«Οχι» της Κομισιόν στην ΚΕΔΕ για παράταση του ΕΣΠΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Οχι» της Κομισιόν στην ΚΕΔΕ για παράταση του ΕΣΠΑ

October 29, 2015 - 13:31
0 comments

Αρνητική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της ΚΕΔΕ για παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Καμία παράταση
 
Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη απαντά αρνητικά στο αίτημά του για χορήγηση παράτασης ενός έτους, δηλώντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση έως τα τέλη του 2016 στην περίοδο επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.
 
Η επίτροπος στην επιστολή της αναφέρει ότι το ενδιαφέρον της Ε.Ε. εστιάζεται στη μη απώλεια πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και όχι στην ολοκλήρωση των έργων των Δήμων. Τονίζει ότι δίνεται μεν δυνατότητα μεταφοράς έργων που άρχισαν την περίοδο 2007-2013 στην περίοδο 2014 - 2020, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μελλοντικά έργα των Δήμων, όμως έργα της τρέχουσας περιόδου διαχειριστικά δεν μπορούν να μεταφερθούν.
 
Εκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά
 
Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στη συνεδρίασή του την Τετάρτη αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τα οικονομικά των δήμων, καθώς παρατηρείται σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότησή τους από το κράτος.
 
Διαπιστώθηκε, συγκεκριμένα, ότι η ροή χρηματοδοτήσεων των δήμων για το 2015 υστερεί τουλάχιστον κατά 30%, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες για να κλείσει ο χρόνος.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, από τα 2.572 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, μέχρι σήμερα οι δήμοι έχουν εισπράξει 1.810 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 70,4%.
 
Όπως αναφέρθηκε, εάν δεν εξασφαλιστεί η άμεση απόδοση των σχετικών ποσών, υπάρχει κίνδυνος οι δήμοι να μην μπορούν να «ισοσκελίσουν» τους προϋπολογισμούς τους και χιλιάδες πολίτες να στερηθούν από προγράμματα και κοινωνικές παροχές όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.
 
πηγή: www.thetoc.gr