Business Story #30: Menexes

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Business Story #30: Menexes

0 comments

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories. 

Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.

Η 30η Business Story είναι αφιερωμένη σε μια οικογενειακή επιχείρηση της Περιφέρειας της Ελλάδας που αναπτύσσεται, θριαμβεύει και καινοτομεί στον τομέα της. Η Menexes, με έδρα την Ξάνθη, είναι μια κάθετη μονάδα κατασκευής επίπλων που αποτελεί πρότυπο ποιότητας και καινοτομίας.


 

Η Menexes, μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο του επίπλου για περισσότερα από 40 χρόνια, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης αναπτυξιακής πορείας. Με θεμέλια το όραμα και την πρωτοβουλία του πατέρα της οικογένειας, η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια των τριών γιων του, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση. "Όλα ξεκίνησαν από τον πατέρα μας και από μικρούς μας είχε και μας μαζί του στη δουλειά. Ουσιαστικά μεγαλώσαμε μέσα στην εταιρεία, κάνοντας την αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας", αναφέρει ο Παναγιώτης, ένας από τους αδελφούς Μενεξέ που διευθύνουν την εταιρεία σήμερα, επισημαίνοντας τη σημασία της οικογενειακής δέσμευσης και της συνέχειας.

Η παλιά παραδοσιακή επιχείρηση του κυρίου Κώστα Μενεξέ έχει καταφέρει να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί πέρα από τα τοπικά σύνορα. "Προσπαθήσαμε να κάνουμε βήματα  για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας μας, ανοιχτήκαμε σε νέες αγορές και σε νέα προϊόντα" δηλώνουν οι υπερήφανοι ιδιοκτήτες Θοδωρής, Σταύρος και Παναγιώτης, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 15 ετών. 

Η επιτυχία της Μenexes δεν είναι αποτέλεσμα της τύχης ή των συνθηκών της αγοράς, αλλά της επιχειρηματικής προσπάθειας και των αρχών που χρόνια διέπουν την εταιρεία. Το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ ιδιοκτητών και προσωπικού αποτελεί κεφάλαιο για τη σταθερότητα και τη συνέχεια της επιχείρησης, ενώ η αφοσίωσή της στην ποιότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας της. “Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, τα έπιπλα μας φτιάχνονται πάντα με τις υψηλότερες προδιαγραφές”, θα μοιραστεί μαζί μας ο κ. Μενεξές.  

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εταιρείας μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η ολοκλήρωση τριών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κάτι που τους επέτρεψε να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους ακόμη και σε δύσκολες εποχές. "Ολοκληρώσαμε  την υλοποίηση των δράσεων με μεγάλη επιτυχία και πορευόμαστε για τα επόμενα," λένε οι ιδιοκτήτες, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των προγραμμάτων χρηματοδότησης στην επιχειρηματική τους πορεία και την ιδιαίτερη σημασία τους για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Menexes έχει υλοποιήσει με την υποστήριξη των στελεχών του Τομέα Ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης τις δράσεις:  “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές” & “Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων” του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 

Με την ενίσχυση από τις παραπάνω δράσεις η εταιρεία προμηθεύτηκε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και απαραίτητο λογισμικό για τη λειτουργία της παραγωγής της.  Επίσης, πραγματοποίησε επενδύσεις για την πιστοποίηση και συσκευασία των προϊόντων της, την ασφαλή μεταφορά των πρώτων υλών,  αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος με την προμήθεια αερολεβητών στερεών καυσίμων και φωτοβολταϊκού συστήματος για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών της. 

Παρόλο που η γεωγραφική της θέση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί μια πρόκληση, αυτό δεν εμπόδισε τους δραστήριους ιδιοκτήτες της να καινοτομήσουν και να στραφούν προς την οικολογία και την ενεργειακή αποδοτικότητα. “Προσπαθούμε να δημιουργούμε προϊόντα που διαφοροποιούνται στην ελληνική αγορά...Κατευθυνόμαστε προς την εφαρμογή ενεργειακών λύσεων" εξηγούν, αναδεικνύοντας τις προσπάθειές τους για περιβαλλοντική ευθύνη και καινοτομία.

Πρόσφατα μάλιστα, η επιχείρηση εντάχθηκε στο πρώτο ερευνητικό της πρόγραμμα σε συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα DigInTraCe, που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία Horizon Europe, θα εφαρμόσει καινοτόμες μεθόδους για την παρακολούθηση, ανίχνευση και ταξινόμηση προϊόντων. Στόχος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας αποκεντρωμένης ιχνηλασιμότητας που θα επιτρέπει την πλήρη παρακολούθηση προϊόντων όπως τεχνητή ξυλεία και έπιπλα, ξύλο και χαρτί, πλαστικά μέρη από εξοπλισμό ΤΠΕ και την αυτοκινητοβιομηχανία, πολυμερή και υφάσματα. Στο πλαίσιο του έργου η Menexes συνεργάζεται με 22 οργανισμούς από 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς. 

Η συναναστροφή με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχει φέρει νέα δυναμική στην εταιρεία. "Μιλάμε με πανεπιστήμια, με άλλες εταιρίες, με εργαστήρια και όλο αυτό κάπως μας συναρπάζει," λένε, επισημαίνοντας τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών.

Η συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης υπήρξε επίσης καθοριστική για την πορεία και τα επιτεύγματα της Menexes. "Δε θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ευχαριστημένοι από την υποστήριξη της ena" αναφέρει ο Παναγιώτης Μενεξές, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι της ανήκουν πια στην ευρύτερη οικογένειά της εταιρείας, καθώς τους συμβουλεύουν και τους υποστηρίζουν από το 2008 ώστε να ενταχθούν στις κατάλληλες δράσεις και να τις ολοκληρώσουν με απόλυτη επιτυχία.

Παναγιώτης Μενεξές: “Η πιο σημαντική συμβουλή που λάβαμε από την ena και την εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι όλα πρέπει να ακολουθούν μια σειρά που δεν μπορούμε να παραβιάσουμε όταν υλοποιούμε ένα πρόγραμμα. Αν δεν τηρήσεις κάποιους κανόνες, η συνταγή δεν θα είναι επιτυχημένη. Αυτή η αρχή έχει αποδειχθεί ουσιαστική για την οργάνωση και την αποτελεσματική διαχείριση των έργων μας.”

H εταιρεία συνεχίζει να έχει φιλόδοξα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια για το μέλλον. "Έχουμε πολλά στο μυαλό μας σχετικά με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, νέα προϊόντα και νέες αγορές," αναφέρουν, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να καινοτομούν.

Επιθυμώντας να κάνουν κάθε επιχειρηματικό τους όνειρο πραγματικότητα, οι αδερφοί Μενεξέ έχουν ήδη ενταχθεί στη δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ αναμένουν έγκριση και μιας ακόμη πρότασης που έχουν υποβάλλει σε συνεργασία με την ena. 

Η Menexes αποτελεί ένα πρότυπο επιτυχίας και προόδου, παραμένοντας αφοσιωμένη στις αξίες της και ανοιχτή στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό της εταιρείας για τη θερμή φιλοξενία και την όμορφη συζήτηση. 

Στη δημιουργία της #30ου Business Story συμμετείχαν οι Εύη Βοϊβατοπούλου, Συντονίστρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Τομέα Ανταγωνιστικότητας ΜμΕ, Στέλλα Μπαζδάνη, Συντονίστρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Δημοσίου Τομέα & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και οι Σοφία Αργυριάδου και Μαρία Καρυοφυλάκη από την ομάδα Marketing της ena.


menexes.gr