Απολογισμός Startup Greece Week 2020 City Session Xanthi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

May 11, 2020 - 23:43
0 comments

Το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 14:00 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης το Session με τίτλο “Συνεργασία για την ανάπτυξη επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Περιφέρεια”, στα πλαίσια της Ελληνικής Εβδομάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ‘Startup Greece Week 2020’. 

Στόχοι του session

Στόχος του session ήταν η παρότρυνση του παραγωγικού δυναμικού της πόλης της Ξάνθης αλλά και της ευρύτερης περιοχής να ενεργήσει και να δράσει ατομικά αλλά και ως σύνολο. Το session προσδοκούσε ακόμη να μεταφέρει τις εμπειρίες των ανθρώπων που έχουν τολμήσει και έχουν δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στο επιχειρείν και στην καινοτομία ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους, πολύ περισσότερους να το πράξουν επίσης. Στόχος του πολύ ξεχωριστού πάνελ ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος στο οποίο θα συμμετέχει και θα συνεισφέρει ο καθένας τη δική του γνώση ώστε να επιδράσει πολλαπλασιαστικά στη δημιουργία νέων και βιώσιμων επιχειρήσεων.

Συμμετέχοντες

Συνδιοργανωτής της online εκδήλωσης του Startup Greece Week για την πόλη της Ξάνθης ήταν ο κ. Σταύρος Αμοιράς, σύμβουλος ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και συνιδρυτής της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο οποίος προλόγισε το session.

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες απηύθυναν ο κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων και Αντιπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ στη CPMR, η καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η κα Ανθή Παναγιώτου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Ομιλητές του πάνελ ήταν ο κ. Φίλιππος Φαρμάκης, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ιδρυτής της spin-off INEM Technologies P.C., ο κ. Ευάγγελος Καραγεώργος, product designer στην booking.com και Συνιδρυτής της MorethanThemes, o κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της TileDB, Inc και ο κ. Δημήτριος Γιαννακούδης,  Συντονιστής του Ξάνθη TechLab. Moderator του πάνελ ήταν η κα. Αναστασία Μπερμπέρογλου, Οικoνομολόγος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συνιδρυτής της Vmagnet.

Τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης 

Γιαννακούδης: Οι νέοι πρέπει να εκπαιδευτούν στην ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων

Ο κ. Δημήτριος Γιαννακούδης επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί κουλτούρα επιχειρηματικότητας από το σχολείο και παράλληλα πόσο μεγάλη ανάγκη είναι να εκπαιδευτούν οι νέοι στην ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων για να μπορούν να προσαρμοστούν στο επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ η συνεργασία όλων των δυνάμεων για να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο οικοσύστημα τόσο στο Δ. Ξάνθης όσο και στην Περιφέρεια και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και το TechLab ως εργαστήριο δικτύωσης.  

Παπαδόπουλος: Απαιτείται σκληρή προσπάθεια, επιμονή και προσήλωση στο στόχο για να πετυχαίνεις σε δύσκολες συνθήκες

Από τον κ. Σταύρο Παπαδόπουλο ακούσαμε πόσο κόπο χρειάστηκε για να καταβάλει ώστε να μάθει δεξιότητες που δεν κατείχε ώστε να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει τη δική του startup με έδρα τη Βοστώνη και να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει εκτός της ασφάλειας που του προσέφερε το MIT και η Intel όπου αρχικά πραγματοποίησε την έρευνα του. Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει θέση για δικαιολογίες σε σχέση με το περιβάλλον που επιχειρεί κάποιος, αλλά μίλησε για πολύ σκληρή προσπάθεια που απαιτείται ώστε να πετυχαίνεις σε δύσκολες συνθήκες και μετά να αλλάζεις εσύ ο ίδιος το περιβάλλον. Μοιράστηκε μαζί μας τέλος, πως στη δική του περίπτωση η επιμονή και η προσήλωση στο στόχο ήταν τα χαρακτηριστικά που έπεισαν κάποιους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία του και να επενδύσουν 4 εκατομμύρια δολάρια ώστε να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί.  

Καραγεώργος: Οι νέοι πρέπει να αναζητήσουν το περιβάλλον που θα τους εμπνεύσει, είτε αυτό είναι μια startup είτε μια μεγάλη εταιρεία

Ο κ. Καραγεώργος μίλησε για το πόσο η κρίση παρότρυνε αυτόν και τους συνεταίρους του να τολμήσουν και στην Ελλάδα της κρίσης να στραφούν προς το εξωτερικό και να μην κοιτάξουν ποτέ ξανά πίσω. Με πολύ σκληρή δουλειά και με χαρακτηριστικό γνώρισμα την προσαρμοστικότητα κατάφεραν να στήσουν τη δική τους startup και να πουλάνε λογισμικό σε όλο τον κόσμο από μια μικρή πόλη της Ελλάδος. Ανέφερε πως για να ξεκινήσει το οικοσύστημα πρέπει να το θέλει η χώρα και γι’ αυτό χρειάζεται να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Τέλος, προέτρεψε τους νέους να αναζητήσουν το περιβάλλον που θα τους εμπνεύσει, είτε αυτό είναι μια startup είτε είναι μια μεγάλη εταιρεία. 

Φαρμάκης: Δύσκολη η ίδρυση μιας spin-off στην Ελλάδα, λόγω γραφειοκρατίας και νομοθετικού πλαισίου

Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε, πως μια συμμετοχή σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα τους οδήγησε στη δημιουργία μιας spin-off στην οποία να τονίσουμε ότι συμμετέχει, επειδή το ζήτησε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Τόνισε βέβαια πόσο δύσκολη ήταν η ίδρυση μιας spin-off στην Ελλάδα καθώς χρειάστηκε 1,5 χρόνια για να τα καταφέρει τελικά. Επίσης σημείωσε ότι το περιβάλλον και το νομοθετικό πλαίσιο  πρέπει να βελτιωθεί και να μειωθεί κατά πολύ η γραφειοκρατία. Θα επιθυμούσε να μπορεί να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες ώστε να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα του και να αναπτύξει πιο εύκολα το εγχείρημα του. 

Το θετικό μήνυμα του session

Το μήνυμα βέβαια που έστειλαν σε όσους τους άκουσαν είναι θετικό, μια και όλοι οι ομιλητές προσφέρθηκαν να συμβάλλουν ο καθένας από την πλευρά του στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος  που όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσφέρουν τη βοήθεια τους σε όλους όσους τη ζητάνε. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν για να ανταμώσουν όχι στο επόμενο Startup Greece Week αλλά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί άμεσα το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Να σημειώσουμε ότι το Startup Greece Week πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά φέτος από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 100% online. Μέχρι σήμερα η δράση έχει προσελκύσει συνολικά 3.600 επισκέπτες, 150 εθελοντές και 200 ομιλητές και έχει συμβάλλει στην δικτύωση και ανάπτυξη 100 νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν συμμετάσχει σε αυτή.

Η ενότητα “Συνεργασία για την ανάπτυξη επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Περιφέρεια” της Startup Greece Week  είχε την υποστήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Επιμελητηρίου Ξάνθης του Europe Direct Ξάνθης και του TechLAb Ξάνθης.