Ιωάννης Αμαραντίδης - Business Story #32: #DigiAgriFood

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ιωάννης Αμαραντίδης - Business Story #32: #DigiAgriFood

0 comments
Η ομάδα Marketing της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Χρήστος Πιτιακούδης, Σοφία Αργυριάδου και Μαρία Καρυοφυλάκη, στο πλαίσιο της δημιουργίας του #32 Business Story, συνομίλησε με εκπροσώπους των 6 εταίρων του #DigiAgriFood, του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα. 
 
Οι εταίροι του κόμβου απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων, σχετικά με: τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αγροδιατροφή, τις τεχνολογίες που αξιοποιούνται, τη σπουδαία δράση του κόμβου και τους ρόλους τους στο έργο, αναδεικνύοντας την δέσμευση και τον ενθουσιασμό τους για το εγχείρημα, αλλά και τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. 
 
Ο κόμβος, #DigiAgriFood, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα και εξειδικεύεται στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας, συνεισφέροντας άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος "Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027". 
 
Ο ρόλος της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ως Partner, Innovation & Communication Mediator του #DigiAgriFood, είναι η σύνδεση των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων με την παραγόμενη καινοτομία από τα ερευνητικά ιδρύματα που συμμετέχουν στον κόμβο, ενώ παράλληλα εκπονεί ολοκληρωμένες στρατηγικές επικοινωνίας, για τους στόχους, τις δράσεις και τα επιτεύγματα του κόμβου.
 
Το εταιρικό σχήμα του #DigiAgriFood, με επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
 
Ο Ιωάννης Αμαραντίδης, Project Manager του #DigiAgriFood, μοιράστηκε μαζί μας τη συμβολή του Κόμβου στην ψηφιοποίηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας και τον αντίκτυπο που υπολογίζει να έχει ο κόμβος και οι υπηρεσίες του στον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα.
 
Ας δούμε τι μας είπε:
Ιωάννης Αμαραντίδης, Project Manager #DigiAgriFood: Ο κόμβος βοηθά τους αγρότες να ξεπεράσουν τις όποιες ανησυχίες προκαλεί η χρήση των νέων τεχνολογιών και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ο κόμβος DigiAgriFood παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και υποστήριξης στον πρωτογενή τομέα και τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Μέσα από ένα μοντέλο δωρεάν υπηρεσιών, προάγει την ψηφιοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, δοκιμάζοντάς τες σε πραγματικές συνθήκες.
 
Επιπλέον, επενδύει στην ενδυνάμωση και εκπαίδευση των χρηστών και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, απαραίτητων για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, υποστηρίζει την ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και τη δικτύωση, προωθώντας την ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με υγιείς επιχειρηματικούς όρους και στοχευμένες επενδύσεις.
 
Επιπροσθέτως, διευκολύνει τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την εξεύρεση νέων συνεργασιών και την διάδοση πολιτικών για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας.
 
Ο αντίκτυπος του Κόμβου στον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να είναι πολυδιάστατος και σημαντικός. Οι υπηρεσίες του Κόμβου έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν θετικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και της διάθεσης προϊόντων.
 
Με την παροχή ψηφιακών λύσεων, οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν και να βελτιστοποιούν τις καλλιέργειές τους σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Η χρήση ρομποτικών συστημάτων και αυτοματισμών μπορεί να μειώσει τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και να βελτιώσει την αποδοτικότητα. Η βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων, όπως το νερό και τα λιπάσματα, μπορεί να μειώσει κόστη και απόβλητα και να βελτιώσει την περιβαλλοντική επίδοση.
 
Η υποστήριξη στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι δοκιμές νέων τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες επιτρέπουν την αξιολόγηση και τη βελτιστοποίησή τους. Η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, ενώ οι τεχνολογίες ανίχνευσης και παρακολούθησης εξασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων από το χωράφι μέχρι το ράφι.
 
Επιπλέον, ο Κόμβος μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να ξεπεράσουν τον φόβο χρήσης νέας τεχνολογίας, να δουν τα πραγματικά οφέλη στην καθημερινή τους εργασία και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό.
 
Διαβάστε ολόκληρο το #32o Business Story του #DigiAgriFood εδώ.
 
H πρόταση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα European Digital Innovation Hubs (EDIHs), με ακρωνύμιο #DigiAgriFood και επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην οποία συμμετέχει η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027». Το #DigiAgriFood μαζί με 135 ακόμη υποψήφιους κόμβους σε όλη την Ευρώπη, θα αποτελέσουν τα οικοσυστήματα καινοτομίας, τα οποία θα παράγουν προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες σε τομείς όπως η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη και η ψηφιακή διακυβέρνηση.
 
Μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζει την ανάπτυξη του παραπάνω δικτύου οικοσυστημάτων, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (Digital Skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.