Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, υπερήφανο μέλος του EIT Food Hub Greece και εταίρος του #DigiAgrifood, διοργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση “Καινοτομία στη Γεωργία” στις 15 Οκτωβρίου 2025, στο #enahub,σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών από κάθε τομέα, με κοινό στόχο την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, το οποίο αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για την ενίσχυση της ανάπτυξης, εκπαίδευσης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Startup Greece Week 2025, το οποίο διεξήχθη σε όλη την Ελλάδα από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2025. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα σε εθνικό επίπεδο.

Η εκδήλωση στην Ξάνθη προσέλκυσε συμμετέχοντες από διάφορους κλάδους, όπως φοιτητές, νέους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη βιωσιμότητα, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων του κλάδου.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης Xanthi StartUp Week Greece

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο Δημήτρης Γιαννακούδης, στέλεχος marketing της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο οποίος παρουσίασε τις θεματικές ενότητες, καθοδηγώντας τη ροή της εκδήλωσης.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-dimitris-giannakoudis

Την σκυτάλη αμέσως μετά πήρε ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, Co-Founder & AgriFood Expert της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό από την πλευρά του και παρουσίασε το έργο της εταιρείας γενικότερα αλλά και ειδικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-dimitris-bardakidis

Στην συνέχεια Ακολούθησαν τα ενδιαφέροντα πάνελ και οι ομιλίες από διακεκριμένους επαγγελματίες, οι οποίοι ανέδειξαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Panel Discussion: “Ένα Όραμα για το Μέλλον της Γεωργίας”

Στο πρώτο panel συμμετείχαν ο Σπυρίδων Μάμαλης, Καθηγητής του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ, ο Γεώργιος Αρσένος, Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, και ο Γεώργιος Παπακώστας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του ΔΠΘ, με συντονιστή τον Δημήτρη Μπαρδακίδη, Co-Founder & AgriFood Expert της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις σύγχρονες προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές του τομέα της γεωργίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας στη μετάβαση προς ένα πιο αποδοτικό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Μέσα από αναφορές σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και επιστημονικές εφαρμογές, ανέδειξαν πώς η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-1o-panel

Ecosystem for Sustainable Agri-Startups in Greece

Στη συνέχεια, η Αναστασία Σαρχόσογλου, συντονίστρια του Enterprise Europe Network Hellas, παρουσίασε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρει το οικοσύστημα για τις βιώσιμες αγροδιατροφικές startups στην Ελλάδα. Στην ομιλία της ανέλυσε το πώς διαμορφώνεται το ελληνικό οικοσύστημα γύρω από τις βιώσιμες αγροτικές νεοφυείς επιχειρήσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και συμβουλευτικών οργανισμών. Παράλληλα, τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης και καινοτομίας που προκύπτουν μέσα από τη δικτύωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία ενός δυναμικού πλαισίου στήριξης, το οποίο θα επιτρέπει στις αγροτικές startups να αναπτυχθούν βιώσιμα και να συμβάλλουν ουσιαστικά στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της γεωργίας στην Ελλάδα.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-anastasia-sarchosoglou

Panel Discussion: Οικοσύστημα για Βιώσιμες Αγροτικές Startups στην Ελλάδα

Το δεύτερο Panel Discussion, επικεντρώθηκε στο οικοσύστημα για βιώσιμες αγροτικές startups στην Ελλάδα. Ομιλητές του Panel ήταν η Στέλλα Τοφέα, Τεχνολόγος Γεωπόνος και ιδρύτρια του Kyklos Farm, η Γεύση Τουλουμίδου, Μελισσοκόμος, οικοτέχνης και Ιδρύτρια του Meligeysis, και ο Τολγκά Ντούραλη, Μεταποιητής τυροκομικών προϊόντων του Τυροκομείου Ντούραλη. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Σταύρος Αμοιράς, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Στην ενότητα αυτή, οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της ομαδικότητας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών startups. Συζητήθηκαν πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τους ομιλητές για την ανάπτυξη των δικών τους επιχειρήσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για συνεχή ανατροφοδότηση και ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-touloumidou-dourali-tofea

Χρηματοδότηση Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας

Η τέταρτη ενότητα, εστίασε στη χρηματοδότηση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, με ομιλήτρια τη Μαργαρίτα Φυδανάκη, Credit Officer της Microsmart. Η παρουσίαση εστίασε στις σύγχρονες χρηματοδοτικές δυνατότητες που διατίθενται για την υποστήριξη της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στις λύσεις που προσφέρει η ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών διαδικασιών. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στις βασικές στρατηγικές για την ενίσχυση της πρόσβασης σε κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις χρηματοδοτικές λύσεις που προωθούν την καινοτομία.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-margarita-fydanaki

EIT Food Panel Discussion

Στη συνέχεια, η Χριστίνα Δολιανίδη, EIT Community Officer Greece, η Αγγελική Δράκου, CEO & Co-Founder της Grizo & Prasino, και ο Παναγιώτης Α. Ηλιόπουλος, Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτοπροστασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετείχαν στο πάνελ συζήτησης του EIT Food. Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Φιλιώ Καραμπίνη, Εκπρόσωπος του EIT Food Hub Greece.

Στο πάνελ, οι ομιλητές συζήτησαν τις ευκαιρίες που προσφέρει το EIT Food για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής, ενώ παρουσίασαν τις σημαντικές δράσεις του οργανισμού στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέλυσαν τις στρατηγικές του EIT Food για την υποστήριξη των startups και την ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-eit-food-panel

Workshop: Design Thinking για Βιώσιμα Επιχειρηματικά Μοντέλα στη Γεωργία

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο σε ένα εργαστήριο Design Thinking, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεθοδολογία και τη φιλοσοφία πίσω από αυτήν την καινοτόμο προσέγγιση. Οι εκπαιδευτές του Hellenic Design Center, Έλλη Καλτσίδου και Εύα Καζακλή, παρουσίασαν τα βασικά στάδια του Design Thinking, αναδεικνύοντας πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων ιδεών, την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών. Το εργαστήριο προσέφερε στους συμμετέχοντες πρακτικές γνώσεις και εργαλεία για την εφαρμογή της μεθοδολογίας σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, ενθαρρύνοντάς τους να σκέφτονται δημιουργικά και ολιστικά απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-workshop-design-thinking

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικές γεύσεις από τη Θράκη, φτιαγμένες με αυθεντικά τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, μέλι και αρωματικό τσάι, ενισχύοντας την αυθεντικότητα και τον τοπικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

photo-panel-startup-greece-week-enahub-2025-buffet

Η εκδήλωση έκλεισε με χρόνο για δικτύωση, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν ιδέες, να συζητήσουν και να συνεργαστούν με άλλους καινοτόμους του κλάδου. Μέσω αυτής της διαδικασίας, δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες για συνεργασίες και ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, μαζί με την enaevents, συνεχίζει να ενδυναμώνει το οικοσύστημα καινοτομίας στην περιοχή, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες μάθησης, συνεργασίας και έμπνευσης για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.