Time to read
less than1 minute
March 22, 2024 - 15:04
0 comments
Στην ημερίδα, «Ψηφιακός μετασχηματισμός στη Γεωργία» στην Κομοτηνή, είχε την χαρά να συμμετέχει η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Partner, Innovation & Communication Mediator του #DigiAgriFood, του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, partner του #DigiAgriFood, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και της εταιρείας farmB.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 21 Μαρτίου, ώρα 18:30 στην πόλη της Κομοτηνής και πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κομοτηνής.
Στην κατάμεστη αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης, του Περιφερειακού Συμβουλίου, φορείς και συλλογικότητες της Ροδόπης αλλά και πλήθος κόσμου από τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της μεταποίησης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τεχνολογίες και την συμβολή τους στην ενίσχυση της παραγωγής και της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων.
Παράλληλα παρουσιάστηκαν χρήσιμα στοιχεία / εργαλεία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των γεωργικών εφοδιαστικών αλυσίδων ωφελεί την ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα, τη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα και τη βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε η Μαρία Μιχαλοπούλου, Project Coordinator του #DigiAgriFood και Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία αναφέρθηκε στην παραγόμενη έρευνα και γνώση των 28 τμημάτων του πανεπιστημίου που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τον πρωτογενή τομέα, τον πιο σημαντικό πυλώνα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Ο Χουσεΐν Αμέτ, εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών EVAE FARM, αναφέρθηκε στην δική του περίπτωση, η οποία αποτελεί μια ακόμη καλή πρακτική του ψηφιακού μετασχηματισμού για την γεωργία.
Ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, Quality & Risk Manager του #DigiAgriFood, Co-Founder & AgriFood Expert της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, στην παρουσίαση του εστίασε στις προκλήσεις και τους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και στο νέο παραγωγικό μοντέλο που προωθείται στον Αγροδιατροφικό Τομέα. Η ομιλία του Δημήτρη Μπαρδακίδη, ολοκλήρωσε την ημερίδα και αποτέλεσε την κατάλληλη αφορμή για έναν εποικοδομητικό διάλογο, με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να λαμβάνουν τον λόγο είτε για να εκφράσουν την άποψη τους, είτε για να θέσουν ερωτήματα προς τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους ομιλητές.
Η ημερίδα αποτέλεσε μια διεπιστημονική και ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα εμβάθυνε τις γνώσεις στις ακόλουθες πτυχές:
• Επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε ψηφιακές τεχνολογίες που προσθέτουν αξία στα αγροτικά προϊόντα
• Τεχνολογίες δεδομένων για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στις αγροτικές επιχειρήσεις.
• Υπεύθυνη ανταλλαγή δεδομένων και εργαλεία ψηφιακής γεωργίας.
• Βιωσιμότητα γεωργικού τομέα μέσα από την χρήση ψηφιακών εργαλείων
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι:
• Γιάννης Αμαραντίδης – Senior Project Manager DigiAgriFood EDIH
• Νικόλαος Κολάτσος – Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΔΑΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
• Ηλίας Πλατής – Market Development Manager farmB
• Σταμάτης Κουρούδης – Πρόεδρος ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.
• Χουσεΐν Αχμέτ – Εκπρόσωπος Ομάδας Παραγωγών EVAE FARM
• Δημήτρης Μπαρδακίδης – Quality & Risk Manager του #DigiAgriFood και συνιδρυτής της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης
Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα. Εξειδικεύεται στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας και συνεισφέρει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”.