Prev article
Next article

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 Ενημερωτικό Δράσης "Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 Ενημερωτικό Δράσης "Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

February 11, 2016 - 19:31
0 comments
Ημ. Έναρξης: 
Tuesday, March 8, 2016
Ημ. Λήξης: 
Friday, April 15, 2016
 
Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020).
 
Στόχος: H ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά  τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
 
Δικαιούχοι:
Α) Άνεργοι:
Να διαθέτουν κατά την υποβολή της αίτησης πτυχίο σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένη από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.). Επίσης, γίνονται δεκτά πτυχία από Σχολές Θεάτρου και Χορού οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες, καθώς και οι απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το Κράτος.
Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει τις 20.000€ για ατομικό και τις 35.000€ για οικογενειακό εισόδημα.
Να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους, συστήνοντας επιχείρηση αποκλειστικά σε μία από τις παρακάτω μορφές: Ε.Π.Ε., Ο.Ε. Ε.Ε., Ατομική Επιχείρηση, Ι.Κ.Ε., Κοιν.Σ.ΕΠ., Συνεταιρισμός.
Να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ΜΟΝΟ στους επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ. 2008) από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και έως την καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών.
Να μην έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μετά την 1/1/2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, εξαιρουμένων των δράσεων κατάρτισης.
 
Β) Αυτοαπασχολούμενοι
Να διαθέτουν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης πτυχίο σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.). Επίσης, γίνονται δεκτά πτυχία από Σχολές Θεάτρου και Χορού οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες, καθώς και οι απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το Κράτος
Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, τις 20.000€ για ατομικό ή τις 35.000€ για το οικογενειακό εισόδημα.
Να μην έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και να μη λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης.
Να δραστηριοποιούνται κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους και μόνο στους επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, τους οποίους θα πρέπει να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου. Να διαθέτουν μόνο επιλέξιμους ΚΑΔ καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού σχεδίου.
Να μην έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μετά την 1/1/2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, εξαιρουμένων των δράσεων κατάρτισης.
 

Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός: Από 5.000 έως 25.000 € (100% ενίσχυση).

Α/Α
 
Κατηγορία Ενέργειας – Δαπάνης 
Μέγιστο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
1Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας,  ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.)60%
2Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστικής υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης) 20%
3Δαπάνες προβολής και δικτύωσης10%
4Προμήθεια αναλωσίμων15%
5Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)30%
6Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις 12.000 €
7Αποσβέσεις παγίων/ Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού20% ΕΚΤ
8Αγορά /Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού/Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας

40% (Εξοπλισμός άνω των 1500€ - υποχρέωση διατήρησης 3 έτη)

Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων.
 
Δύναται να καταβληθεί προκαταβολή εώς το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο.
 
Έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών: 08 Μαρτίου 2016.
 
Προϋπολογισμός δράσης: 50 εκατ. €, σε δύο (2) κύκλους (1ος κύκλος Α’ εξάμηνο 2016: 65% και 2ος κύκλος Β’ εξάμηνο 2016: 35%).
Περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων:  08/03/2016 εώς 15/04/2016.