1 minute
Μια άκρως ενδιαφέρουσα διημερίδα πρακτικών για την άσκηση στον εργασιακό χώρο με την αναφορά σε γενικά ασκησιολόγια αλλά και προσαρμοσμένα πρωτόκολλα στο Tai Chi και το Qigong, έρχεται για πρώτη φορά στην Ξάνθη. Ο Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος “Η τέχνη του Ζην” διοργανώνει την διημερίδα με τίτλο: “Άσκηση στον εργασιακό χώρο - Οφέλη, Προοπτικές” με τη συνεργασία της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο #enahub, στα γραφεία της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις εγκατασταστάσεις του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Σύλλογου Ξάνθης “Η Τέχνη του Ζην”.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση για την επίδραση της εφαρμογής και ενσωμάτωσης των παραπάνω πρακτικών στον εργασιακό χώρο και στην καθημερινότητα των εργαζομένων καθώς και τα οφέλη τους στην υγεία αλλά και την βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Μέσα από παραδείγματα εφαρμογών θα αναφερθούμε στις συνθήκες και την δομή του σχεδιασμού αντίστοιχων προγραμμάτων καθώς και στην πολυμορφία και τις εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να υποστηριχτούν στο σύγχρονο απαιτητικό εργασιακό χώρο. Η δημιουργία μίας ενότητας για την προαγωγή καλών πρακτικών αποτελεί το τελικό στάδιο της συνεργασίας. Στην ημερίδα συμμετέχουν ειδικοί στο χώρο της άσκησης, του Τάι Τσι και του coaching ενώ θα συμπράξουν εκπρόσωποι της ομάδας Τάι Τσι από το Plovdiv της Βουλγαρίας.
Στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η εταιρεία αποτελεί συνδιοργανωτή της εκδήλωσης και θα φιλοξενήσει στο #enahub τις εργασίες της πρώτης ημέρας. Οι άνθρωποι της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, στεκόμαστε πάντα υποστηρικτές σε δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων που στελεχώνουν τις επιχειρήσεις της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Πρόγραμμα της εκδήλωσης
1η Ημέρα - Σάββατο 18/11/2023
#enahub, ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης
18.00 | Προσέλευση - Εγγραφές
19.00 | Χαιρετισμοί - Σταύρος Αμοιράς, Συνιδρυτής & Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης & Έμη Χατζηπαναγιώτη, Πρόεδρος Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’
19.10 | «Πρόληψη και διαχείρηση μυοσκελετικών καταπονήσεων στο υγειονομικό προσωπικό-Εφαρμογή πρωτοκόλλου άσκησης εντός νοσοκομείου» - Παρασκευή Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια NdT, MSc, PHD(c) ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ, Γ.Ν.Κομοτηνής
19.30 | «Εναλλακτικές μορφές άσκησης Tai Chi Chuan & Qi Gong στο χώρο εργασίας – ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα για διαύγεια πνεύματος και φυσική υγεία» - Έμη Χατζηπαναγιώτη, καθηγήτρια ΦυσικήςΑγωγής, Msc., γυμνάστρια αποκατάστασης και υποψήφια Phd, Εργαστήριο Αποκατάστασης ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ., Υπεύθυνη του Κέντρο Τάι Τσι Τσουάν Ξάνθης – Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’
19.50 | «Seated Tai Chi in the workplace» - Stanislav Bagalev, Διευθυντής Κέντρου για τη Σόφια και τη Φιλιππούπολη Yang Family Tai Chi Chuan Association, Master of WingTsun, προπονητής Wushu Yang στυλ, Βουλγαρία
20.10 | «Μεγιστοποίηση της απόδοσης στο χώρο εργασίας μέσω της σύνδεσης μυαλού-σώματος» - Θεράπων Φάκας, Ηλ. Μηχανικός, Life and Business Coaching
20.30 | Συζήτηση και Βιωματική εκπαίδευση
2η Ημέρα - Κυριακή 19/11/2023 (Πρακτικές συνεδρίες)
Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’
11.00 | Χαιρετισμός
11.10 | Πρακτικές συνεδρίες – Ρουτίνες Tai Chi & Qigong στο χώρο εργασίας
11.40 | Stanislav Bagalev – παρουσίαση ομάδας Βουλγαρίας
12.00 | Έμη Χατζηπαναγιώτη – παρουσίαση ομάδας Ξάνθης
12.30 | Λήξη και υπογραφή «Χάρτα Καλών πρακτικών και Συναδέλφωσης Ελλάδας-Βουλγαρίας»
3η Ημέρα - Ημέρα βιωματικής άσκησης στον εργασιακό χώρο για τους εργαζομένους της Νομαρχίας Ξάνθης
Νομαρχία Ξάνθης
Μετά τη λήξη της διημερίδας θα προγραμματιστεί "Ημέρα βιωματικής άσκησης για τους εργαζομένους" της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης στο χώρο της Νομαρχίας, όπου θα έχουν την ευκαιρία οι εργαζόμενοι όλων των τμημάτων να εξασκηθούν σε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα με εφαρμογές άσκησης στο Τάι Τσι & Τσι Γκονγκ στον εργασιακό χώρο. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
Τα οφέλη της άσκησης στον εργασιακό χώρο
Η ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στον εργασιακό χώρο έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς αναγνωρίζεται η θετική επίδρασή της στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μέσα από την ενσωμάτωση απλών ασκήσεων στην καθημερινή τους ρουτίνα μπορούν να:
βελτιώσουν την ψυχολογική τους διάθεση και να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους
ανακουφιστούν από το άγχος της καθημερινότητας και της εργασίας
αυξήσουν την πνευματική τους ευεξία και συνειδητότητα
δημιουργήσουν ένα ευχάριστο και ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον
αυξήσουν την ευλυγισία, την ισορροπία και την σταθερότητα του σώματος τους
προστατεύσουν την μυοσκελετική τους υγεία και να εξαλείψουν πιθανούς πόνους σε περιοχές όπως η μέση, ο αυχένας και οι ώμοι, περιοχές οι οποίες καταπονούνται ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της εργασίας
αυξήσουν την συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών με τους συναδέλφους τους, βελτιώνοντας το εργασιακό κλίμα και την κοινωνική συνοχή
Γνωρίστε τον Πολιτιστικό και Επιστημονικό Σύλλογο “Η τέχνη του Ζην”
Ο Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’ δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 με σκοπό να λειτουργήσει ως σταυροδρόμι των Πολιτισμών – Ξάνθης – Θράκης – Ελλάδας – Μεσογείου – Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. ‘Μία πόρτα στις Τέχνες της ζωής’ ανοίγεται όπου «Ο Ολοκληρωμένος και Ισορροπημένος Άνθρωπος» ασκείται, σκέφτεται, μετέχει, ενεργεί και προσφέρει στο κοινωνικό γίγνεσθαι αξιοποιώντας ως μέσα δράσεις πολιτισμού, την άσκηση στις Κινητικές Τέχνες, βιωματικά Σεμινάρια, την επιστημονική έρευνα, την διοργάνωση Φεστιβάλ, τις δράσεις εθελοντισμού και ανθρωπιστικές δράσεις.
Το Κέντρο Tai Chi Chuan ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2010 και στα πλαίσια της ίδρυσης και λειτουργίας του στον Πολιτιστικό & Επιστημονικό Σύλλογο 'Η Τέχνη του Ζην' υποστηρίζει κάθε χρόνο νέες δράσεις. Τα μαθήματα Tai Chi του αυθεντικού Yang στυλ σηματοδοτούν την αρχή της διάδοσης της αρχαίας κινεζικής εσωτερικής πολεμικής τέχνης στην πόλη της Ξάνθης.
Με την εξέλιξη της ενέργειας της ομάδας Τάι Τσι Τσουάν δημιουργήθηκε η ανάγκη για τον σχεδιασμό και την καλλιέργεια νέων δράσεων που θα ενισχύσουν αφενός το πολυδιάστατο χαρακτήρα του Τάι Τσι αλλά και την υλοποίηση παράλληλων δράσεων πολιτισμού, επιστήμης και φιλοσοφίας που υποστηρίζονται στα πλαίσια της λειτουργίας μας.
Το Κέντρο συνεργάζεται με το ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ. από το 2011 και διεξάγει έρευνα για την επίδραση του Ται Τσι στην λειτουργική ικανότητα των ενήλικων ασκούμενων.
Από το 2017 και κάθε χρόνο διοργανώνει το τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Τάι Τσι Τσουάν ‘Δημόκριτος ο Αβδηρίτης’ στη Ξάνθη με σεμινάρια στη τέχνη αυτή, στην επιστήμη που την υποστηρίζει και τη φιλοσοφία. Συμμετέχουν δάσκαλοι και ειδικοί από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα σε μια γιορτή φιλίας και πολιτιστικής ανταλλαγής.
Επίσης συνδιοργανώνει το Πανελλήνιο διαδικτυακό Συμπόσιο για το Τάι Τσι Τσουάν από το 2021 με σκοπό την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των ασκούμενων και των εκπαιδευτών/ριών/δασκάλων στις πρακτικές αυτές, στις εφαρμογών αυτών και στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.