Business Story #40: Οικογένεια Καργιώτη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Business Story #40: Οικογένεια Καργιώτη

0 comments
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories. 
 
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.
 
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
 
Η 40η Business Story είναι αφιερωμένη στην οικογένεια Καργιώτη, που με σκληρή δουλειά και αφοσίωση κατάφερε να δημιουργήσει μια πρότυπη κτηνοτροφική επιχείρηση. Μια οικογένεια δεμένη, η οποία εργάζεται με συνέπεια και κοινό όραμα, αποτελώντας παράδειγμα διαγενεακής συνέχειας και αγάπης για τον τόπο.
 

 
 

Από τη γεωργία στην κτηνοτροφία - Η αρχή 

Ο Παύλος Καργιώτης ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 2005 ως γεωργός, καλλιεργώντας πατάτες σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή της Ξάνθης. Με εργατικότητα και επιχειρηματικό πνεύμα, κατάφερε να εδραιωθεί στον αγροτικό χώρο, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και εξοπλισμό. Το 2007, θέλοντας να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τα διαθέσιμα μέσα παραγωγής που κατείχε, πήρε τη μεγάλη απόφαση να στραφεί μαζί με τον αδερφό του στην κτηνοτροφία, ιδρύοντας με την υποστήριξη χρηματοδοτούμενου προγράμματος μια κτηνοτροφική μονάδα.
 
 
Παρόλο που δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της κτηνοτροφίας, ο Παύλος είδε την κτηνοτροφία ως μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία, η οποία θα του επέτρεπε να αξιοποιήσει συνδυαστικά τα χωράφια, τα μηχανήματα και τις γνώσεις του. Ξεκινώντας με 300 ζώα, κατάφερε σταδιακά, με υπομονή και επιμονή, να αυξήσει τον πληθυσμό των ζώων και να αναπτύξει την επιχείρησή του, χτίζοντας τις βάσεις για τη σημερινή της μορφή. 
 
 
Στη συνέχεια, ο Παύλος αποφάσισε να διακόψει την καλλιέργεια της πατάτας, καθώς διαπίστωσε ότι δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμη. Αντ' αυτού, προχώρησε στην καλλιέργεια ζωοτροφών, εξασφαλίζοντας ποιοτική και ελεγχόμενη τροφή για τα πρόβατα και τα κατσίκια της μονάδας. Η επιλογή αυτή συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της υγείας των ζώων αλλά και στην εξοικονόμηση χρηματικών πόρων.

Η ένταξη της νέας γενιάς στην επιχείρηση

Ο Παύλος Καργιώτης, έχοντας καταφέρει να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρησή του τα τελευταία 20 χρόνια, έχει ήδη ξεκινήσει να μεταβιβάζει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. Ο γιος του, Στέργιος Καργιώτης, και η κόρη του, Μαριάννα Καργιώτη, μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χρυσονόματο, έχουν ενεργό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία της μονάδας και συμβάλλουν δυναμικά στην εξέλιξή της. Η παρουσία τους αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της επιχείρησης και την προσαρμογή της στις σύγχρονες απαιτήσεις της κτηνοτροφίας.
 
 
Μάλιστα, η νέα γενιά της οικογένειας, δείχνοντας τον ίδιο ζήλο για το αγροτικό επάγγελμα, εντάχθηκε σε σχετικά προγράμματα και ξεκίνησε την καλλιέργεια 30 στρεμμάτων με φουντουκιές. Η επέκταση αυτή δημιουργεί έναν ακόμα σημαντικό πυλώνα στο οικογενειακό αγροτικό εγχείρημα.

Η καθημερινότητα της οικογένειας

Η καθημερινότητα στην κτηνοτροφική μονάδα δεν είναι εύκολη. Η μέρα ξεκινάει στις 5:00 το πρωί, με την οικογένεια να βρίσκεται στη μονάδα για να ξεκινήσει το τάισμα των ζώων. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με μηχανήματα, ενώ ακολουθεί το άρμεγμα, το οποίο και γίνεται δύο φορές την ημέρα. Τα παιδιά της οικογένειας έχουν αναλάβει το αρμεκτήριο, ενώ ο κ. Παύλος ασχολείται με τις καλλιέργειες, τις συντηρήσεις του εξοπλισμού και κάθε άλλη ανάγκη των εκμεταλλεύσεων τους. Το μεσημέρι υπάρχει ένα σύντομο διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό, πριν ξεκινήσει το απογευματινό άρμεγμα. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες εργασίες που γίνονται παράλληλα, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις 8:30 το βράδυ ή και αργότερα, ανάλογα με την εποχή, όπως για παράδειγμα το μάζεμα των τριφυλλιών.
 
 
Η Μαριάννα Καργιώτη, κόρη της οικογένειας, μοιράστηκε μαζί μας τη δική της εμπειρία από την καθημερινή ενασχόληση με την οικογενειακή μονάδα, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνδυάζοντας την επαγγελματική της δραστηριότητα με τον ρόλο της ως μητέρα:
Παρά τις απαιτήσεις της μητρότητας, καταφέρνω με τη βοήθεια της οικογένειας μου να ανταποκρίνομαι τόσο στις ανάγκες του παιδιού μου όσο και στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Αναγνωρίζω ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη δουλειά, καθώς απαιτεί καθημερινή παρουσία, οργάνωση και δέσμευση, όμως είμαι υπερήφανη που εργάζομαι στη δική μου επιχείρηση και βλέπει τον κόπο μου να αποδίδει καρπούς.

Εκσυγχρονισμός και βιωσιμότητα

Με το πέρασμα των χρόνων, η οικογένεια Καργιώτη φρόντισε να ενσωματώσει σύγχρονες τεχνολογίες και εξοπλισμό, με στόχο τη μείωση των εργατοωρών και την ενίσχυση της αποδοτικότητας. Το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον ρομποτικά συστήματα ταΐσματος με συρροδιανομέα, απογαλακτισμό αρνιών μέσω μηχανημάτων, καθώς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες όπως ταινίες μεταφοράς τροφής.
 
Παράλληλα, έχουν εγκατασταθεί κλιματιστικά στους χώρους αρμεγής και διατροφής, ενώ εξετάζεται η χρήση υδρονεφώσεων και ανεμιστήρων για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, προκειμένου να προστατεύονται τα ζώα από τις αυξημένες θερμοκρασίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια. 
 
 
Η οικογένεια δεν διστάζει να επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες οι οποίες εξασφαλίζουν την ευζωία των ζώων και κατά συνέπεια των καλύτερων αποδόσεων τους.
 
Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, έχει τοποθετηθεί και φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της μονάδας και να μειωθεί το κόστος. Οι σύγχρονες υποδομές, συνδυασμένες με την εμπειρία και το όραμα της οικογένειας, καθιστούν τη μονάδα πρότυπο για την περιοχή. 
 

Η συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Η συνεργασία με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης ξεκίνησε πριν ακόμη ιδρυθεί η ena, όταν ο κ. Παύλος γνώρισε τον Δημήτρη Μπαρδακίδη, Co-founder & Agrifood Expert της εταιρείας, και αποφάσισαν να συνεργαστούν στο πρώτο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με το οποίο θα ίδρυε την επιχείρηση του. Από τότε, η συνεργασία συνεχίζεται με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, με την ena να στηρίζει την ανάπτυξη της μονάδας και των λοιπών εκμεταλλεύσεων μέσω επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων χρηματοδότησης.
 
Συγκεκριμένα, η οικογένεια Καργιώτη έχει υλοποιήσει 2 επενδυτικά σχέδια μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 3299/2004 και Ν. 4399/2016), καλύπτοντας την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, καθώς και την προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού που βελτιώνει την παραγωγική διαδικασία και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. 
 
 
Η Μαριάννα Καργιώτη και ο σύζυγός της Νικόλαος Χρυσονόματος είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και έχουν ενταχθεί στη δράση 4.1.5 για την ενίσχυση βιώσιμων και ανθεκτικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υλοποιώντας επενδύσεις σε εξοπλισμό, φύτευση φουντουκιών και φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα ανωτέρω προγράμματα υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τον Σύμβουλο Ανάπτυξης του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα, Φάνη Κουτρουβέλη.
 
Η οικογένεια Καργιώτη συνεργάζεται επίσης σταθερά με το Τμήμα ΟΣΔΕ της ena και συγκεκριμένα με τη Μαρία Καρατζόγλου, Συντονίστρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Τομέα ΟΣΔΕ για την ετήσια υποβολή των δηλώσεων τους. Επιπλέον, οι εκμεταλλεύσεις τους εντάσσονται στο οικολογικό σχήμα της Βιολογικής, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για βιώσιμη και υπεύθυνη παραγωγή.

Μελλοντικά σχέδια

Η οικογένεια Καργιώτη έχει ήδη υποβάλει νέο επενδυτικό σχέδιο μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, με σκοπό την ίδρυση μονάδας γαλακτοκομικών προϊόντων, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Στόχος είναι η καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκομείου το οποίο θα αξιοποιεί την εξαιρετική πρώτη ύλη της μονάδας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως γραβιέρα και φέτα, που θα προωθούνται στην τοπική αγορά. 
 
Ευχαριστούμε τον Παύλο, τη Μαριάννα, το Στέργιο και το Νίκο για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και την ευκαιρία που μας έδωσαν να μάθουμε για την καθημερινότητά τους. Μέσα από το παράδειγμά τους, αποδεικνύεται πως η αγάπη για τη δουλειά και η σκληρή προσπάθεια μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία, ακόμα και σε τόσο απαιτητικούς τομείς όπως η κτηνοτροφία. 
 
Στην #40η Business Story συμμετείχε ο Φάνης Κουτρουβέλης, Σύμβουλος Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα, η Μαρία Καρατζόγλου, Συντονίστρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Τομέα ΟΣΔΕ και η Μαρία Καρυοφυλάκη, Υπεύθυνη του τμήματος Marketing.