Δημήτρης Μπαρδακίδης: Συνέντευξη στο Ράδιο Χρόνος 87,5

Time to read
less than
1 minute
Read so far

March 22, 2024 - 15:06
0 comments
Ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, Quality & Risk Manager του EDIH-Digiagrifood, Co-Founder & AgriFood Expert της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 στον αέρα του Ράδιο Χρόνος 87,5 και στην εκπομπή του Δήμου Μπακιρτζάκη Πολιτικό Τανγκό, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον των ακροατών. 
 
Κορυφαία σημεία της συνέντευξης ήταν:
Η αποστολή του EDIH-Digiagrifood , του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα και το όφελος για τους παραγωγούς μέσα από τις δωρεάν υπηρεσίες του Κόμβου.
Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα. Εξειδικεύεται στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας και συνεισφέρει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”.
Η αποτίμηση της ημερίδας «Ψηφιακός μετασχηματισμός στη Γεωργία» στην Κομοτηνή.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε τη Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 από το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, partner του #DigiAgriFood, με σκοπό την παρουσίαση χρήσιμων στοιχείων / εργαλείων για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των γεωργικών εφοδιαστικών αλυσίδων ωφελεί την ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα, τη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα και τη βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα. 
Ο αναπτυξιακός ρόλος της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και οι πρόσφατες επιτυχίες της.

Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, συνδέεται στενά, ως Φορέας Αρωγός, Ανάδοχος Φορέας και ως εταίρος, με τρία εμβληματικά έργα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: την θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc Thrace Incubator, τον πρώτο συνεργατικό σχηματισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, eMT cluster και τον πρώτο Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood. Πρόσφατα μάλιστα απεκτησε και έναν επιπλέον εμβληματικό ρόλο, ως Partner, Dissemination & Exploitation leader, στο έργο WHEATWATCHER, το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Horizon Europe, με στόχο την ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης για την αξιολόγηση της κατάστασης των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους και των χημικών και βιολογικών παραγόντων που επηρεάζουν και/ή που μολύνουν το σιτάρι, από το στάδιο της καλλιέργειας στο χωράφι έως την παραγωγή αλεύρου, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. 

Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της αγροδιατροφής.

Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης βρίσκεται σε μια συνεχή έρευνα για την εύρεση όλων των σημαντικών εργαλείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας που ο τομέας αυτός αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας και τροφοδοτεί την μεταποίηση της περιοχής σε μεγάλο βαθμό.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, έρχεται να αλλάξει το μέχρι τώρα παραγωγικό μοντέλο. Πάνω σε αυτό, ακόμα και ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός, περιγράφεται πολύ ξεκάθαρα στις προκλήσεις και στους στόχους της Νέας Κοινής αγροτικής Πολιτικής και από εκεί πηγάζουν όλες αυτές οι πολιτικές που ασχολούνται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την προστασία του περιβάλλοντος, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κ.α. Εκεί, το νέο παραγωγικό μοντέλο που προωθείται σχετίζεται με τα ασφαλή τρόφιμα, την επισιτιστική ασφάλεια, δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς, πολιτική, η οποία ακόμη δεν έχει σωστές προδιαγραφές και κριτήρια σε συνάρτηση με την συνεχή αύξηση των λειτουργικών εξόδων των αγροτών. Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορεί να μην είναι ιδανική για τις τωρινές οικονομικές συνθήκες, σίγουρα όμως μπορεί να βελτιωθεί και να ωθήσει την εξέλιξη του αγροδιατροφικού τομέα. 

Η Ανθρακοδεσμευτική Γεωργία.

Μέσα από τις επερχόμενες αλλαγές της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έρχεται και η Ανθρακοδεσμευτική Γεωργία η οποία δείχνει να είναι μια νέα πρόκληση για τον αγροδιατροφικό τομέα. Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας το νέο κεφάλαιο που έρχεται να μείνει στον αγροδιατροφικό τομέα, κατάφερε να φέρει πριν λίγους μήνες πρώτη την συζήτηση για την Γεωργία Άνθρακα στην περιοχή, και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει, με ειδικούς οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στην δημιουργία ενός αντικειμενικού συτήματος πιστοποίησης των carbon credits. Ουσιαστικά, το νέο παραγωγικό μοντέλο που ετοιμάζεται, θα είναι μια παράλληλη αγορά όπου ο αγρότης εφαρμόζοντας συγκεκριμένες καλλιεργητικές τεχνικές, αποδεδειγμένα, θα λαμβάνει κάποια credits τα οποία θα μπορεί να τα εμπορεύεται σε μια παράλληλη αγορά. Αυτά τα carbon credits, στην Αμερική για παράδειγμα, στην οποία και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται αυτό το παραγωγικό μοντέλο, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις μπορούν να αγοράσουν αυτά τα credits με σκοπό την μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. 

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για μια νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον.
 
Παρακολουθήστε εδώ όλη την συνέντευξη.