Διονύσης Μπόχτης - Business Story #32: #DigiAgriFood
0 comments
Η ομάδα Marketing της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Χρήστος Πιτιακούδης, Σοφία Αργυριάδου και Μαρία Καρυοφυλάκη, στο πλαίσιο της δημιουργίας του #32 Business Story, συνομίλησε με εκπροσώπους των 6 εταίρων του #DigiAgriFood, του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα.
Οι εταίροι του κόμβου απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων, σχετικά με: τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αγροδιατροφή, τις τεχνολογίες που αξιοποιούνται, τη σπουδαία δράση του κόμβου και τους ρόλους τους στο έργο, αναδεικνύοντας την δέσμευση και τον ενθουσιασμό τους για το εγχείρημα, αλλά και τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.
Ο κόμβος, #DigiAgriFood, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα και εξειδικεύεται στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας, συνεισφέροντας άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος "Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027".
Ο ρόλος της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ως Partner, Innovation & Communication Mediator του #DigiAgriFood, είναι η σύνδεση των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων με την παραγόμενη καινοτομία από τα ερευνητικά ιδρύματα που συμμετέχουν στον κόμβο, ενώ παράλληλα εκπονεί ολοκληρωμένες στρατηγικές επικοινωνίας, για τους στόχους, τις δράσεις και τα επιτεύγματα του κόμβου.
Το εταιρικό σχήμα του #DigiAgriFood, με επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Ο Διονύσης Μπόχτης, Διευθυντής του Ιντστιτούτου Βιο-Οικονομίας & Αγρο-Τεχνολογίας (IBO), μοιράστηκε μαζί μας τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά τους και την εκτίμηση του για τις ψηφιακές τεχνολογίες θα κυριαρχήσουν στο μέλλον.
Ας δούμε τι μας είπε:
Διονύσης Μπόχτης, Διευθυντής του Ιντστιτούτου Βιο-Οικονομίας & Αγρο-Τεχνολογίας (IBO) : Οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως τα δίκτυα αισθητήρων IoT, η αγρο-ρομποτική, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), αναμένεται να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα, βελτιώνοντας την παρακολούθηση, την αυτοματοποίηση και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω αύξησης της αποδοτικότητας. Με τη χρήση τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και σύγχρονα συστήματα αισθητήρων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης (FMIS) και τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, επιτρέπει στους παραγωγούς να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα και σε πραγματικό χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της βιωσιμότητας, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες συντελούν στη μείωση των εισροών και στη βελτιστοποίηση των εφαρμογών.
Παράλληλα, η ψηφιοποίηση προωθεί τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ παραγωγών, και όλων όσων εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η ασφάλεια των τροφίμων και η κλιματική αλλαγή. Συνεπώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αναγκαίος για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Υπάρχουν ψηφιακές τεχνολογίες που είναι ήδη δημοφιλείς και αναμένεται να έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Ξεκινώντας με τα δίκτυα αισθητήρων IoT καθώς και πληθώρα λοιπών συστημάτων τηλεπισκόπησης (δορυφόρους, μη επανδρωμένα εναέρια και επίγεια συστήματα κτλ.) για την παρακολούθηση των καλλιεργειών σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί και η ανάπτυξη της αγρο-ρομποτικής που παρέχει δυνατότητες αυτοματοποίησης διαφόρων εργασιών, που γίνεται όλο και πιο επιτακτική λόγω της δυσκολίας στην εύρεση εργατικού δυναμικού για τις εποχικές γεωργικές εργασίες. Τέλος, η ανάγκη που δημιουργεί η συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων, κάνει επιτακτική τη χρήση μεθόδων ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (Big Data) και τη ν ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχουν αποτελέσματα και συμβουλές σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό τον τομέα η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο. Παράλληλα, αναμένεται ο συνδυασμός των προαναφερόμενων ψηφιακών τεχνολογιών με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα και την ασφάλεια των εργασιών.
Διαβάστε ολόκληρο το #32o Business Story του #DigiAgriFood εδώ.
H πρόταση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα European Digital Innovation Hubs (EDIHs), με ακρωνύμιο #DigiAgriFood και επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην οποία συμμετέχει η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027». Το #DigiAgriFood μαζί με 135 ακόμη υποψήφιους κόμβους σε όλη την Ευρώπη, θα αποτελέσουν τα οικοσυστήματα καινοτομίας, τα οποία θα παράγουν προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες σε τομείς όπως η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη και η ψηφιακή διακυβέρνηση.
Μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζει την ανάπτυξη του παραπάνω δικτύου οικοσυστημάτων, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (Digital Skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.