ΕΣΠΑ 2007-2013 ΙΙ: Αποσταγματοποιείο Αγρόκτημα Μελμάρ

enateam's picture
Submitted by enateam on Mon, 01/02/2017 - 20:31

Η εταιρεία ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΕΛΜΑΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ιδρύθηκε το 2001 με έδρα το Δήμο Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Η διάρκεια της επιχείρησης ορίσθηκε στα 50 έτη. Η νομική μορφή της εταιρείας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα παραμένει αυτή της Ανώνυμης Εταιρείας.

Στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι η δημιουργία μίας υγιούς, δυναμικής επιχείρησης στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, κοινωνικά κ.ά.) στην περιοχή και θα συμβάλλει στην διάδοση του ονόματος του νησιού διεθνώς, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ποιότητας και προστασίας περιβάλλοντος. 

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου. Πιο συγκεκριμένα, διατηρεί ιδιόκτητο πρότυπο αμπελώνα 86 στρεμμάτων στην περιοχή Δάφνες του Δήμου Σαμοθράκης, στον οποίο εφαρμόζει τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας. Βασική φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας είναι η καθιέρωση ενός συστήματος διαχείρισης για την άσκηση της γεωργίας υπό όρους που σέβονται και προάγουν το περιβάλλον και την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων. Η εταιρεία, πιστή στην πολιτική ποιότητας, με την εγκατάσταση του συστήματος βιολογικής γεωργίας στους αμπελώνες της έχει ως στόχο την παραγωγή πιστοποιημένου βιολογικού οίνου και αποσταγμάτων (πρωτογενής παραγωγή, οινοποίηση, απόσταξη, τυποποίηση προϊόντος).

Το παρόν επενδυτικό σχέδιο ήρθε να συμπληρώσει τις υφιστάμενες υποδομές της επιχείρησης με την ίδρυση μια μονάδας αποσταγματοποιείου/ποτοποιείου η οποία θα επεξεργάζεται τα παραπροϊόντα της οινοποίησης (στέμφυλα).

Η επιχείρηση εντάχθηκε τον Οκτώβριου του 2013 στο πρόγραμμα Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, με τη συγχρηματοδότηση των ΠΕΠ ΑΜΘ (ΕΣΠΑ 2007-2013) με ποσοστό επιδότησης 60%.

Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει πέρα από τους οίνους και μια νέα γκάμα εκλεπτυσμένων αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας.

Υλοποιήθηκαν δαπάνες για ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και για την προμήθεια νέου σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού ώστε η μονάδα να μπορεί να είναι παραγωγική. 

Τομέας: 
Πηγή χρηματοδότησης: