Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

0 comments

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης. Με γνώμονα την ευαισθησία για τους ανθρώπους μας και το περιβάλλον αλλά και με όχημα την κουλτούρα καινοτομίας που μας χαρακτηρίζει, εκφράζουμε τη δέσμευσή μας για άσκηση υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και ενεργή συμβολή στην υλοποίηση της Ατζέντας 2030 (17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης).

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) είναι στενά συνδεδεμένη με την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, την ενίσχυση των ανθρώπων μας και την αύξηση της κοινωνικής μας επίδρασης και προσφοράς καθώς και με την ενδυνάμωση της αρχής της πρόληψης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας. Ως βασικός μηχανισμός ανανέωσης της «κοινωνικής» άδειας λειτουργίας μας, η ΕΚΕ ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας σε όλους τους τομείς.

Αποστολή της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης είναι  “να συμβάλλει στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην οποία δραστηριοποιείται”, συνεπώς η ομάδα της ena με πυξίδα τις αξίες της εταιρείας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κοινωνικής υπευθυνότητας που επικεντρώνονται σε δράσεις αντάξιες στο αίσθημα συνέπειας και κύρους που διέπει την εταιρεία και στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού αποτυπώματος μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης της.

Το 2023 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την χάραξη Στρατηγικής Βιωσιμότητας στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης. Θέτοντας στόχους για την εσωτερική της λειτουργία, αλλά και καλλιεργώντας μία εταιρική κουλτούρα που προωθεί την έννοια της εθελοντικής προσφοράς, η εταιρεία φροντίζει πλέον συστηματικά, οι άνθρωποί της να γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας της να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία και φορείς για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Οι πάγιες πρακτικές ΕΚΕ της ena

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης έχει εγκαθιδρύσει ένα σύνολο πρακτικών που προάγουν τις αρχές της διαφάνειας, της ευσυνειδησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με πάγια δέσμευση τη βελτίωση του κοινωνικού μας αποτυπώματος, υιοθετούμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική ισότητα και υποστηρίζουν βιώσιμες πρακτικές.

Η εταιρεία μας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προωθεί τις ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα, δίνοντας έμφαση στην απασχόληση γυναικών επαγγελματιών. Σαφή απόδειξη αποτελούν τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που συνθέτουν το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης. Επιπλέον, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στις νεαρές μητέρες-εργαζόμενες, εξασφαλίζοντας τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή μέσω της χορήγησης αδειών μητρότητας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας τους. 

Πάγια φιλοσοφία της εταιρείας, επίσης, αποτελεί η επένδυση στην ανάπτυξη των ανθρώπων της. Υπό αυτό το πρίσμα, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης υποστηρίζει με κάθε τρόπο την συμμετοχή των στελεχών της σε εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία και χρηματοδοτεί. Για το 2023 μάλιστα, η ομάδα της εταιρείας πραγματοποίησε περισσότερες από 1550 ώρες εκπαίδευσης σε 9 διαφορετικά αντικείμενα.

Η ευρέως διαδεδομένη εταιρική κουλτούρα ενθαρρύνει  ενεργά τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην ανακύκλωση μπαταριών, λαμπτήρων, ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και χαρτιού και πλαστικού σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία εντός των γραφείων της εταιρείας.  

Οι ενέργειες και οι δράσεις μας το 2023

Συμπληρωματικά των προαναφερθέντων πάγιων πρακτικών στα πλαίσια της ΕΚΕ, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης προχώρησε σε μια σειρά  ενεργειών και δράσεων κατά τη διάρκεια του 2023.

Διορισμός Υπευθύνου Βιωσιμότητας

Μεταξύ των βασικών ενεργειών της εταιρείας για το έτος 2023, ξεχωρίζει ο διορισμός της Συμβούλου Ανάπτυξης Φιλιώς Καραμπίνη, ως υπεύθυνης για θέματα βιωσιμότητας, κάτι που αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της να ενσωματώσει βιώσιμες πρακτικές σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της. 

Προσβασιμότητα & Συμπερίληψη επισκεπτών & εργαζομένων

Επιπλέον, η εταιρεία εξασφάλισε προσβασιμότητα χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους χώρους της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης για το σύνολο των επισκεπτών αλλά και του εργατικού δυναμικού της, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την εγκατάσταση ανελκυστήρα και ράμπας.

Εκπαίδευση & πιστοποίηση στην “Βασική Υποστήριξη Ζωής”

Τον Απρίλιο, όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Βασική υποστήριξη ζωής και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (BLS/AED)” από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι συμμετέχοντες έλαβαν πενταετή πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, η οποία έχει παγκόσμια ισχύ. 

Καθώς το ποσοστό του προσωπικού της που εκπαιδεύτηκε ξεπέρασε κατά πολύ το 70% που απαιτείται, τη σχετική πιστοποίηση έλαβε και η ίδια η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.  

Διοργάνωση & Φιλοξενία 1ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Επιπλέον,  σε συνεργασία με το σύλλογο  εθελοντών αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ» και την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, η ena μέσα από συνεργατικές διαδικασίες πρόσφερε το πολυτιμότερο δώρο στους πραγματικούς αγωνιστές της ζωής, διοργανώνοντας, φιλοξενώντας, αλλά και λαμβάνοντας μέρος στην 1η εθελοντική αιμοδοσία της εταιρείας. 

Στην αιμοδοσία, η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό, συμμετείχαν 7 νέοι αιμοδότες που προσέφεραν αίμα για πρώτη φορά και συγκεντρώθηκαν 22 μονάδες αίματος, οι οποίες θα συνδράμουν 66 ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Νέα Πιστοποίηση ISO 9001:2015

Η εκ νέου πιστοποίηση της εταιρείας μας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015 αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας προς την ποιότητα και τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών μας, αλλά και ένα δυναμικό μέσο προώθησης των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ενισχύουμε τον κοινωνικό ρόλο μας, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και διασφαλίζοντας παράλληλα το βιώσιμο κοινωνικό αντίκτυπο μας.

Η ena υπερήφανος Σύμβουλος Βιωσιμότητας & ESG του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης

Εντός του περασμένου έτους και στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με το Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, ως Σύμβουλος Βιωσιμότητας & ESG, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης ανέλαβε την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και του Σχεδίου Δράσης της Στρατηγικής ΕΚΕ του φορέα.

Έναρξη διαδικασίας πιστοποίησης κατά το πρότυπο ETHOS

Το 2023 ξεκίνησε και η διαδικασία πιστοποίησης της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης κατά το πρότυπο ETHOS της EUROCERT & CSR Hellas. Στόχευση της εταιρείας αποτελεί η απόκτηση του πιστοποιητικού εντός του 2024, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των συνεργατών και των εταίρων μας, αλλά και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών μας πρακτικών.  

Η εταιρεία μας δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεισφέρει ενεργά, πραγματοποιώντας σχετικές δράσεις στην υλοποίηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, προάγοντας έναν κόσμο πιο ισότιμο, δίκαιο και φιλικό προς το περιβάλλον