Ηλίας Κάλφας - Business Story #32: #DigiAgriFood

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ηλίας Κάλφας - Business Story #32: #DigiAgriFood

0 comments
Η ομάδα Marketing της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Χρήστος Πιτιακούδης, Σοφία Αργυριάδου και Μαρία Καρυοφυλάκη, στο πλαίσιο της δημιουργίας του #32 Business Story, συνομίλησε με εκπροσώπους των 6 εταίρων του #DigiAgriFood, του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα. 
 
Οι εταίροι του κόμβου απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων, σχετικά με: τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αγροδιατροφή, τις τεχνολογίες που αξιοποιούνται, τη σπουδαία δράση του κόμβου και τους ρόλους τους στο έργο, αναδεικνύοντας την δέσμευση και τον ενθουσιασμό τους για το εγχείρημα, αλλά και τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. 
 
Ο κόμβος, #DigiAgriFood, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα και εξειδικεύεται στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας, συνεισφέροντας άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος "Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027". 
 
Ο ρόλος της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ως Partner, Innovation & Communication Mediator του #DigiAgriFood, είναι η σύνδεση των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων με την παραγόμενη καινοτομία από τα ερευνητικά ιδρύματα που συμμετέχουν στον κόμβο, ενώ παράλληλα εκπονεί ολοκληρωμένες στρατηγικές επικοινωνίας, για τους στόχους, τις δράσεις και τα επιτεύγματα του κόμβου.
 
Το εταιρικό σχήμα του #DigiAgriFood, με επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
 
Ο Ηλίας Κάλφας από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολήμοιράστηκε μαζί μας τις προϋποθέσεις για την επιτυχή υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα και τον ρόλο της Σχολής στον κόμβο.
 
Ας δούμε τι μας είπε:
Ηλίας Κάλφας, Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Στο πλαίσιο του έργου #DigiAgriFood, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή δρα ως διαμεσολαβητής, κατανοώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στον παραγωγό, όντας και η ίδια παραγωγός.
 
Η επιτυχία στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι οι ακόλουθοι:
 
Πρώτα από όλα παίζει ρόλο το πρόβλημα στο οποίο προορίζονται να βοηθήσουν τον παραγωγό. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολύ προχωρημένες τεχνολογίες που όμως δεν βοηθούν τον παραγωγό να απλουστεύσει τις διαδικασίες του παρέχοντας πληροφορίες πέρα από αυτές που είναι σε θέση να αφομοιώσει και να ενσωματώσει στην καθημερινή του πρακτική.
 
Άλλος ένας παράγοντας είναι η εξοικείωση του χρήστη με το ψηφιακό περιβάλλον. Όσο πιο πολύπλοκο και απαιτητικό είναι τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και επομένως να το υιοθετήσει. Οι μεγαλύτερης ηλικίας παραγωγοί είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές πληροφορικής και επομένως πιο δύσκολα προσαρμόζονται σε αντίθεση με τους νεότερους.
 
Τέλος πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αλληλεπίδραση των ατόμων που συνεργάζονται με τον παραγωγό κατά τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Απαιτείται να γνωρίζουν το αντικείμενο της δραστηριότητας του - με άλλα λόγια να μιλάνε την ίδια γλώσσα – ώστε να μπορούν με σαφήνεια, επάρκεια και αξιοπιστία να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του δείχνοντας ακριβώς αυτά που μπορεί να κερδίσει από ένα ευφυές σύστημα.
 
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ενεργώντας ως διαμεσολαβητής καινοτομίας βρίσκεται μεταξύ έρευνας και πραγματικής οικονομίας. Μπορεί και κατανοεί τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων ενώ βρίσκεται κοντά στον παραγωγό όντας η ίδια παραγωγός. Επίσης μπορεί να μεταδίδει αποτελεσματικά την εφαρμοσμένη γνώση αξιοποιώντας της πολυετή εμπειρία της στην επαγγελματική εκπαίδευση στα αντικείμενα της αγροδιατροφής. Μέσα από την εξειδικευμένη δομή του κόμβου καινοτομίας της ΑΓΣ γνωστή ως HUB, εφαρμόζει πολυάριθμα σχετικά ερευνητικά και εφαρμοστικά έργα των οποίων το αντικείμενο τις περισσότερες φορές είναι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή. Επομένως ο ρόλος μας είναι εκείνου του άμεσου συνομιλητή με ερευνητικά ιδρύματα και παραγωγούς και του διαμεσολαβητή τεχνολογίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα.
 
Διαβάστε ολόκληρο το #32o Business Story του #DigiAgriFood εδώ.
 
H πρόταση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα European Digital Innovation Hubs (EDIHs), με ακρωνύμιο #DigiAgriFood και επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην οποία συμμετέχει η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027». Το #DigiAgriFood μαζί με 135 ακόμη υποψήφιους κόμβους σε όλη την Ευρώπη, θα αποτελέσουν τα οικοσυστήματα καινοτομίας, τα οποία θα παράγουν προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες σε τομείς όπως η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη και η ψηφιακή διακυβέρνηση.
 
Μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζει την ανάπτυξη του παραπάνω δικτύου οικοσυστημάτων, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (Digital Skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.