Prev article
Next article

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016: Β' κύκλος "Γενική Επιχειρηματικότητα"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016: Β' κύκλος "Γενική Επιχειρηματικότητα"

December 22, 2017 - 12:58
0 comments
Ημ. Έναρξης: 
Friday, December 15, 2017
Ημ. Λήξης: 
Monday, May 21, 2018

 

Σημείωση: Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 10.01.2018.

Προκηρύχθηκε ο β' κύκλος του καθεστώτος "Γενική Επιχειρηματικότητα" του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η τεχνολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, η μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων, η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στην προοπτική μιας κυκλικής οικονομίας, η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και εν τέλει η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας. 
 
Προϋπολογισμός
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2017 ανέρχεται σε τριακόσια ενενήντα εκατομμύρια (390.000.000) ευρώ, εκ των οποίων τα εκατόν σαράντα εκατομμύρια (140.000.000) ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμε-νης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια (250.000.000) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.
 
Δικαιούχοι
 
Δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α. ατομική επιχείρηση,
β. εμπορική εταιρεία,
γ. συνεταιρισμός,
δ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ. Επ.) του ν. 4019/2011 (Α΄ 216), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συ- μπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α΄ 78),
ε. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
στ. επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με στο ΓΕΜΗ, την προϋπόθεση καταχώρισης τους,
ζ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, υπο προϋποθέσεις
 
Οι επιχειρήσεις, των οποίων το επιλέξιμο ύψος των επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και υπάγονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος, υποχρεούνται να λάβουν τη νομική μορφή εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισμού πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
 
Επιλέξιμες δαπάνες
 
Ως επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για την εφαρμογή του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων νοούνται οι κάτωθι, με τους όρους και τις προϋποθέσεις των επόμενων παραγράφων:
 
α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού (κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων κτηρίων, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αγορά του συνόλου των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, για ΜΜΕ, υπό προϋποθέσεις, αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, τεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων εσωτερικής διακίνησης, μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, ειδικές & μηχανολογικές εγκαταστάσεις)
 
β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού (μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία και μη κατοχυρωμένες τεχνικές γνώσεις, συστήματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης),
 
γ. το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας
 
δ.λοιπές δαπάνες (αμοιβές συμβούλων για ΜΜΕ, δαπάνες εκκίνησης για υπό ίδρυση (πολύ) μικρές επιχειρήσεις, δαπάνες καινοτομίας για ΜΜΕ, δαπάνες για συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, επενδυτικές δαπάνες για συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ, δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια χρήση και λοιπές περιπτώσεις υπό προϋποθέσεις, δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλέψυξης)
 
Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων
 
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,
β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,
γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,
δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,
ε. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ. Επ.) του ν. 4019/2011 (Α ́ 216), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α ́ 78) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
 
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία και για τα υπόλοιπα καθεστώτα, τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και τις «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους». 
 
Πηγή: ΦΕΚ 4445
 
Ενημέρωση 30/03/2018: Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, παρατείνεται έως τις 7 Μαΐου 2018 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον 2ο κύκλο του καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 «Γενική Επιχειρηματικότητα», για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού υποψήφιων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
 
Ενημέρωση 02/05/2018: Παράταση έως τις 21 Μαΐου 2018 στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον 2ο κύκλο του καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 «Γενική Επιχειρηματικότητα» ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού υποψήφιων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ότι Μετά την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στους δύο πρώτους κύκλους προκηρύξεων του καθεστώτος, το Υπουργείο Οικονομίας προχωρά στην ενεργοποίηση του 3ου κύκλου τον Σεπτέμβριο του 2018.