Business Story #22: Αγροθράκη Α.Ε. - Σταυρακάρας Παναγιώτης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Business Story #22: Αγροθράκη Α.Ε. - Σταυρακάρας Παναγιώτης

0 comments

Mε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.

Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό τους όραμα πραγματικότητα. 

Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.

Η 22η Business Story παρουσιάζει την αναπτυξιακή πορεία ενός από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες που έχει να επιδείξει η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, του Παναγιώτη Σταυρακάρα, και της επιτυχημένης επιχείρησης του, “Αγροθράκη Α.Ε.”.  


 

Η επαγγελματική πορεία του Παναγιώτη Σταυρακάρα αποτελεί ένα πραγματικό ταξίδι επιτυχίας που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα. Για τις ανάγκες του νέου μας business story, ο κ. Σταυρακάρας άνοιξε τις πόρτες της επιχείρησής του για να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία πίσω από αυτήν την επιτυχημένη πορεία και το πώς η συνεργασία του με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των επιχειρηματικών του στόχων.  

Το ταξίδι της “Αγροθράκης” και της οικογένειας του Παναγιώτη Σταυρακάρα στον επιχειρηματικό κόσμο ξεκίνησε πολύ πριν η πρώτη αποκτήσει την επωνυμία της, πριν από περισσότερο από 45 χρόνια, όταν ο πατέρας του αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή και διάθεση ζωοτροφών από κριθάρι, σιτάρι και καλαμπόκι. Ο ίδιος ο Παναγιώτης, άρχισε να απασχολείται στην επιχείρηση, ως διάδοχος της από το 1995, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία.

Σήμερα, η εταιρεία με έδρα τη Γενισέα Ξάνθης, που επιλέχθηκε στρατηγικά ως βασικός τόπος δραστηριοποίησης της,  διαθέτει επιπλέον εγκαταστάσεις - σιλό στο Άβατο, τη Νέα Κεσσάνη και το Σέλινο της Ξάνθης και έχει προσθέσει στις δραστηριότητες της, την εμπορία λιπασμάτων και αγροχημικών, σπόρων, αλλά και γεωργικών φαρμάκων. Εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός ότι το 50% του όγκου των σιτηρών που διαχειρίζεται, πλέον μετατρέπεται σε προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως κριθάρι για την παραγωγή μπύρας, καλαμπόκι για γαριδάκια, σιτάρι για μακαρονοποιίες και αλευροποίηση. Αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την “Αγροθράκη” από τους ανταγωνιστές της και την καθιστά μια πρωτοπόρα στον τομέα της και ηγετική στην περιοχή δραστηριοποίησης της επιχείρηση.  

Η “Αγροθράκη”, άλλωστε, διαδραματίζει έναν ζωτικό ρόλο στην περιοχή της Θράκης και όχι μόνο, καθώς διακινεί περίπου 70.000 τόνους σιτηρών ετησίως, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τοπικού αγροτικού τομέα. Πέρα από τους αριθμούς, η επιχείρηση  υποστηρίζει τους ανθρώπους της Ξάνθης, παρέχοντας θέσεις εργασίας σε 15 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, η βασική προσφορά της, όπως επισημαίνει ο κ. Σταυρακάρας, είναι ότι η εταιρεία δεν εμπορεύεται απλώς αγροτικά προϊόντα, αλλά προσδίδει προστιθέμενη αξία σε αυτά, κυρίως σε όσα προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, ενισχύει την αγροτική οικονομία, αλλά δημιουργεί και υψηλής αξίας προϊόντα, ποιοτικά και ασφαλή για τους καταναλωτές.  

Παράλληλα, η εταιρεία αποτελεί μια ιδιαιτέρως κοινωνικά ευαισθητοποιημένη επιχείρηση της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης, καθώς συμβάλλει ενεργά στην τοπική κοινότητα, υποστηρίζοντας δράσεις που αφορούν την κοινωνία, την υγεία και τον αθλητισμό. Όχι τυχαία βέβαια, αφού ο ίδιος ο κ. Σταυρακάρας, πρώην αθλητής και τρέχων πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διατηρεί έντονες τις αξίες του ήθους και της συνεργασίας που απορρέουν από την πολυετή του διαδρομή στο χώρο του αθλητισμού.

Η “Αγροθράκη” έχει αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις, όπως κάθε επιχείρηση στη χώρα μας, που πηγάζουν κατά κύριο λόγο από τη γραφειοκρατία και τη νομοθεσία, αλλά και τις ιδιαίτερες δυσκολίες δραστηριοποίησης στην περιοχή της Θράκης.

Παναγιώτης Σταυρακάρας: “Η δυσκολία της περιοχής είναι ότι είναι απομακρυσμένη γεωγραφικά που σημαίνει ότι για να ταξιδέψουν τα προϊόντα από εδώ υπάρχει μεγάλο κόστος. Είμαστε μια ακριτική περιοχή, ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με έργα υποδομής. Σιδηροδρομικές γραμμές, εσωτερικές μετακινήσεις με τρένα εμπορευμάτων και με την αναβάθμιση των λιμανιών.”

Παρά τα όποια εμπόδια, ο κ. Σταυρακάρας συνεχίζει να πιστεύει στην αξία του επιχειρείν στην Ελλάδα και στην περιοχή της Θράκης ειδικότερα, και να εργάζεται με αφοσίωση για την ανάπτυξη της επιχείρησης του. Όπως ο ίδιος δηλώνει, η κινητήρια δύναμη του για να συνεχίσει το καθημερινό του έργο είναι η οικογένεια του, το όραμα και ο στόχος που έχει θέσει αλλά και η μεγάλη του αγάπη γι αυτό που κάνει.  

Παναγιώτης Σταυρακάρας: “Θα συμβούλευα τους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν στην περιοχή μας να αγαπούν τη δουλειά τους και να έχουν όρεξη, όραμα και πλάνο. Η Ελλάδα είναι μια μαγική χώρα, όποιος επιχειρηματίας θέλει πραγματικά να ξεχωρίσει, μπορεί να τα καταφέρει με επιμονή και κυρίως με υπομονή.”

Στις πρώτες προτεραιότητες της επιχείρησης, που αντανακλούν τη φιλοσοφία της, είναι τα προϊόντα της να συμβάλλουν στην ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, ενώ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και στο φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής. 

Παναγιώτης Σταυρακάρας: “Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω μάθει ως επιχειρηματίας είναι ότι για να είσαι επιτυχημένος πρέπει να είσαι ταχύς και ευέλικτος. Πρέπει να έχεις αναπτύξει μηχανισμούς ώστε να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή σε αυτό το συνεχώς εξελισσόμενο φυσικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.”

Για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη η επιχείρηση του για οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή που επηρεάζει τον τομέα του, όπως π.χ. τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, την κλιματική αλλαγή κ.α., ο κ. Σταυρακάρας επιλέγει στρατηγικά και προσεκτικά τους συνεργάτες του και συμμετέχει σε έρευνες και καινοτόμα έργα. Αυτή την περίοδο μάλιστα, η επιχείρηση του “τρέχει” πιλοτικά ένα πρόγραμμα που αξιολογεί την καταλληλότητα συγκεκριμένων ποικιλιών καλαμποκιού για την παραγωγή βύνης για μπύρα.  

Παναγιώτης Σταυρακάρας: “Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλες και καταξιωμένες εταιρίες μας εξασφαλίζουν γρήγορη πρόσβαση στην αναγκαία πληροφορία, ώστε να προσαρμοζόμαστε πιο γρήγορα σε κάθε αλλαγή. Π.χ. οι συνεργάτες μας έχουν ξεκινήσει ήδη την παραγωγή νέων υβριδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που με την μετατόπιση των εποχών που προκαλεί, επηρεάζει πολύ τη δική μας δουλειά. Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συμβολή επιστημόνων, οπότε πιστεύω πολύ και επενδύω όσο μπορώ στην έρευνα και την καινοτομία.”  

Ο Παναγιώτης Σταυρακάρας, εφαρμόζοντας μια στρατηγική ανάπτυξης και συνεχούς βελτίωσης, αναζητά και αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο χρηματοδότησης, προκειμένου να επιτύχει τους προσωπικούς του και επαγγελματικούς στόχους, έχοντας συνάμα σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της τοπικής κοινότητάς του. 

Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμος αρωγός, όπως ο ίδιος μας τονίζει, στέκεται η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, καθώς το προσωπικό του όραμα για την “Αγροθράκη ΑΕ” και την περιοχή που αυτή δραστηριοποιείται “δένει” απόλυτα με τη φιλοσοφία της οικογένειας της enateam. Σε άψογη συνεργασία με την ομάδα της ena άλλωστε, ο Παναγιώτης Σταυρακάρας έχει αξιοποιήσει διάφορες χρηματοδοτικές δράσεις από το 2016 έως σήμερα.

Παναγιώτης Σταυρακάρας: “Αυτό που έχω αποκομίσει από τη συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης είναι άριστο. Οι συνεργάτες της ena ήταν εκεί για μένα όποτε τους χρειάστηκα, να με καθοδηγήσουν και να με υποστηρίξουν. Επίσης, όλες οι κατευθύνσεις που μου έδωσαν ήταν εξαιρετικά ορθές. Για κάθε επιχείρηση το σημαντικότερο είναι όταν πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, η οδηγία που θα πάρουμε να είναι σωστή, διαφορετικά είναι τεράστιο το χάσιμο χρόνου.”

Το 2016, η “Αγροθράκη ΑΕ”, σε συνεργασία με την ομάδα του Αναπτυξιακού Νόμου και τον Νίκο Χαραλαμπογιάννη,  Συντονιστή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αναπτυξιακού Νόμου της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, υπάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της μονάδας ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στη Γενισέα Ξάνθης. Στο πλαίσιο της δράσης, η εταιρεία επιδοτήθηκε για τις διάφορες απαιτούμενες κτιριακές εργασίες, μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. 

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοιού, ο κ . Σταυρακάρας δε σταμάτησε να αναζητά τρόπους για την ανάπτυξη της επιχείρησης του. Στο πλαίσιο αυτό, το 2020 υπέβαλε αίτηση σε δύο χρηματοδοτικές δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020”. 

Σε συνεργασία με την ομάδα του Τομέα Ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τον Γιάννη Καλτσά, Σύμβουλο Ανάπτυξης Υπηρεσιών Αναπτυξιακού Νόμου στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας στη δράση “Ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Δράση 3δ.5-6.1)» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020”.

Η χρηματοδότηση αφορούσε την πλήρη εγκατάσταση σιλό αποθήκευσης με αισθητήρια τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό το χονδρικό εμπόριο. Με την ενίσχυση από το πρόγραμμα, η επιχείρηση πραγματοποίησε κτιριακές εργασίες, προμηθεύτηκε 3 σιλό αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας περίπου 10.000 τόνων και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Επίσης, η επιχείρηση εντάχθηκε στη ερευνητική δράση χρηματοδότησης “Επενδυτικά σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, στους κλάδους της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014 – 2020».” με το έργο “Ανάπτυξη καινοτόμων ζωοτροφών με αντιμικροβιακή ή/ και αυξητική δραστηριότητα από εδώδιμα βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδραστικές ενώσεις”.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μάγδα Κροκίδα. Για την υποβολή της αίτησης και την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η επιχείρηση του κ. Σταυρακάρα συνεργάστηκε με την ομάδα συμβούλων της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με επικεφαλής τη Στέλλα Μπαζδάνη, Σύμβουλο Ανάπτυξης Δημοσίου Τομέα & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.Το έργο μάλιστα ξεχώρισε ως υποδειγματικό και θα προβληθεί μεταξύ άλλων επιτυχημένων έργων καινοτομίας στο πλαίσιο προβολής του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 2014-2020” .

Επιπλέον, σε συνεργασία με την ομάδα της #enaevents, η “Αγροθράκη ΑΕ” σχεδίασε και υλοποίησε 2 εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού στο #enahub, τον Μάιο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 για την διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.

Τα αποτελέσματα του έργου έχουν σημαντική πρακτική εφαρμογή, και η επιχείρηση σχεδιάζει να τα υλοποιήσει στο εγγύς μέλλον. Παρότι γνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, ο κ. Σταυρακάρας εκφράζει απόλυτη βεβαιότητα για τα εντυπωσιακά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα των αποτελεσμάτων, είναι αξιοποίηση στην παραγωγή ζωοτροφών του ριγανέλαιου, ενός βοτάνου που αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στα ζώα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή.

Παναγιώτης Σταυρακάρας: “Θα συμμετείχα ξανά σε δράση χρηματοδότησης φυσικά, είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση αυτή για κάθε επιχείρηση, με την προϋπόθεση να επιλέξεις τους σωστούς συνεργάτες, εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς, τον κατάλληλο μηχανικό, λογιστή, ορκωτό… Εφόσον έχεις το σωστό team, είναι ευλογία η χρηματοδότηση και όποιος πει το αντίθετο λέει ψέματα.”

 

Στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης η συνεχής ανάπτυξη και η προσήλωση στην καινοτομία αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες. Μεταξύ των προσεχών μελλοντικών κινήσεων είναι η εισαγωγή νέων κωδικών στις ζωοτροφές, η ανάπτυξη νέων συνεργασιών κυρίως στο κομμάτι των προϊόντων ανθρώπινης κατανάλωσης και η εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη δημιουργία καινοτόμων και βελτιωμένων προϊόντων.  

Παναγιώτης Σταυρακάρας: “Ο πιο σημαντικός συνεργάτης μου από την αρχή έως σήμερα είναι η οικογένεια μου.  Η στήριξη που είχα από όλη την οικογένεια με βοήθησε να φτάσω εδώ που είμαι, αλλά και τα εφόδια που είχα από τον πατέρα μου, οι αρχές, οι αξίες, η σοβαρότητα, η φερεγγυότητα που κληρονόμησα.  Στον πατέρα μου οφείλω σε μεγάλο βαθμό αυτό που είμαι σήμερα.”

Στην δημιουργία του 22ου Business Story συμμετείχαν οι Σταύρος Αμοιράς, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης και συνιδρυτής της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και οι Σοφία Αργυριάδου, Μαρία Καρυοφυλάκη και Κατερίνα Κανανίδου, από την ομάδα Marketing της εταιρείας.

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Σταυρακάρα για τον χρόνο που μας αφιέρωσε, την ευγενική φιλοξενία στους χώρους της Αγροθράκης ΑΕ και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναπτύχθηκε. 


Στοιχεία Επικοινωνίας

 

 

 

 

 

Αγροθράκη ΑΕ - Σταυρακάρας Παναγιώτης

Γενισέα Ξάνθης

+30 2541081812

http://stavrakaras.gr/

[email protected]

Facebook

Twitter

LinkedIn