βασίζεται στη συνεργασία, και όλοι στην Oenops έχουμε το ίδιο mindset. Νομίζω ότι αυτό το μοιραζόμαστε και με την ομάδα της ena, κάτι που μας δίνει μεγάλη σιγουριά για το μέλλον.»
Μέσω της καθοδήγησης της ena, η Oenops υλοποίησε σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα "Επενδύσεις σε Επιχειρήσεις Οινοπαραγωγής", που της επέτρεψε να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, να μειώσει το λειτουργικό κόστος, να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων της και να αναδιαμορφώσει τον εκθεσιακό της χώρο. Επίσης, μέσω του Προγράμματος Νέων Θέσεων Εργασίας, δημιούργησε τρεις νέες θέσεις πτυχιούχων, ενισχύοντας την ομάδα της.

Ξενάγηση και Οινογευσία
Το οινοποιείο Oenops, πάντα ανοιχτό για τους επισκέπτες του, προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τη διαδικασία της οινοποίησης με ελάχιστη παρέμβαση. Στους φιλόξενους χώρους του, μπορείτε να περιηγηθείτε, να εξερευνήσετε κάθε στάδιο της παραγωγής και να δοκιμάσετε κρασιά που αναδεικνύουν τις ελληνικές ποικιλίες και το terroir. Μια εμπειρία που αποκαλύπτει την ουσία του κρασιού, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία.
Η Πρόταση για το Γιορτινό Τραπέζι
«Το καλύτερο κρασί είναι αυτό που δίνει αξία στις στιγμές σου.»

Δεν υπάρχει ιδανικό κρασί που μπορεί να προταθεί για όλους, ωστόσο, για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο κ. Νίκος Καρατζάς μας προτείνει την οικογένεια κρασιών Apla της Oenops Wines. Αυτά τα κρασιά, με την απλότητα και τη φινέτσα τους, μπαίνουν εύκολα σε κάθε σπίτι, προσφέροντας αξία στις στιγμές που περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Στο Business Story συμμετείχαν ο Γιάννης Καλτσάς, Σύμβουλος Ανάπτυξης Υπηρεσιών Αναπτυξιακού Νόμου και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, και η Μαρία Καρυοφυλάκη από το τμήμα Marketing.