Ολοκλήρωση Συναντήσεων του eMT cluster, με ΟΤΑ & Επιχειρήσεις στην Δράμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

May 15, 2023 - 10:19
0 comments
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, οι διήμερες συναντήσεις που διοργάνωσε το eMT cluster, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας και τη Δομή υποστήριξης της Καινοτομίας Lab.40 με κύριο στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε φορείς και επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαΐου και 10 Μαΐου 2023 στο χώρο της Δομής Lab.40 και το Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας αντίστοιχα.
 
Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Φορέας Αρωγός του eMT cluster, συμμετείχε στις διήμερες συναντήσεις που διοργανώθηκαν, παρουσιάζοντας την νέα της υπηρεσία #enaevents. Η #enaevents σχεδιάζει και υλοποιεί εταιρικές, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, δια ζώσης, υβριδικές και απομακρυσμένης συμμετοχής στο φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο. Παράλληλα η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο ψηφιακό εργαλείο #enaeventsbuilder που διευκολύνει τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση μιας εκδήλωσης και αναπτύσσεται στα πλαίσια του cluster.
 
Πιο συγκεκριμένα, στις 9 Μαΐου, οι εταιρείες μέλη του eMT cluster συναντήθηκαν με διοικητικά & ανώτερα στελέχη ΟΤΑ & συλλογικών φορέων και παρουσίασαν τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει ο συνεργατικός σχηματισμός. 
 
Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις που ακολούθησαν,  εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Δράμας, του Δήμου Προσοτσάνης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
 
Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν από τις εταιρείες - μέλη OTS, ATC, Ten06, αλλά και από την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Φορέα Αρωγό του eMT cluster αφορούν την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τις Έξυπνες Πόλεις, τον Τουρισμό και τη Διοργάνωση εκδηλώσεων και έχουν ως στόχο να συμβάλλουν:
 
(α) στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των συμμετεχόντων φορέων 
(β) στον έλεγχο κόστους λειτουργίας τους
(γ) στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση με ακρίβεια
(δ) στην εξέλιξη και επέκταση των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινό, στους συνεργάτες και στα μέλη τους.
 
Την Τετάρτη 10 Μαΐου, οι εταιρείες μέλη του eMT cluster συναντήθηκαν με επιχειρηματίες & ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της Αγροδιατροφής και τους παρουσίασαν τις τεχνολογικές λύσεις και ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν, προκειμένου να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο μηχανικός της εταιρείας Engineers for Business, Νάσος Καλαϊτζίδης, παρουσίασε λύσεις που εστιάζουν στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως τα ολοκληρωμένα συστήματα γεωργίας ακριβείας που μπορούν να προσφέρουν σημαντική αξία σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους. 
 
 
 
Ο Διευθυντής της εταιρείας Act4Energy, Βασίλης Διαμαντής, παρουσίασε τις τεχνολογιες που επιτρέπουν την μέτρηση βιοαερίου από τα ζωικά και γεωργικά απόβλητα, οι οποίες καταλήγουν στην μέτρηση των ωφελειών που προκύπτουν σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση ενέργειας, στην μείωση κόστους της ενέργειας, στην πιστοποίηση και στην συμμετοχή των αντίστοιχων επιχειρήσεων στο λεγόμενο "χρηματιστήριο ρύπων"
 
Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Seems, Πέτρος Σουκουλιάς, παρουσίασε λύσεις που αφορούν σε κάθε επιχείρηση που διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό και θα μπορούσε να εφαρμόσει προηγμένες τεχνολογίες IoT, μηχανική μάθηση, ολοκληρωμένη αποτύπωση διαγνωστικών εργαλείων, αυτοματισμών και άλλων που καταλήγουν σε αρτιότερη λειτουργία της επιχείρησης, σημαντική μείωση κόστους από διάφορα σημεία και ταχύτητα απόκρισης. 
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Geosense, Δημήτρης Ράμναλης, εστίασε στη χρήση των drones στην αγροτική παραγωγή περιγράφοντας λύσεις που συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και άλλων θεμάτων της παραγωγής.
 
Τέλος, οι Αλέξανδρος  Μπουζούδης και Γιώργος Ψαθάς, από την εταιρεία Alpha Plan Consultants, αναφέρθηκαν στις υπηρεσίες της εταιρείας που αφορούν στον εκσυγχρονισμό κάθε επιχείρησης, όπως επίσης και στα ενεργά προγράμματα επιδότησης της πολιτείας για την ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων. 
 
Οι συγκεκριμένες συναντήσεις αποτέλεσαν έναυσμα για τον προγραμματισμό b2b συναντήσεων με τις επιχειρήσεις και τους φορείς για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ τους και τις διάχυση της τεχνολογίας στην περιφέρεια.
 
Το eMT cluster, ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, προωθεί καινοτομίες που θα διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
 
Στις 18 τεχνολογικές επιχειρήσεις που απαρτίζουν το cluster, συμμετέχουν υπεργολαβικά και τρία πανεπιστήμια, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας έτσι αφενός την αντικειμενικότητα της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας και αφετέρου την εγγύτητα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις με τους τεχνολογικούς τους συμβούλους.
 
Το eMT cluster εδρεύει στην Ξάνθη (3ο χλμ Ξάνθης – Καβάλας), στις εγκαταστάσεις της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Φορέα Αρωγού του έργου.
 
Η Δομή Lab.40 του Επιμελητηρίου Δράμας, αποτελεί την πρώτη περιφερειακή δομή στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην ελληνική επικράτεια. Το έργο του Lab.40 ξεκινάει με την υλοποίηση του επιχειρηματικού επιταχυντή "Lab.40 Accelerator". Ο επιχειρηματικός επιταχυντής "Lab.40 Accelerator" απευθύνεται σε νεοφυείς ομάδες, οι οποίες έχουν μια πρωτόλεια επιχειρηματική ιδέα ή σκεπτικό και βρίσκονται σε ένα αρχικό στάδιο σχεδιασμού και παραγωγής πρωτότυπου προϊόντος ή υπηρεσίας. Το Lab.40, στοχεύει στην αναστροφή του brain drain σε brain gain, μέσα από την υγιή ενίσχυση ανταγωνιστικών εγχειρημάτων και τη συμβολή στην ανάδειξη της περιοχής σε πρότυπο οικονομικής προόδου.
 
Το Lab.40 είναι μέλος του Elevate Greece (Εθνική πύλη Καινοτομίας και Νεοφυών Επιχειρήσεων).  
 
Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με την συμμετοχή της στις παραπάνω διήμερες συναντήσεις παραμένει πιστή στην αποστολή της να συμβάλλει στην επιχειρηματική, οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην οποία δραστηριοποιείται.