Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, partners του EIT Food Hub Greece, συμμετείχαν στο EIT Innovation Awards 2025 και στο ετήσιο EIT Food Hubs Meeting τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 25 & 26 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη.

Στις δύο εκδηλώσεις συγκεντρώθηκαν τα EIT Food Hubs από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και επιχειρήσεις, ομάδες και φορείς του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίοι διεκδίκησαν διακρίσεις στα EIT Innovation Awards. Η πρώτη μέρα περιελάμβανε το EIT Jumpstarter, μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες προ-επιτάχυνσης (pre-acceleration) στην Ευρώπη, η οποία απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμες ιδέες στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρουσιάζοντας λύσεις για την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την υγεία, την ενέργεια και την κυκλική οικονομία.

 

Αμέσως μετά, τα EIT Food Hubs συμμετείχαν στο ετήσιο meeting, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα της χρονιάς, βέλτιστες πρακτικές από όλη την Ευρώπη, καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν μέσα από τα προγράμματα επιτάχυνσης του EIT Food. Από το EIT Food Hub Greece, αναδείχθηκε ως καλή πρακτική η εταιρεία Grizo & Prasino, η οποία ξεχώρισε για την καινοτόμο προσέγγισή της στον χώρο των φυτικών προϊόντων.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, συζητήθηκαν αναλυτικά οι στρατηγικές προτεραιότητες για την περίοδο 2026–2027. Η νέα στρατηγική του EIT Food εστιάζει:

  • στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της διατροφής,
  • στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου συστήματος τροφίμων,
  • και στη μετάβαση σε ένα food system με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρώιμη ωρίμανση καινοτόμων ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα, στη μετατροπή τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, και στη σταδιακή τους είσοδο στην αγορά, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

eit_food_hub_annual_meeting.2

eit_food_hub_annual_meeting.3

 

The EIT and Its Contribution to Innovation

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2008 με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας στην Ευρώπη. Μέσα από τη σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, το EIT δημιουργεί ισχυρά οικοσυστήματα καινοτομίας που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

The 10 Knowledge and Innovation Communities (KICs) of the EIT focus on different sectors, including:

  • EIT Climate-KIC: Accelerating the transition to a zero-carbon economy.
  • EIT InnoEnergy: Ensuring a sustainable energy future for Europe.
  • EIT Digital: Leading the digital transformation of Europe.
  • EIT Health: Providing EU citizens with more opportunities for a healthy life.
  • EIT RawMaterials: Turning raw material development into strength for Europe.
  • EIT Food: Leading a global revolution in food innovation and production.
  • EIT Urban Mobility: Developing smart, green, and integrated urban transport.
  • EIT Manufacturing: Enhancing the competitiveness of Europe's manufacturing industry.
  • EIT Culture & Creativity: Strengthening and shaping the European cultural and creative sector.
  • EIT Water: Αναπτύσσει ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τους τομείς γλυκών υδάτων, θαλάσσιας και παράκτιας διαχείρισης.

EIT Food: Innovation in the Agri-food Sector

Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ως partner του EIT Food HUB Greece, στηρίζει ενεργά την αποστολή του EIT Food για μια παγκόσμια αναδιάρθρωση του διατροφικού συστήματος μέσω της καινοτομίας.

The EIT Food HUB Greece, the result of the collaboration between Democritus University of Thrace and ena Development Consultants, has three main goals:

  • Strengthening innovation in the agri-food sector,
  • Boosting the local economy,
  • and Improving food quality.

We are proud to actively contribute to this effort, promoting innovation and collaboration within the Greek EIT community.