Επιβολή ανώτατου ορίου στις ατομικές αγροτικές επιδοτήσεις

Time to read
less than
1 minute
Read so far

May 09, 2018 - 15:34
0 comments

Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα μειωθεί κατά 5%, σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στις 2 Μαΐου για την περίοδο 2021-2028, η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή ανώτατου στις ατομικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2022, εφόσον περάσει η πρόταση αυτή, δεν θα δίνονται ποσά άνω των 60.000 ευρώ ετησίως σε βασική ενίσχυση και πρασίνισμα σε μεμονωμένες ατομικές εκμεταλλεύσεις. Αντίθετα, το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αποφασίζει για το πώς θα αναδιανείμει στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις τα χρήματα που θα εξοικονομεί με αυτό τον τρόπο.

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, αμέσως μετά τη δημοσίευση της πρότασης της Επιτροπής, σε συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους αγρότες. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μπορεί η συνολική μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ να είναι 5%, σύμφωνα με την πρόταση, αλλά στις άμεσες ενισχύσεις δεν θα είναι πάνω από το 3,9%. Γενικά, αναμένεται να υπάρξουν αυξομειώσεις στα ποσά επιδότησης που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι αγρότες σε κάθε χώρα μέλος, με την Ελλάδα να κατατάσσεται πάντως στους "χαμένους" της υπόθεσης καθώς απολαμβάνει επί του παρόντος υψηλά ποσά επιδοτήσεων σε σχέση με άλλες χώρες όπως παραδείγματος χάρη αυτές της Βαλτικής οι οποίες αντίθετα ευνοούνται από τη νέα ρύθμιση.   

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χόγκαν δήλωσε ότι συνολικά 22 κράτη μέλη θα υποστούν μείωση των άμεσων ενισχύσεων κατά 3,1% και πάνω,  ενώ μόλις 5 θα σημειώσουν πραγματική αύξηση. 

Μεγαλύτερη μείωση της τάξης του -10% θα υπάρξει στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ και στα αγροτικά προγράμματα, αλλά εκεί θα δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να υπερκαλύψουν τις απώλειες με εθνικούς πόρους, πράγμα που δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι σε θέση να το πράξει η Ελλάδα μετά το 2021.

Αντίθετες σε οποιαδήποτε μείωση των δαπανών της ΚΑΠ δηλώνουν οι αγροτικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις COPA-COGECA ενώ και ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας ζήτησε με σχετικές δηλώσεις του να παραμείνει σταθερός ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.  

Πηγή: epixeireite.duth.gr