Business Story #36: ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Ε.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Business Story #36: ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Ε.

0 comments
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories. 
 
Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.
 
Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.
 
Η 36η Business Story είναι αφιερωμένη στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Ε., μια εταιρεία η οποία πρωτοπορεί στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, συνδυάζοντας αρμονικά την παράδοση και την καινοτομία.
 

 
 

Εισαγωγή

Στον βόρειο Έβρο, στην ιστορική πόλη των κάστρων, το Διδυμότειχο, βρίσκεται η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Ε., μια επιχείρηση που έχει χαράξει τη δική της πορεία στον χάρτη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Με αφετηρία το 1972, όταν τα αδέλφια Πασχάλης και Θανάσης Παπαζηλάκης έβαλαν τα θεμέλια μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ αναπτύχθηκε σε έναν ισχυρό πυλώνα ποιότητας και καινοτομίας στον χώρο.
 
 
Στις εγκαταστάσεις της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ στο Διδυμότειχο, συναντήσαμε τους ανθρώπους της, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με θέρμη στον φιλόξενο χώρο των κεντρικών γραφείων τους. Με χαμόγελο και διάθεση να μοιραστούν την ιστορία και το όραμά τους, μας μίλησαν για το πώς η αγάπη για την παράδοση και η προσήλωση στην τοπική κοινωνία συνδυάζονται με τη διαρκή προσπάθεια για εξέλιξη και καινοτομία.

Οι Αρχές: Ιστορική Πορεία και Ανάπτυξη

Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ γεννήθηκε το 1972 από το όραμα και την τόλμη δύο αδελφών, του Πασχάλη και του Θανάση Παπαζηλάκη, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα χωρίς προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο και χωρίς σημαντικούς πόρους. Με καταγωγή από μια οικογένεια που δραστηριοποιούταν σε διαφορετικό τομέα, τα αδέλφια άνοιξαν μια μικρή βιοτεχνία γάλακτος στο Διδυμότειχο, με εγκαταστάσεις μόλις 1.000 τ.μ. και βασικό τους "κεφάλαιο" τη σκληρή δουλειά και το πάθος για δημιουργία.
 
 
Παρά τις δυσκολίες, η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή και εμφιάλωση φρέσκου γάλακτος, παράγοντας παράλληλα παραδοσιακό γιαούρτι και τυροκομικά προϊόντα. Το 1990, η ίδρυση μιας πρότυπης φάρμας εκτροφής αγελάδων, γνωστή και ως Campus Αγελαδοτροφική, αποτέλεσε σημείο καμπής, φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα καινοτομίες στον τομέα της αγελαδοτροφίας. Με καθημερινή παραγωγή 2.000 λίτρων γάλακτος, η φάρμα έθεσε τις βάσεις για την επέκταση της παραγωγής και την ποιότητα που χαρακτηρίζει την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ μέχρι σήμερα.
 
 
Η δυναμική πορεία της εταιρείας κορυφώθηκε με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2000, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες υποδομές. Με στήριγμα το πείσμα και την προσήλωσή τους, τα δύο αδέλφια μετέτρεψαν μια μικρή βιοτεχνία σε μια σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία που σήμερα ξεχωρίζει για την ποιότητά της και την προσήλωση στην καινοτομία.

Υποδομές και Πρώτες Ύλες 

Σήμερα, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Ε. στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Θράκη, με παραγωγικές μονάδες στο Διδυμότειχο και τη Μέστη Έβρου. Η εταιρεία διαθέτει σύγχρονες υποδομές και τεχνολογία αιχμής, διασφαλίζοντας την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της. Με καθημερινή παραγωγή που ξεπερνά τους 50 τόνους γάλακτος, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές πρώτες ύλες, καθώς το 90% αυτών προέρχεται από περισσότερους από 400 συνεργαζόμενους παραγωγούς στη Θράκη.
 
 
Η επένδυση στη θυγατρική Campus Αγελαδοτροφική στη Μέστη, έφερε την παραγωγή ανώτερης ποιότητας γάλακτος, το οποίο καλύπτει το 3,5% της ημερήσιας ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Παράλληλα, η πρότυπη φάρμα αιγών στο Ασημένιο Έβρου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017, παράγει κατσικίσιο γάλα υψηλής ποιότητας, ενισχύοντας την γκάμα των προϊόντων της εταιρείας. Το 2019, η καινοτομία συνεχίστηκε με την παραγωγή φρέσκου γάλακτος από αγελάδες ράτσας Jersey, γνωστό για τη μοναδική του ποιότητα.

Παραγωγή και Ποιοτικός Έλεγχος

Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από τη συλλογή του γάλακτος μέχρι την τελική διάθεση των προϊόντων της. Το γάλα που παραλαμβάνει από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ελέγχεται διεξοδικά στα ιδιόκτητα χημεία της εταιρείας, όπου πραγματοποιούνται εξετάσεις για ιχνοστοιχεία, μικροβιολογική ανάλυση και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το εργαστήριο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ είναι πιστοποιημένο από τον ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος), διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και την ακρίβεια των ελέγχων.
 
Η δέσμευση της εταιρείας στην ποιότητα αποτυπώνεται και μέσα από τις πολυάριθμες πιστοποιήσεις τις οποίες διαθέτει, όπως:
  • ISO 9001:2015 για τη διαχείριση ποιότητας
  • ISO 14001:2015 για την περιβαλλοντική διαχείριση
  • ISO 22000 :2018 για την ασφάλεια τροφίμων
  • BRC Issue 8 και IFS Version 6.1 για τη συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα ασφαλείας τροφίμων
  • AGROCERT για ΠΟΠ προϊόντα
  • ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ για τη βιολογική παραγωγή.

Προϊόντα και Καινοτομία

Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, μέσω της θυγατρικής της Campus, συνεχίζει να πρωτοπορεί με προϊόντα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Η Campus διακρίνεται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος, το οποίο αποτελεί τη βάση για όλα της τα προϊόντα.
 
Εστιάζοντας στην καινοτομία, η εταιρεία έχει εντάξει τυριά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (High Protein) και προετοιμάζει μια νέα σειρά κεφίρ υψηλής πρωτεΐνης, ενισχύοντας τη γκάμα της με υγιεινά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
 
 
Παράλληλα, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ παραμένει πιστή στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, όπως φέτα και στραγγιστό γιαούρτι, ενώ αναπτύσσει νέες προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ αποτελεί παράδειγμα επιχείρησης που συνδυάζει την επιχειρηματική ανάπτυξη με την προσφορά στην κοινωνία. Στηρίζει ενεργά την τοπική κοινότητα της Θράκης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επενδύοντας σε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Πέρα από τη διαρκή υποστήριξη των συνεργαζόμενων παραγωγών, ενισχύει νοσοκομεία και οργανισμούς, ενώ παρέχει σημαντικά κίνητρα στους εργαζομένους της για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της περιοχής.
 
Παράλληλα, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ πρωτοπορεί και στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, εφαρμόζοντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς της. Η μονάδα παραγωγής βιοαερίου, που αξιοποιεί κοπριά, αποτυρόγαλο και ιλύ από τον βιολογικό καθαρισμό, παράγει ενέργεια, ενώ το στερεό υπόλειμμα χρησιμοποιείται για οργανική λίπανση από συνεργαζόμενους αγρότες. 
 
 
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ υλοποιεί μια σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνδυάζοντας περιβαλλοντική υπευθυνότητα με επιχειρηματική καινοτομία.
 
Η εταιρεία εφαρμόζει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων όπως το υγραέριο, ενώ παράλληλα επενδύει σε μεθόδους ουσιαστικής μείωσης της κατανάλωσης νερού και επεξεργασίας λυμάτων μέσω του βιολογικού καθαρισμού.

Η Σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων

Η αξιοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων υπήρξε καθοριστική για την πορεία της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, η οποία ξεκίνησε με περιορισμένο κεφάλαιο, αλλά και ισχυρό όραμα. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η εταιρεία εκμεταλλεύεται κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα, συνδυάζοντας ενισχύσεις με στρατηγικές κινήσεις και συνεχή εξέλιξη.
 
Όπως αναφέρει και ο Παναγιώτης Παπαζηλάκης:
 
Η εταιρεία στα προγράμματα στηρίχθηκε.
 
Η συνεργασία της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε το 2008, αποτελεί κομβικό σημείο στην ανάπτυξή της. Με εξειδίκευση στη διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων, η ena έχει συμβάλει καθοριστικά σε πολλές επιτυχείς επενδύσεις, όπως το πρόσφατο έργο στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1 – Μεταποίηση, Εμπορία και Ανάπτυξη Γεωργικών Προϊόντων.
 
Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Νίκου Χαραλαμπογιάννη, Συντονιστή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αναπτυξιακού Νόμου & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, και του Γιάννη Καλτσά, Συμβούλου Ανάπτυξης Υπηρεσιών Αναπτυξιακού Νόμου & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.
 
 
Μέσω του προγράμματος, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενεργειακές αναβαθμίσεις και καινοτόμο λογισμικό, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

Η Δεύτερη Γενιά και το Όραμα για το Μέλλον

Η σκυτάλη στη δεύτερη γενιά της οικογένειας Παπαζηλάκη περνά δυναμικά με τον Παναγιώτη Παπαζηλάκη να ηγείται της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, συνδυάζοντας την παράδοση και την καινοτομία.
 
Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ δεν είναι μόνο επιχείρηση. Είναι η κληρονομιά μας, που χτίστηκε με αφοσίωση και όραμα,
δηλώνει ο Παναγιώτης, αναδεικνύοντας την ευθύνη διατήρησης και εξέλιξης του έργου της πρώτης γενιάς.
 
 
Το πλάνο ανάπτυξης μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: διπλασιασμό παραγωγής και πωλήσεων με στόχο τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ενίσχυση εξαγωγών με προσαρμοσμένα προϊόντα όπως φέτα σε κυβάκια, ανάπτυξη νέων σειρών όπως κεφίρ και τυριά υψηλής πρωτεΐνης, και περιβαλλοντική αειφορία μέσω ανακύκλωσης και πράσινης ενέργειας.
 
Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε πλήρως τις πρώτες ύλες της περιοχής και να μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα,
 
επισημαίνει ο Παναγιώτης, εστιάζοντας στη βιώσιμη διαχείριση πόρων και ενέργειας. Με την παράδοση ως θεμέλιο και την καινοτομία ως κινητήρια δύναμη, η δεύτερη γενιά δεσμεύεται να οδηγήσει την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Στη δημιουργία της 36ης Business Story μας συμμετείχαν από την ομάδα του Αναπτυξιακού Νόμου & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο Νίκος Χαραλαμπογιάννης και ο Γιάννης Καλτσάς, ενώ από την ομάδα Marketing της εταιρείας η Μαρία Καρυοφυλάκη.


 

1ο χλμ. Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας, 68300
+30 2553 020020
 

 

Θυμηθείτε την Business Story #35: Μαγνητική Ξάνθης Α.Ε.
Θυμηθείτε την Business Story #34: Caffeine Roastery Superfoods 
Θυμηθείτε την Business Story #33: Αγρόκηποι Νέστου