Το μέλι, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης, αποκτά τη θέση που του αξίζει μέσα από μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για την 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού (Honey Sensory Analysis Education – Level 1), η οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 2025, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διεθνή υπογραφή

Η εκπαίδευση έχει τις ρίζες της στην Bologna της Ιταλίας, εκεί όπου η εταιρεία Bee Sources ξεκίνησε πριν από χρόνια να αναπτύσσει την εξειδικευμένη γνώση στην οργανοληπτική ανάλυση μελιού, εκπαιδεύοντας εκατοντάδες επαγγελματίες διεθνώς. Σήμερα, σε συνεργασία με την Chef Stories και τη Νανά Ζυγούρα, το καταξιωμένο αυτό εκπαιδευτικό σχήμα φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Στόχοι και οφέλη

Στόχος της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία μιας κοινότητας καταρτισμένων γευστικών αναλυτών μελιού, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ελληνικής παραγωγής, στην ενίσχυση της εμπορίας και προβολής, καθώς και στην ανάδειξη του ελληνικού μελιού ως προϊόν υψηλής ποιότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα πέντε ημερών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:

  • Εκπαιδευτούν στις τεχνικές οργανοληπτικής ανάλυσης, αναγνωρίζοντας αρώματα και γεύσεις.
  • Γνωρίσουν ελληνικές και ιταλικές ποικιλίες μελιού, τις βοτανικές τους προελεύσεις και τις κατηγορίες τους.
  • Εμβαθύνουν σε θέματα φυσικών ιδιοτήτων του μελιού, όπως κρυστάλλωση και ελαττώματα.
  • Ενημερωθούν για την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα, τη συσκευασία και την εμπορία.
  • Δουν πρακτικές εφαρμογές του μελιού στη γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική.
  • Γνωρίσουν τις σύγχρονες εξελίξεις στην έρευνα και στις μεθόδους εργαστηριακής ανάλυσης.

Σε ποιους απευθύνεται

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε μελισσοκόμους, παραγωγούς και μεταποιητές, εμπορικά δίκτυα, επαγγελματίες F&B, διατροφολόγους, σεφ, επαγγελματίες του τουρισμού, στελέχη λιανικού εμπορίου, ερευνητές, αλλά και σε όλους τους λάτρεις του μελιού που επιθυμούν να αποκτήσουν σε βάθος γνώση και εξειδίκευση.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαίδευσης ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Η δήλωση ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και να αποσταλούν οι αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τη διαδικασία εγγραφής.

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος εδώ: Δήλωση Συμμετοχής

Ένα βήμα μπροστά για το ελληνικό μέλι

Η 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού αποτελεί μια σημαντική επένδυση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, αλλά και μια πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού μελιού στην παγκόσμια αγορά.

H εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης στηρίζει και προβάλλει δράσεις οι οποίες ενισχύουν την τοπική παραγωγή, προάγουν την καινοτομία και ενδυναμώνουν τον αγροδιατροφικό τομέα.