Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025 η ημερίδα «Αγροδιατροφή και Ψηφιακή Καινοτομία: Το Δ.Π.Θ. ως καταλύτης ανάπτυξης», που διοργανώθηκε από το Democritus University of Thrace στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων στην Ξάνθη.

Το EIT Food στην Ημερίδα Αγροδιατροφής και Ψηφιακής Καινοτομίας

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε η ψηφιακή καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνέργεια μεταξύ ερευνητικών φορέων, επιχειρήσεων, startups και επαγγελματιών.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από σημαντικές πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκά έργα, όπως  το EIT Food Hub Greece, the DigiAgriFood, τον πρώτο Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ελλάδα, καθώς και τα έργα DIGI-Rangeland and OFELIA.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι βασικές δράσεις και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας, καθώς και ευκαιρίες χρηματοδότησης για ΜμΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω μηχανισμών cascade funding (FSTP) και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το EIT Food στην Ημερίδα Αγροδιατροφής και Ψηφιακής Καινοτομίας

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με πάνελ συζήτησης που διοργάνωσε το EIT Food Hub Greece, εστιάζοντας στην καινοτομία και στη γεφύρωση της έρευνας με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (S3) και της RIS3 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων & Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της ΠΑΜΘ, Καθηγήτρια κα Μ. Γρηγορίου, καθώς και εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ, του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΔΠΘ και του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με το κοινό.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του νέου “έξυπνου” θερμοκηπίου του Ινστιτούτου Αγροοικολογίας και Ψηφιακής Γεωργίας (ΠΑΚΕΚ-ΔΠΘ), όπου παρουσιάστηκε ο σύγχρονος εξοπλισμός που αποκτήθηκε μέσω του έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας». 

Το EIT Food στην Ημερίδα Αγροδιατροφής και Ψηφιακής Καινοτομίας

Η ημερίδα αποτέλεσε χώρο ανταλλαγής γνώσης και δικτύωσης μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητών, επαγγελματιών της αγροδιατροφής και εκπροσώπων επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας την ουσιαστική συμβολή των ευρωπαϊκών κόμβων και προγραμμάτων καινοτομίας στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου.