ΟΑΕΔ: Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για τις αιτήσεις απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω

Time to read
less than
1 minute
Read so far

February 03, 2022 - 12:49
0 comments
Η εξειδικευμένη σύμβουλος της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Βάλια Ρέστα, με μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, μας ενημερώνει για τα σημεία «κλειδιά» της δράσης του ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροχρόνια άνεργους» (ΕΣΠΑ 2014-2020).
 
 
Τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου και ώρα 13:00 ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων για τον Γ’ κύκλο του προγράμματος δημιουργίας 7.000 νέων θέσεων εργασίας 

Ποιες είναι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στη δράση όσο αφορά τους ωφελούμενους και τις επιχειρήσεις; 

Οι προϋποθέσεις για τους ωφελούμενους ανέργους είναι:
 
Να διαθέτουν Κάρτα Ανεργίας σε ισχύ
Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ
Να έχουν συμπληρωμένο το Ατομικό Σχέδιο Δράσης
 
και για τις επιχειρήσεις:
 
Να είναι εγγεγραμμένες στο portal του ΟΑΕΔ

Ποιοι κλάδοι επιχειρήσεων μπορούν να συμμετέχουν στην δράση;

 
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μπορεί να συμμετέχει, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στο portal του ΟΑΕΔ.
 
Πιο συγκεκριμένα ΔΕΝ επιδοτούνται Μέλη Συνεταιρισμών (με εξαιρέσεις), Νυχτερινά Κέντρα*, επιχειρήσεις ΚΤΕΛ και οι ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες ενταγμένοι σε αυτά, Συστεγασμένες επιχειρήσεις, Εποχικές επιχειρήσεις κ.α
 
*Επιδοτούνται οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης με την προϋπόθεση ότι ο ωφελούμενος δεν θα εργάζεται τις ώρες 22:00 – 6:00 (Νυχτερινό ωράριο).

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:

Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν πρέπει να έχουν εργαστεί τους τελευταίους 12 μήνες:
 
Στην ίδια επιχείρηση, στην ίδια ειδικότητα.
Στην ίδια επιχείρηση, σε διαφορετική ειδικότητα.
Σε άλλη επιχείρηση που μπορεί να υπάρχει συμμετοχή των μετόχων της επιχείρησης που θέλει να προσλάβει το άτομο με πρόγραμμα ΟΑΕΔ (π.χ. Εάν ένας εργοδότης διαθέτει μετοχές σε 2 εταιρείες την εταιρεία Α και την εταιρεία Β, και απασχολούσε έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Α, δεν μπορεί να προσλάβει στην εταιρεία Β τον ίδιο εργαζόμενο, μέσω του προγράμματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει 12 μήνες). 
Σε α’ βαθμού συγγένειας εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγο του εργοδότη που θέλει να προσλάβει το άτομο με πρόγραμμα ΟΑΕΔ. (π.χ Εάν ένας άνεργος απασχολούταν σε επιχείρηση συγγενικού προσώπου, με τον υποψήφιο νέο εργοδότη δεν μπορεί να προσληφθεί αν δεν έχουν παρέλθει 12 μήνες).

Ποια η διάρκεια και το μέγιστο ποσό της επιδότησης του Προγράμματος:

Η διάρκεια επιδότησης είναι 12 μήνες και ο μισθός μπορεί να φτάσει έως τα 947€/ μήνα. Το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας συμπεριλαμβάνονται κανονικά στην επιδότηση.

Μπορούν να προσληφθούν εργαζόμενοι που είναι συγγενικά πρόσωπα με τους εργοδότες;

  • Επιτρέπεται να προσληφθούν άτομα α’ βαθμού συγγένειας, αρκεί να μην έχουν εργαστεί στην επιχείρηση τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Δεν επιτρέπεται να υπάρχει Καταγγελία Σύμβασης έως και 3 μήνες πριν την αίτηση στο σύστημα.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε πως κυμαίνονται τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με την ηλικία και την κατηγορία του ανέργου.

Κατηγορια ανεργουΠοσοστο επιδοτησηςΜηνιαιο ποσοστο επιδοτησης
Κοινοί άνεργοι (έως 12 μήνες και έως 49 ετών)50%473€
Άνεργοι 50 ετών και άνω60%568€
Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 12 μηνών65%615€
Μακροχρόνια άνεργοι 50 ετών και άνω75%710€

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων  

Από 31/01/2022 και ώρα 13:00 έως 31/03/2022 και ώρα 15:00. Σε περίπτωση που δεν εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα υπάρξει και επόμενος κύκλος αιτήσεων.
 
Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την ένταξη σας στην παραπάνω δράση του ΟΑΕΔ παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας: μέσω mail στο [email protected], τηλεφωνικά στο τηλ: 25410 83370 ή επισκεφθείτε μας στα γραφεία μας στο 3ο χλμ Ξάνθης – Καβάλας.