To 31ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με τα "μάτια" της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης
0 comments
Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή επιστημόνων της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού αλλά και πλήθους επισκεπτών ολοκληρώθηκε το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2023 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Το Συνέδριο φιλοξένησε και φέτος καταξιωμένους ομιλητές, με μακρά ακαδημαϊκή θητεία στην Αθλητική Επιστήμη και πληθώρα από έλληνες αλλά και ξένους σύνεδρους από διάφορες χώρες, ενισχύοντας το επιστημονικό κύρος και την αναγνωρισιμότητα της Σχολής στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Φυσικής Αγωγής που ενσωματώνουν τις σύγχρονες τάσεις και ακολουθούν τις εξελίξεις της Αθλητικής Επιστήμης καλύφθηκε από τις περισσότερες από 340 ανακοινώσεις ερευνητικών μελετών και εργασιών πρακτικού ενδιαφέροντος που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο.
Η 31η διοργάνωση ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες φιλοξενώντας περισσότερους από 900 συνέδρους κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Ιδιαίτερη θέρμη έδειξαν οι νέοι επιστήμονες που πραγματοποιούν τις σπουδές τους στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τη συμμετοχή τους στις εργασίες και τις παράλληλες δράσεις του Συνεδρίου, ενώ 250 και πλέον συμμετέχοντες στο συνέδριο εκπαιδεύτηκαν στα 9 θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια που έλαβαν χώρα.
Το πλούσιο πρόγραμμα του Συνεδρίου, συμπλήρωσαν στρογγυλές τράπεζες με επίκαιρες θεματολογίες και ξεχωριστές εκδηλώσεις, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής, των πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Τα παραπάνω ενημερωτικά και εκπαιδευτικά δρώμενα, τίμησαν με την συμμετοχή τους περισσότεροι από 70 ομιλητές. Το Συνέδριο παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, κατάφερε να καλύψει έγκαιρα και έγκυρα τις νέες τάσεις στο χώρο της άθλησης.
Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν την Παρασκευή νωρίς το πρωί με δύο ξεχωριστά workshops, τα οποία είχαν ως αντικείμενο την γνωριμία με σύνθετες ασκήσεις κυκλικής προπόνησης και τις ιδιαίτερες τεχνικές του Watsu (water-shiatsu).
Ακολούθησαν οι προφορικές ανακοινώσεις επιστημονικών εργασιών σε θεματολογίες όπως η εργοφυσιολογία, η προπονητική ομαδικών αθλημάτων, το μάρκετινγκ του αθλητισμού, η ιστορία του αθλητισμού κ.α.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν με την ενημέρωση σχετικά με την Αίθουσα Snoezelen που αποτελεί ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και το εντυπωσιακό πρακτικό σεμινάριο Mermaiding για την εκμάθηση κολύμβησης με ουρά γοργόνας που προκάλεσε ενθουσιασμό σε όσους επέλεξαν να το παρακολουθήσουν.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο στρογγυλές τράπεζες για την έρευνα, την καινοτομία και τις σύγχρονες τεχνολογίες με εφαρμογή στην Υγεία και την Άσκηση οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παρευρισκόμενων και στην στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο την Ελληνική Καλαθοσφαίριση, όπου συζητήθηκαν θέματα για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ με την καθοδήγηση εξειδικευμένων ομιλητών.
Στην επίσημη τελετή έναρξης σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας βραβεύτηκε το ελληνικό μπάσκετ, στο πρόσωπο του προέδρου της Ελληνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης, Ευάγγελου Λιόλιου αλλά και εμβληματικών καλαθοσφαιριστών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην λαμπρή ιστορία του. Πιο συγκεκριμένα, από τον κόσμο της καλαθοσφαίρισης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και το Συνέδριο οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Νίκος Χατζηβρέττας, Γιάννης Καλαμπόκης και Βάιος Γιώρας. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η βράβευση του Παναγιώτη Γιαννάκη, του ανθρώπου που συνδέεται ως παίκτης και προπονητής με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό ο τέως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης καθώς και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Ως εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της διοργάνωσης χαιρέτησαν μεταξύ άλλων την τελετή έναρξης ο Πρύτανης Φώτιος Μάρης, η Κοσμήτορας του Τμήματος Ελένη Δούδα και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αντώνιος Καμπάς.
Από την ακαδημαϊκή κοινότητα το παρών έδωσαν ο τέως πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο τέως αρχιπρύτανης Σάββας Τοκμακίδης, η εκπρόσωπος του συμβουλίου διοίκησης του ΔΠΘ και καθηγήτρια της σχολής Μαρία Μιχαλοπούλου, και ο ομότιμος καθηγητής Κυριάκος Ταξιλδάρης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενθουσιασμό εκατοντάδες άνθρωποι που γέμισαν το Αμφιθέατρο “Γ. Παπαδριέλλης”. Συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η βράβευση με το κορυφαίο βραβείο του τμήματος «Βραβείο Νίκος Σαμαράς» μιας εμβληματικής γυναίκας. Η κα Άδα Σταματάτου βραβεύτηκε για την προσφορά της στον αθλητισμό και το αθλητικό κίνημα με βάση την αξία του για τον άνθρωπο.
Με αμείωτο ενδιαφέρον συμμετείχαν οι σύνεδροι στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος των προφορικών και ψηφιακά αναρτημένων ανακοινώσεων και πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Συνεδρίου από τον καθηγητή Andrew Jones, έναν από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο του Αθλητισμού. Ο καθηγητής Andrew Jones, ο οποίος βρίσκεται «πίσω» από τις μεγάλες διακρίσεις του Eliud Kiptchoge, βραβεύτηκε για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό.
Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των συνέδρων και στις παράλληλες δράσεις του Σαββάτου, τις τρεις στρογγυλές τράπεζες με ποικίλη θεματολογία, τα δύο θεωρητικά σεμινάρια με αντικείμενο το Αθλητικό Δίκαιο και την Ψυχολογία και τα δύο πρακτικά workshops άσκησης που πραγματοποιήθηκαν.
Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου έλαβε ξεχωριστό χρώμα με την παράλληλη δράση Komo run (2ος ημιμαραθώνιος Ροδόπης) και τους δεκάδες δρομείς που συμμετείχαν να διασχίζουν τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στην πορεία τους για τον τερματισμό.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις τελευταίες προφορικές παρουσιάσεις των επιστημονικών εργασιών των συνέδρων, το άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο “Τραμπολίνο και Αναπηρία” και τη στρογγυλή τράπεζα “Αιφνίδιος Θάνατος και Άσκηση: Μέτρα Πρόληψης”. Η τελευταία μάλιστα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν βασικές τεχνικές Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της φοιτήτριας Γεωργίας Σολανάκη, η οποία “έφυγε” αδόκητα πριν ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της καθημερινής της προπόνησης.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τελετή λήξης και την ορκωμοσία των Μεταπτυχιακών Τμημάτων της Σχολής.
Η #enaevents ως επίσημος διοργανωτής και εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τους εθελοντές - φοιτητές και το Διδακτικό και Τεχνικό προσωπικό της Σ.Ε.Φ.Α.Α. για την άψογη συνεργασία, τους ομιλητές και επίτιμους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή διοργάνωση καθώς επίσης και όλους τους συνέδρους για τη συμμετοχή και τη στήριξη τους στο θεσμό και αυτή τη χρονιά.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 32ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.